Είμαστε στον Αύγουστο και πολλές Κυπριακές οικογένειες βρίσκονται στο ψάξιμο σε Λευκωσία και Λεμεσό για φοιτητική στέγη για τους νέους, αλλά και παλιούς φοιτητές. Το τρέξιμο θα ενταθεί τέλος Αυγούστου και αρχές του Σεπτέμβρη, όταν πλέον κατανεμηθούν οι θέσεις σπουδών και ο κάθε επίδοξος νέος φοιτητής θα κάνει την τελική του επιλογή.
Στη Λευκωσία οι φοιτητικές εστίες των 20-25 τετραγωνικών μέτρων έχουν συνολική τιμή από 500-600 ευρώ το μήνα. Πρόκειται προφανώς για ένα δωμάτιο με αποχωρητήριο και μπάνιο στο μέγεθος ενός δωματίου ξενοδοχείου. Εντοπίζονται τόσο στην περιοχή της δυτικής Λευκωσίας, όπου βρίσκονται τα δύο από τα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και στο ανατολικό μέρος της πρωτεύουσας με το κρατικό και ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ένα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, το λεγόμενο μονάρι κοστίζει €700-€800, ανάλογα με την περιοχή. Όσο πιο κοντά στο πανεπιστήμιο τόσο πιο ακριβό είναι, ενώ η επιλογή φτηνότερης στέγης μακριά από το πανεπιστήμιο και η χρήση αυτοκινήτου είναι απαγορευτική, ειδικά με τις σημερινές τιμές στα καύσιμα.
Στη Λεμεσό και ειδικά στο κέντρο, όπου βρίσκεται το ΤΕΠΑΚ, είναι ακόμη πιο τραγικά τα πράγματα. Τα στούντιο είναι δυσεύρετα, ακόμα και οι παράνομες πρόχειρες κατασκευές. Γενικά οι τιμές είναι ακόμη ψηλότερες παρά στη Λευκωσία. Κάθε σκέψη για μονάρι, πολύ περισσότερο για δυάρι διαμέρισμα, είναι μόνο για δυνατά πορτοφόλια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας από τη Λευκωσία της οποίας η κόρη πέρασε στο ΤΕΠΑΚ, αλλά οι σοκαριστικές τιμές των διαμερισμάτων την ανάγκασαν τελικά να εγγράψουν την κόρη σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, αφού το κόστος είναι χαμηλότερο, παρά το γεγονός ότι στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο υπάρχουν και δίδακτρα.
Ας μας πουν οι πολιτικοί μας, που υποτίθεται ότι σκέφτονται και προγραμματίζουν μακροπρόθεσμα, για τα επιτεύγματα τους σ ’αυτό το πρόβλημα του φτωχού κόσμου. Ας μας πουν οι χουβαρντάδες της κυβέρνησης και της βουλής, αν τα 900 ευρώ, που διατυμπανίζουν ότι θα κατοχυρώσουν σαν μίνιμουμ μισθό, αρκούν για μια οικογένεια να πληρώνει και ενοίκιο φοιτητικής στέγης! Ειδικά για τον Παφίτη, αλλά και τον Σκαλιώτη και τον κάτοικο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Μιλήσατε κύριοι για το δικαίωμα σε δωρεάν παιδεία; Μήπως εννοείτε μόνο για τα δικά σας παιδιά, τους πλουσίους ή μήπως έχετε εξαλείψει την φτώχεια και δεν το βλέπουμε;
Α. Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου.