Υπό το βλέμμα του συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η γενική, τελική πρόβα του ορατορίου του «Πονεμένες Παναγίες» η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου δίνεται ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής αποτελώντας το καλλιτεχνικό μέρος της εμβληματικής εκδήλωσης για τις μαύρες επετείους του 1974 στο Προεδρικό Μέγαρο στις 8.00μμ
Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία δήλωσε ότι είναι τιμή του που ο ύψιστος φορέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Προεδρία του έχει αναθέσει την σύνθεση του ορατορίου «Πονεμένες Παναγίες» αφιερωμένου στις μάνες των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
Όπως είπε ο συνθέτης, «πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της σύγχρονης Κύπρου με την έννοια ότι το θέμα αυτής της κρίσιμης καμπής, δηλαδή η τουρκική εισβολή του 1974, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου το συγκεκριμένο έργο.»
Σημείωσε ότι «είναι ένας άθλος η επιτυχής ερμηνεία του έργου, όπως διαφαίνεται από την τελική πρόβα, με την έννοια ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα και συγκεκριμένο κράμα των συντελεστών το οποίο επεκτείνεται από λαϊκούς σολίστ, βυζαντινή χορωδία και χορωδία νέων και βεβαίως τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου αλλά και λαϊκά όργανα όπως είναι το μπουζούκι, εκκλησιαστικά σκεύη όπως σήμαντρα και θυμιατά».
Περιέχει επίσης «ηλεκτρονικούς ήχους, αναλογικό συνθεσάιζερ παράλληλα με το πιάνο και πέραν αυτών ένα άγημα της Εθνικής Φρουράς κατόπιν άδειας του Υπουργείου Άμυνας το οποίο εκπυρσοκροτεί άσφαιρες βολές που πιστεύω ότι εννοιολογικά η σημασιολογία τους είναι προφανής», είπε ο κ. Ηλία.
Πρόσθεσε ότι «η τελική πρόβα είναι το αποκορύφωμα μιας μακράς διάρκειας προετοιμασιών οι οποίες άρχισαν με την ανάθεση της σύνθεσης το 2019 ενώ ο πρώτος στόχος ήταν να υλοποιηθεί τον Ιούλιο του 2020 αλλά λόγω κορωνοϊού πήρε δύο αναβολές».
Όπως είπε ο συνθέτης, «όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ειδικά από το μουσικό λύκειο οι πρόβες ήταν εντατικές επομένως θεωρώ ότι για όλους τους συμμετέχοντες ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή η οποία έφτασε στην τελική της ευθεία και και θα ολοκληρωθεί με την παγκόσμια πρεμιέρα το βράδυ της 20ης Ιουλίου.
Ο κ. Κουντούρης δήλωσε ότι «αυτή σύνθεση γράφτηκε ειδικά για τον πόνο και τους αγώνες και τα πάθη του κυπριακού λαού και εμπλέκει σε αυτό επαγγελματική ορχήστρα, χορωδούς από το μουσικό σχολείο, μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, βυζαντινή χορωδία και σολίστ».
Πρόσθεσε ότι «είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο μορφολογικά βασίζεται ή εκτείνεται όπως η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν με όλα αυτά που καλύπτει τόσο φιλοσοφικά όσο και δομικά και θεωρώ ότι θα μείνει στην μουσική, ιστορική μας κληρονομιά, ως ένα έργο, σταθμός».