Η εισαγωγή του ΓΕΣΥ το 2019 στόχευε σε ένα σύστημα που θα παρείχε πραγματική φροντίδα στους ασθενείς, ανατροπή των λιστών αναμονής αλλά και του γενικότερου χάους που επικρατούσε στα δημόσια νοσοκομεία. Ένα χώρο όπου τα κόμματα, που κατέστρεψαν την Κύπρο, διόριζαν συνήθως αναξιοκρατικά τους δικούς τους, από γιατρούς μέχρι και την τελευταία καθαρίστρια. Η μειοψηφία των καλών γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων αγωνίζονταν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο, κάποιοι όμως μιμούνταν τους Ελλαδίτες . Η πλειοψηφία των διοριζόμενων γιατρών ήταν παρόντες – απόντες και ανεπαρκείς.
Στον αντίποδα υπήρχε ο ιδιωτικός τομέας που κυνηγούσε τους ασθενείς με τα κιάλια, ειδικά όσους κατείχαν ιδιωτικές ασφάλειες υγείας. Οι καλοί και έμπειροι ιδιώτες γιατροί έβγαζαν καλό μεροκάματο, γενικά όμως πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία ευρίσκονταν στον αναπνευστήρα. Σε χείριστη οικονομική κατάσταση ευρισκόταν η πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών, που δύσκολα τα έφερναν βόλτα παρόλο που εκλιπαρούσαν συναδέλφους τους να παίζουν πινγκ-πόγκ «εχούμενους» ασθενείς για να βγάλουν και αυτοί μεροκάματο. Υπήρχαν σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιώτες γιατροί που για ολόκληρους μήνες δεν έβλεπαν πελάτη!
Το κράτος ανανέωνε δυστυχώς σε όλους τους γιατρούς την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ακόμη και σε γιατρούς που εγκατέλειψαν ουσιαστικά το επάγγελμα, παρόλο που στην Ευρώπη πρέπει να αποδείξει κάποιος ότι τυγχάνει επιμόρφωσης για να του ανανεωθεί η άδεια. Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι εξασκούν ιατρική της εποχής που πήραν πτυχίο, που μπορεί να αφορά τη δεκαετία του 1970 και χωρίς να προσθέσουν τίποτα στις γνώσεις τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι επώνυμοι δεν εμπιστεύονται την ιατρική της Κύπρου και τρέχουν με «ψύλλου πήδημα» στο εξωτερικό!
Σήμερα το ΓΕΣΥ εξελίχτηκε δυστυχώς σε ένα απρόσωπο οργανισμό ταλαιπωρίας των ασθενών και σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σήμερα οι ώρες αναμονής των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία μεταφέρθηκαν στα ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά νοσοκομεία. Όλος ο λαός τρέχει στο «μούχτι» των ιδιωτών γιατρών ξεχνώντας ότι πληρώνει με το αίμα του το ΓΕΣΥ. Σήμερα ο λαός κατέληξε να είναι «ίσος στην ταλαιπωρία». Κατά γενική ομολογία παρατηρείται ένα πλιάτσικο, μια βουλιμία για να γεμίζουν οι τσέπες όλων. Το ΓΕΣΥ σώζει από την πείνα του παρελθόντος πολλούς ιδιώτες γιατρούς και πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία από την πτώχευση. Σήμερα χρειάζεται «μέσον» όλος ο λαός -φτωχοί και πλούσιοι- για να εξασφαλίσουν σύντομο ραντεβού σε ειδικούς γιατρούς. Τα φακελάκια επανέρχονται. Όλα τα λεφτά του κράτους, δηλαδή του φορολογούμενου πολίτη, μετατρέπουν σε εκατομμυριούχους σχετικούς και άσχετους.
Τα κρατικά νοσοκομεία άδειασαν πλέον. Εκεί στέλλουν οι ιδιώτες γιατροί μόνο τα δύσκολα περιστατικά μπας και πεθάνουν στα χέρια τους και «βγει το όνομά τους»! Η φροντίδα των ασθενών που ονειρεύονταν οι εγκέφαλοι της Λευκωσίας κατέληξε «όνειρο θερινής νυκτός». ΓΕΣΥ ολοταχώς προς κατάρρευση.
Μιχάλης Χ”Μιτσής
Πρόεδρος Κίνησης Σωτηρία της Πάφου.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου.