Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, αποτελούμενη από την Γενική Γραμματέα Σκεύη Κουκουμά, την Επαρχιακή Γραμματέα ΠΟΓΟ Πάφου Ελένη Χατζηάντωνα και τη Μαρία Ιωαννίδου, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ, συναντήθηκε με τον Ανώτερο Αστυνόμο, υπεύθυνο ΤΑΕ Πάφου κ. Αντρέα Νικολάου και τη Μαρία Καζαντζή Υπεύθυνη του κλιμακίου για τη βία στην οικογένεια.
Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από μέρους της Αστυνομίας σχετικά με τα νέα στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις που χειρίστηκε το κλιμάκιο βίας στην οικογένεια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το 2021 το κλιμάκιο βίας στην οικογένεια διερεύνησε συνολικά 233 υποθέσεις/καταγγελίες, ενώ υπήρχαν 259 παραπονούμενοι, 247 κατηγορούμενοι και 109 συλλήψεις.
Τα ετήσια στοιχεία για το 2021 καταδεικνύουν πως η καταγωγή, η εθνικότητα, η θρησκεία δεν μπορούν να σκιαγραφούν το προφίλ του θύτη σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Ο αριθμός των Κύπριων κατηγορούμενων υπερβαίνει τον αριθμό των αλλοδαπών κατηγορούμενων στις ενδοοικογενειακές υποθέσεις βίας.
Όσον αφορά το 2022 μέχρι και τις 5 Αυγούστου το κλιμάκιο βίας στην οικογένεια διερεύνησε 152 υποθέσεις/καταγγελίες με 160 παραπονούμενους, 152 κατηγορούμενους και 60 συλλήψεις. Από τους 152 κατηγορούμενους οι 88 ήταν αλλοδαποί και οι 64 ήταν Κύπριοι.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εντοπίστηκαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η υπηρεσία τα οποία δυσχεραίνουν την παρέμβαση της σε περιστατικά βίας, όπως αυτό της υποστελέχωσης αλλά και η έγκαιρη εκδίκαση υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιο του Δικαστηρίου.
Η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά τόνισε ότι για το Κίνημα αποτελεί προτεραιότητα η ουσιαστική αντιμετώπιση και διαχείριση θεμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη σωστή λειτουργία του ειδικού Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια της Αστυνομίας, την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης των αστυνομικών ώστε να είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τάσεις στα θέματα βίας και ταυτόχρονα να μπορούν να εφαρμόζουν στοχευμένα και όχι μηχανιστικά την ισχύουσα εθνική πολιτική.
Παράλληλα θέση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ είναι η ανάγκη περαιτέρω τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2021 για να καλύψει πτυχές που, παρά το ότι συζητήθηκαν και υποδείχθηκαν τα κενά που υπήρχαν στα νομοσχέδια, η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να τις περιλάβει στην νομοθεσία.