Μηνύματα αειφορίας έστειλε η εκδήλωση για την αστική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή στο χώρο του Sandy Beach στην παραλία της Λέμπας στην Πάφο, με την ευκαιρία της έναρξης του έργου «AdvocaCY: Συμμετέχω, Μαθαίνω, Αποφασίζω, Διεκδικώ: Η Κοινωνία των Πολιτών για την Αειφορία και την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από το κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Το έργο υποστηρίζεται από το Active Citizens Fund Cyprus και υλοποιείται από την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, σε συνεργασία με τον τουρκοκυπριακό οργανισμό MASDER και τον νορβηγικό οργανισμό Norsensus.
Όπως αναφέρθηκε η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις βασικότερες προκλήσεις της εποχής μας και σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, 96% των Κυπρίων θεωρεί πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να βελτιώσει την υγεία και ευημερία τους.
Επεσήμανε επίσης πως μόνο ένας στους έξι Κύπριους θεωρεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιματική αλλαγή, ποσοστό αρκετά μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ 60% των Κυπρίων θεωρεί πως η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μας.
Με δεδομένο ότι η Μεσόγειος είναι hot spot κλιματικής αλλαγής, αυτές οι συγκρουόμενες απόψεις αποτελούν ανησυχητική ένδειξη πως υπάρχει σύγχυση και παραπληροφόρηση, ανάμεσα στους συμπολίτες μας.
Η Ξένια Λοιζίδου Ακτομηχανικός πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ εργάζεται εδώ και 25 χρόνια για την προώθηση της αειφορίας στην χώρα μας, τη διεθνή δικτύωση και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών έτσι ώστε μικροί οργανισμοί, άτυπες ομάδες και πολίτες, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα κοινά, ειδικά όσο αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.
Έχοντας ως σύνθημα ‘’Η γνώση οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και η ευαισθητοποίηση οδηγεί στην αλλαγή’’, το έργο AdvocaCy, έχει ως στόχο είπε η κ. Λοιζίδου να υποστηρίξει την δικοινοτική συνεργασία ανάμεσα σε ΜΚΟ και άτυπες ομάδες, να προσφέρει κατάρτιση στα μέλη των οργανισμών και ομάδων, για να προωθηθεί και εμπεδωθεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανθρώπινο δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών της Κύπρου και ένα σημαντικό εργαλείο για την ειρήνη.
H Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Πρόεδρος της ΑΚΤΗς δήλωσε ότι « η κλιματική κρίση μαστίζει την Κύπρο με υπερθέρμανση αλλά και πλημμύρες. Την ίδια στιγμή οι αστικές «αναπλάσεις» είναι ένας ύμνος στο τσιμέντο, που ανακλά τη θερμότητα και την αυξάνει, και ενισχύει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κόψιμο ώριμων δεντροστοιχιών, καταστροφή αστικών πάρκων, χτίσιμο πύργων, ανεξέλεγκτα, μπαζώματα και άλλα είναι οι πρακτικές που υλοποιούνται».
Επεσήμανε επίσης πως οι πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, να ενισχυθεί το ώριμο αστικό πράσινο και να αυξηθεί, να προωθηθεί η αειφόρος κινητικότητα. Να απελευθερώσουμε το χώμα και τις φυσικές απορροές που τις έχουμε μπαζώσει, να εμπεδωθούν πρακτικές αειφορίας.
Πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει και δικαιούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν την εξέλιξη των πόλεων στις οποίες ζουν, δηλώνοντας πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Ακριβώς συνέχισε στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σκοπεύει το έργο μας AdvocaCy, αφού, όπως είπε, η κλιματική κρίση αφορά όλους μας.
Ο κύριος Σερντάρ Ατάη, αντιπρόεδρος της MASDER δήλωσε ότι «η αειφορία αφορά όλο το νησί και δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο περιβάλλον και για την ειρήνη».
Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης της Λέμπας Θουκής Χρυσοστόμου δήλωσε ότι η Λέμπα εργάζεται για ένα καλύτερο περιβάλλον και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της.
Σχετικά με το έργο AdvocaCY αυτό έχει διάρκεια 20 μήνες.
Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, να καταγραφούν και να προωθηθούν οι διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς σε όλο το Παγκύπριο που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τον εθελοντισμό και την συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα νέων και παιδιών.
Κάτι τέτοιο θα συμβάλει , όπως είπαν οι διοργανωτές, στην ενεργοποίηση της δικοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προώθηση στης αειφορίας.
Επισημάνθηκε επίσης πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα οργανωθούν εργαστήρια τα οποία θα περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων των ατόμων που απαρτίζουν μικρούς και μεγάλους Οργανισμούς (ΜΚΟ ή/και άτυπες ομάδες), ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προώθηση του μηνύματός τους στην Κοινωνία των πολιτών, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της συμμετοχικότητας, καθιστώντας ταυτόχρονα τους Οργανισμούς πιο βιώσιμους.
Σημαντικός πυλώνας υλοποίησης του έργου, σημειώθηκε είναι η προώθηση και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών- ανεξαρτήτου μεγέθους- συμβάλλοντας κατά αυτόν το τρόπο στο συνολικό όραμα για ενίσχυση της Κοινωνίας των πολιτών, μέσω οργάνωσης συμμετοχικών δικοινοτικών εργαστηρίων δικτύωσης για τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των οργανισμών.
Σημειώνεται πως το έργο «AdvocaCY: Participate, learn, decide, challenge: Civil Society for sustainability, advocacy and change!» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ και Νορβηγίας (ΕΕΑ& Norway Grants).
Στοιχεία Επικοινωνίας: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις δράσεις του παρακαλώ επικοινωνήστε με τη: Μαρία-Χριστίνα Κωνσταντίνου project@akti.org.cy 22458485 ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας.