Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε προς το χειρότερο το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των χωρών του πλανήτη, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανυπέρβλητα προβλήματα επάρκειας τροφίμων και ενέργειας. Είναι για να διερωτάται κάποιος, πώς η Ευρώπη διαχειρίζεται με τέτοιο ερασιτεχνικό τρόπο την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που λόγω του πολέμου απειλεί με εξόντωση ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η ΕΕ, πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποδεικνύεται ότι πυροβολά τα ίδια τα πόδια της. Ο διπλασιασμός, σε σχέση με πέρσι, των τιμών του πετρελαίου και ο πολλαπλασιασμός των τιμών του φυσικού αερίου καταστρέφουν οικονομικά την Ευρώπη. Από τη μια επιβάλλει εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από την άλλη πληρώνει πολλαπλάσια για να εισάγει από αλλού ορυκτά καύσιμα. Το πιο τραγελαφικό είναι ότι απογειώνονται τα έσοδα της Ρωσίας ενώ παράλληλα ανθεί το λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου και γκαζιού.
Διερωτούνται πολλοί, πώς η Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ”αυτοκτονεί” μέσω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας; Τα Βιομηχανικά Επιμελητήρια στη Γερμανία είναι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού από την ανεπάρκεια σε φτηνή ενέργεια, που καθιστά ό,τι γερμανικό προϊόν παράγεται μη ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά. Και όμως, η εναλλακτική επιλογή προσφέρεται από τους ”προστάτες της Γερμανίας” τους Αγγλοαμερικάνους και ακούει στο όνομα: ”Επανεξοπλισμός της Γερμανίας”! Τι σημαίνει τούτο; Με απλά λόγια την παραγωγή όπλων σε βάρος των άλλων βιομηχανικών προϊόντων, που λόγω ακρίβειας αδυνατούν όλο και περισσότερο να ανταγωνιστούν τα κινέζικα προϊόντα.
Η Γερμανία προχωρά ήδη σε αλλαγή του συντάγματος της, που προνοούσε ανώτατο όριο κατοχής αλλά και παραγωγής πολεμικού υλικού. Ένα πακέτο επανεξοπλισμού μαμούθ, 100 δις ευρώ, εγκρίθηκε ήδη πολύ πρόσφατα από το γερμανικό κοινοβούλιο εν μέσω ζητωκραυγών! Έτσι λοιπόν η Γερμανία, αντί να επικεντρώνεται στην παραγωγή αυτοκινήτων, ψυγείων, πλυντηρίων, τόρνων κ.α. δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση της πολεμικής της βιομηχανίας. Εφαρμόζεται λίγο πολύ παρόμοια πολιτική με αυτή του Χίτλερ μετά το 1933, όταν εξάλειψε μέσω αυτής της πρακτικής την ανεργία που μάστιζε την τότε Γερμανία και δημιούργησε μέσα σε έξι μόνο χρόνια μια θηριώδη πολεμική μηχανή που αιματοκύλισε τον κόσμο. Η μετατροπή πολλών εργοστασίων σε χώρους παραγωγής υψηλής τεχνολογίας όπλων, που θα κατακλύσουν τον κόσμο και θα αναστήσουν το εξαγωγικό γερμανικό εμπόριο, τίθεται σε εφαρμογή με τις ευλογίες των Αγγλοαμερικάνων και με πρόφαση τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας. Πανάκριβα οπλικά συστήματα, με τεράστιο περιθώριο κέρδους, θα εκτοξεύσουν τη γερμανική οικονομία, που θα μπορεί πλέον, από τα υπερκέρδη, να πληρώνει ανώδυνα τις αυξημένες τιμές της ενέργειας που θα κινούν τα εργοστάσια παραγωγής θανάτου!
Δεν μπορεί να πείθουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον την αυξανόμενη στρατιωτική της ισχύ για να υπερασπιστεί δήθεν τις ευρωπαϊκές χώρες, που διατρέχουν υπαρξιακό κίνδυνο στα ανατολικά. Εννοεί φυσικά τον ρωσικό κίνδυνο. Ορίζεται μήπως η Γερμανία από τους Αγγλοαμερικάνους, σαν η δύναμη που θα αντιπαρατεθεί στο εγγύς μέλλον με τη Ρωσία;
Δεν μπορεί η Γερμανία να είναι τόσο αφελής, που θα παίξει το ρόλο του ”χρήσιμου ηλίθιου” για να ικανοποιήσει τις αγγλοσαξονικές επιδιώξεις! Ο χρόνος φυσικά θα δείξει.
Αντώνης Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου.