Παρουσιάστηκε το βράδυ το Σαββάτου η επανέκδοση του βιβλίου «Ποιήματα – Διηγήματα – Ταξιδιωτικά» του Σωτήρη Παπαλαζάρου στο Πολιτιστικό κέντρο Χολετριών της επαρχίας Πάφου με διοργανωτές την ΕΔΟΝ και την οικογένεια των ηρώων, Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου.
Ομιλητής για την επανέκδοση ήταν ο λογοτέχνης, κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Φράγκος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε για τον Σωτήρη Παπαλαζάρου πως ήταν «ένας νεαρός με έφεση στη λογοτεχνική δημιουργία, με ευαισθησίες, οράματα, επαρκή γνωσιολογικά και ιδεολογικά εφόδια, αλλά και με αρκούντως υποσχόμενα δείγματα γραφής».
Ο κ. Φράγκος ανέφερε πως τα ολιγάριθμα ποιήματα και τα ακόμη πιο λιγοστά πεζογραφήματα, που μας άφησε, ως κληροδότημα έμπνευσης, οράματος και υψηλών ιδανικών, προϊδεάζουν για έναν εν δυνάμει πολλά υποσχόμενο λογοτέχνη. Προϊδεάζουν για έναν συγγραφέα με αποκρυσταλλωμένες αισθητικές αντιλήψεις και σαφώς προδιαγεγραμμένες προοδευτικά θεματικά παραμέτρους.
Ο ήρωας μας συνέχισε, άρχισε να ρουφά τα λογοτεχνικά βιβλία με το χάραμα της πρώτης εφηβείας του και άρχισε να γρατζουνάει στο χαρτί τους πρώτους στίχους από τα μαθητικά θρανία. Στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, σημερινού Λυκείου, 18χρονος νέος πια, κατέκτησε το Α Βραβείο Ποίησης στον παγκύπριο διαγωνισμό της ΕΔΟΝ. Το ημερολόγιο έγραφε 1971 και του απέμεναν μόλις τρία χρόνια ζωής και πνευματικής δημιουργίας. Τα ποιήματα του, είπε ο κ. Φράγκος, διακρίνονται από μια διάχυτη ορμητική έμπνευση, από τη δύναμη της ευθύτητας και της απλότητας, από ένα αμόλυντο πάθος πίστης στον άνθρωπο.
Ο Κυριάκος Παπαλαζάρου, πρόεδρος του Κ.Σ. Χολετριών, σε χαιρετισμό του ανέφερε «πώς να χωρέσουν οι λέξεις ή ποιες λέξεις μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια, και να μην χαρακτηριστούν υπερβολή, τον ποιητή, τον αγωνιστή, τον ήρωα, και για μας κάτι ακόμα περισσότερο: αδελφό και θείο, Σωτήρη Παπαλαζάρου;. Η έκδοση ανέφερε πρωτοκυκλοφόρησε το 1977, τρία χρόνια μετά την προδοσία και την καταστροφή της Κύπρου, τρία χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του. «Γαλουχημένος με τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, του Διεθνισμού και της Αλληλεγγύης, αρχές και αξίες που ενεφύσησαν στο νεαρό Σωτήρη οι βιοπαλαιστές γονείς μας δεν ήταν δύσκολο να βρει στην ΕΔΟΝ την έκφραση όλων όσων πίστευε για τον αγώνα τον καλό, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη”, είπε ο Κυριάκος Παπαλαζάρου. Και μέσα από την ΕΔΟΝ έδρασε, διεύρυνε τους ορίζοντες του, συνέχισε τη μόρφωσή του και αυτή η διαρκής αναζήτηση και αυτομόρφωση, τον οδήγησε στην τότε Σοβιετική Ένωση για σπουδές.
Η πρωτιά του στον διαγωνισμό αυτομόρφωσης της ΕΔΟΝ, με το ποίημα “Ωδή στην ειρήνη” του έδωσε το εισιτήριο για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη σκέψη του, να πλατύνει τους ορίζοντές του, να κυνηγήσει το αδύνατο…, συμπλήρωσε.
Για το βιβλίο μίλησε και ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Πάφου Χρίστος Μακρής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως την ιστορία αυτού του τόπου δεν την γράφουν οι ιστορικοί «αναθεωρητές», οι παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας που προσπαθούν με κάθε μέσω να εξισώσουν αυτούς που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία με αυτούς που την κατέλυσαν.
«Η ιστορία αυτού του τόπου είναι γραμμένη με το αίμα των παιδιών μας», έλεγε ο αείμνηστος Παπαλάζαρος Νεοφύτου, είπε ο κ. Μακρής. Είναι γραμμένη με το αίμα εκατοντάδων νέων. Νέων ανθρώπων γεμάτων όνειρα κι ελπίδες στο άνθος της νιότης τους, που ξεχώρισαν γιατί την κρίσιμη ώρα έμεινα πιστοί στα ιδανικά και στις αξίες τους. Νέων ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να μην περάσει ο φασισμός. Που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία. Γι’ αυτό τους χρωστούμε πολλά. Γι’ αυτό και δικαίως τους τιμούμε ως ήρωες.
Ανάμεσα τους συνέχισε, ο Κυριάκος και ο Σωτήρης Παπαλαζάρου που με το αίμα τους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη λευτεριά της Κύπρου.
Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε η παράσταση «Άγγελε μου» από το θέατρο Αντί-Λόγος.