Τιμήθηκε η μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955- 1959 και μεγάλων ευεργετών της Πάφου Γεωργίου και Μαρούλας Ιωαννίδη
Φιλολογικό Μνημόσυνο στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955- 1959 και μεγάλων ευεργετών της επαρχίας Πάφου Γεωργίου και Μαρούλας Ξ. Ιωαννίδη για την προσφορά τους στην πατρίδα, στην παιδεία και στον άνθρωπο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν.
Συν διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ιερά Μητρόπολη Πάφου ,π Δήμος Πάφου, Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου, Α΄Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ.
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως τον ικανοποιεί ιδιαίτερα που μπόρεσε και συνεργάστηκε και με τα δύο διακεκριμένα πρόσωπα στα οποία αναφερόμαστε απόψε το ζεύγος Γεώργιου και Μαρούλα Ιωαννίδου. Λαϊκός ακόμα αναμεμειγμένος στα κοινά γνώρισε τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου τον Γεώργιο Ιωαννίδη ως Υπουργό Εσωτερικών και Άμυνας , Υπουργό Δικαιοσύνης , Υπουργό Προεδρίας και συνεργάστηκε μαζί του. Τον ακολουθούσε τότε η αίγλη του ως αγωνιστή της ΕΟΚΑ αλλά και ως προασπιστή της Δημοκρατίας στους δύσκολους χρόνους πριν και μετά το πραξικόπημα. Ο Πάφου Γεώργιος αναφερόμενος στην Μαρούλα Ιωαννίδου είπε, πως αυτή την γνώρισε στα σχολεία εκείνη, Διευθύντρια και αυτός απλός καθηγητής αρχικά λαϊκός και αργότερα κληρικός.
Ως Ιερά Μητρόπολη Πάφου και ως λαός της Πάφου γενικά αναφερόμαστε στο ζεύγος Ιωαννίδη με ευγνωμοσύνη για τις μεγάλες δωρεές του σημειώνοντας πως στον θρησκευόμενο λαό της Πάφου πρόσφεραν τον χώρο όπου κτίστηκε ο ναός της Παντάνασσας.Κυρίαρχα είπε της Μαρούλας Ιωαννίδου και του μακαριστού συζύγου της ήταν τα ιδανικά της πατρίδας και της θρησκείας, έχοντας καλά δομημένη μέσα τους την κλίμακα των αξιών .Πρόσθεσε επίσης πως καμία σκοπιμότητα δεν θόλωσε ποτέ το μεγαλείο της ψυχής τους. Ακολούθως αναφέρθηκε στην σεμνότητα του ζεύγους Ιωαννίδη και πως αυτοί πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.
Συμπληρώνονται 27 χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή ο Γεώργιος Ιωαννίδης και είναι κοινή διαπίστωση ότι άφησε πίσω του ένα μεγάλο δυσαναπλήρωτο κενό, ανέφερε η Δημοτική Σύμβουλος στον Δ. Πάφου, και τέως Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Μαρία Ζαβρού στην ομιλία της με θέμα « Γεώργιος και Μαρούλα Ξ. Ιωαννίδη , η ζωή και το έργο τους». Τιμούμε σήμερα το ζεύγος Γεωργίου και Μαρούλας Ξ. Ιωαννίδη, για το ήθος και τις αρετές τους, και την προσφορά τους στην πατρίδα και στην κοινωνία είπε η κ. Ζαβρού, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στην δράση του ζεύγους, σημειώνοντας πως ο Γεώργιος Ιωαννίδης είχε μια σημαντική προσφορά από πολλές επάλξεις, ως δικηγόρος, ως δημοτικός σύμβουλος, ως σχολικός έφορος, ως βουλευτής, ως Υπουργός σε διάφορα υπουργεία και ως διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις για το εθνικό μας ζήτημα. Σε ηλικία 25 χρονών νεαρός δικηγόρος το 1948 στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εκλέγεται, όπως είπε, με τον συνδυασμό του αείμνηστου δημάρχου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, δημοτικός σύμβουλος. Δύσκολα χρόνια. Η αποικιοκρατική εξουσία παρόλες τις υποσχέσεις της για την προσφορά των κυπρίων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρνείται επίμονα να εφαρμόσει την αρχή της αυτοδιάθεσης στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Ιωαννίδης με ομιλίες του και άρθρα του στον τύπο καυτηριάζει και επικρίνει την απαράδεχτη στάση της Αγγλικής κυβέρνησης και διακηρύσσει την προσήλωση του στη γραμμή που χαράσσει η εθναρχία για τη λύση του Κυπριακού. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή σε αρχές και αξίες που υποστήριξε με πάθος. Πίστευε είπε η κ. Ζαβρού, ότι η σημασία της παιδείας είναι μεγαλύτερη από τη σημασία της αμυντικής μας θωράκισης. Σε καιρούς δύσκολους υπερασπίστηκε, όπως είπε, την παιδεία και στάθηκε απέναντι στους Άγγλους αποικιοκράτες όταν προσπάθησαν με όλα τα ισχυρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου.
Δίπλα στο Γεώργιο Ιωαννίδη στάθηκε με τιμή και αξιοπρέπεια μια γυναίκα που του άξιζε, η Μαρούλα Χριστοδούλου Ιωαννίδη η οποία γεννήθηκε στην Πάφο το 1930, μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια με αρχές και αξίες τις οποίες και υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε « θέλω να πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία το φιλολογικό μνημόσυνο της Μαρούλας και του Κοκή Ιωαννίδη να πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου του ΤΕΠΑΚ που ξεκινά να ανεγείρεται περί της 20 Ιουνίου 2022. Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε στο τεμάχιο που δώρισαν το ζεύγος Μαρούλα και Γεώργιου Ιωαννίδη στο οποίο κτίστηκε η εκκλησία Παντάνασσα και ακριβώς δίπλα θα κτιστεί η πρώτη δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο. Είπε ακόμη πως στην οδό Αθηνάς που ήταν το σπίτι του Μακαριστού ζεύγους, ολοκληρώνεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα γίνει πλήρη αναπαλαίωση συντήρηση των δύο οικιών και στο πίσω μέρος θα ανεγερθούν 4.000 τ.μ. κτίσμα και πλέον εκεί θα στεγαστούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Λυκειάρχης Α΄ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Ανδρέας Ιωσήφ ανέφερε πως σε μια ευνομούμενη πολιτεία αρχής έργο είναι η απόδοση φόρου τιμής σε εκλεκτά τέκνα της που τίμησαν την πόλη τους. Αυτόν είπε τον ωφειλόμενο φόρο τιμής, αποδίδουμε σήμερα στον Κοκή και Μαρούλα Ιωαννίδη από κοινού Εκκλησία, Δήμος και εκπαίδευση.
Εξάλλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Σάββας Ζανούπας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι περιορισμοί που έθεσαν οι Βρετανοί στο ελεύθερο εμπόριο οδήγησαν τον Γιώργο Ιωαννίδη το 1942 να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του. Τότε είχε εξομολογηθεί στα γραφόμενα του όπως είπε « άρχισα να αγαπώ το εμπόριο για τα κέρδη του και την ησυχία του, ενώ η ψυχή μου λυπότανε σαν αντίκρυζα φτωχούς οικογενειάρχες να έρχονται να δίνουν το βαλάντιο του ιδρώτα τους για να πάρουν ένα κουστούμι. Και μίσησα τους εκμεταλλευτές των εργοστασιαρχών και εμπόρων που πνίγανε τον κόσμο» . Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια του Μικρού Βοριά σε Μουσική Μίκη Θεοδωράκη και Στίχους Οδυσσέα Ελύτη , και την « πόρτα ανοίγω το βράδυ» σε μουσική Μίκη θεοδωράκη και Στίχους Τάσου Λειβαδίτη. Τα τραγούδια παρουσίασαν οι μαθητές του Συνόλου του Εντέχνου Μουσικού Σχολείου Πάφου σε Διεύθυνση και ενορχήστρωση του Σωκράτη Τερπίζη. Το πρόγραμμα παρουσίασε η Ειρένα Ζαβρού Δουκανάρη, Λειτουργός του Δ. Πάφου.