Είναι πλέον προφανές ότι η ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου δεν συνιστά ένα απλό λεκτικό λεονταρισμών. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής, δηλαδή στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας, είτε άμεσα με μια απόπειρα κατάληψης Ελληνικών νησιών του Αιγαίου τα οποία απροκάλυπτα επιβουλεύεται είτε μέσω ενός λεγόμενου θερμού επεισοδίου το οποίο θα αποτελέσει την θρυαλλίδα για μια ευρύτερη επέκταση στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει επέκταση του «ζωτικού χώρου». Αυτή είναι η ουσία της περίφημης διακήρυξης της «γαλάζιας πατρίδας».
Το έπραξε και το πράττει στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊζάν, στο Αιγαίο και βέβαια στην Κύπρο.
Η ομοβροντία επιθετικών και πολεμόχαρων Ρεπορτάζ του ποδηγετούμενου Τουρκικού τύπου επιβεβαιώνει την κλιμακούμενη συγχορδία των θεσμών εξουσίας. Αλλά και η δήλωση – προτροπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Ερτογάν να προχωρήσει σε κατάληψη ελληνικών νησιών στο Αιγαίο με τη διαβεβαίωση υποστήριξης από τον Κιλιντσάρογλου, αποκαλύπτει την «πανεθνική» συναντίληψη του τουρκικού πολιτικού συστήματος.
Οι περισπούδαστες αναλύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ότι όλα αυτά οφείλονται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα ή ότι η ολομέτωπη πολεμική ρητορική Ερτογάν συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές του 2023 δεν μπορούν να είναι πειστικές ούτε πολύ περισσότερο να οδηγούν σε εφησυχασμό.
Ας είμαστε σαφείς. Ορθή η καταγγελία διεθνώς και εντός Ε.Ε της τουρκικής προκλητικότητας και καταδίκης της από διεθνείς, εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Ωστόσο ας μην έχουμε αυταπάτες. Ευρισκόμαστε ενώπιον πραγματικού κινδύνου μιας πολεμικής σύγκρουσης. Και αυτός ο κίνδυνος απαιτεί επαγρύπνηση και κατάλληλη προετοιμασία. Και κάτι σημαντικό για εμάς εδώ στην Κύπρο. Ελπίζω ότι δεν υπάρχει η χίμαιρα και η βαρύτατη πλάνη ότι μια εμπλοκή στο Αιγαίο ή στην ευρύτερη Ελληνοτουρκική μεθόριο θα αφήσει στο απυρόβλητο την Κύπρο. Εκτιμώντας η Τουρκία ότι η Κύπρος αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του Ελληνισμού θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκτείνει την στρατιωτική της δράση εδώ.
Τα μεγάλα ερωτήματα είναι:
- Υπάρχουν σαφείς κανόνες εμπλοκής για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου;
- Στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και του πάλαι ποτέ ισχύσαντος Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, υπάρχει ο αναγκαίος σχεδιασμός και συντονισμός επιχειρησιακού χαρακτήρα για αντιμετώπιση μιας απευκταίας πολεμικής αναμέτρησης;
Ουδείς επιθυμεί πολεμικές περιπέτειες. Τις απευχόμαστε, τις απορρίπτουμε και προφανώς δεν τις επιδιώκουμε. Εάν όμως η Τουρκία δεν αφήσει άλλα περιθώρια δεν θα έχουμε επιλογή. Και συνεπώς είναι ώρα για προετοιμασία για παν ενδεχόμενο. Ελπίζω αυτό να είναι πλήρως κατανοητό.
Σημ.: Ο ανεκδιήγητος Γ.Γ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με διάλογο». Καλά αυτός ο κύριος δεν γνωρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι προς διαπραγμάτευση; Άθλιος πόντιος Πιλάτος! Ζήλεψε την «δόξα» του παλαιού προκατόχου του Τζόζεφ Λούνς ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Μακάριο παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και καλούσε τους 3 μητροπολίτες να εργαστούν για την ανατροπή του.
Του Γιαννάκη Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων