Εκδήλωση με θέμα «Στέλιος Κυριακίδης, ένα διαχρονικό σύμβολο της αθλητικής μας ιστορίας», διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Στατού-Αγίου Φωτίου.
Στην εκδήλωση παρέστη ο γιός του αείμνηστου αθλητή, Δημήτρης Κυριακίδης ο οποίος συγκινημένος ανέφερε πως “είναι μια ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για μένα και για όλη την Κύπρο, για να μάθει ο κόσμος ποιος ήταν ο Στέλιος Κυριακίδης”. Όλοι συνέχισε τον γνωρίζουν σαν τον μεγάλο αθλητή στην Βοστώνη, αλλά ο Κυριακίδης ήταν πολύ μεγαλύτερος απ’ όλα αυτά γιατί είχε ένα τεράστιο πατριωτικό και κοινωνικό έργο. Ο γιός του Στέλιου Κυριακίδη ανέφερε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δώσει στον κόσμο να καταλάβει τι έκανε ο πατέρας του μετά τον αθλητισμό, τι προσέφερε στην κοινωνία μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά και μετά τον θάνατο του γιατί , όπως ανέφερε, το πνεύμα του παραμένει μαζί μας . Αυτό το έργο το κοινωνικό συνέχισε, “ εγώ θέλω να το καταλάβει όλος ο κόσμος και να αρχίσει να το περνάει στα νέα τα παιδιά”, προσθέτοντας πως όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να καλυτερεύσουμε την ζωή μας. Ο Στέλιος Κυριακίδης είπε ο γιός του δεν “ δούλευε για το εγώ αλλά για το εμείς “. Eξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του που και το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Nεάπολις αρχίζουν να προβάλουν το έργο του, δηλώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν συστηματικές παρουσιάσεις στα σχολεία.
O πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως είναι γνωστή η πορεία που χάραξε ο Στέλιος Κυριακίδης και θα μείνει, όπως είπε, για πάντα άσβεστη στη μνήμη και στις καρδιές μας. Ο αείμνηστος είπε, αυτός μεγάλος αθλητές και άνθρωπος που σε ηλικία 77 χρόνων πέρασε στο βάθρο των αθανάτων, δοξασμένος και τιμημένος από εκατομύρια Έλληνες. Ο Πάφιος από το Στατό – Άγιο Φώτιο Κύπριος Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου του 1946 αποτελεί πρότυπο των επερχόμενων γενεών για να διατητήσουν ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες του ολυμπισμού και του ελληνισμού. Εμείς συνέχισε, “ως Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, αναγνωρίζουμε εδώ και χρόνια την αναγκαιότητα της μεταλαμπάδευσης των αξιών αυτών στις νέες γενιές αθλητριών και αθλητών καθώς και στην κοινωνία γενικότερα, και με διάφορες δράσεις κρατούμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε τη φλόγα του Στέλιου Κυριακίδη άσβεστη και αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων”. Είπε ακόμη πως το 2015 ετοιμάστηκε και δημοσιεύτηκε εκ μέρους του ΚΟΑ οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τον αείμνηστο Στέλιο Κυριακίδη. Ακολούθως συνέχισε, το 2017 εξ αφορμής της επετείου των τριάντα χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου Κυριακίδη το Παφιακό στάδιο μετονομάστηκε σε στάδιο Στέλιος Κυριακίδης και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε το βιβλιαράκι αφιέρωμα Στέλιος Κυριακίδης. Παράλληλα είπε μεταξύ άλλων , πραγματοποιήθηκε το φιλολογικό μνημόσυνο στην Πάφο όπου έγινε η δωρεά πρωτότυπων εκθεμάτων συλλεκτικών τιμών, του Στέλιου Κυριακίδη στον ΚΟΑ από τον Δημήτρη Κυριακίδη ο οποίος έχει διαφυλάξει το αρχείο του πατέρα του ως κόρη οφθαλμού, με σκοπό να μοιραστεί με τον κόσμο την μεγάλη κληρονομιά του πατέρα του, συμπλήρωσε. Επεσήμανε ακόμη πως τα εκθέματα αυτά αποτελούν σήμερα μέρος του Μουσείου του ΚΟΑ που βρίσκεται στον 2ο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΚΟΑ. Ανακοίνωσε ακόμη την δημιουργία Εθνικού Αθλητικού Μουσείου ΚΟΑ , και προς το σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης θα επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη για να δουν το Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από κοντά . Ένα μάλιστα του Εθνικού Αθλητικού Μουσείου ΚΟΑ θα είναι αφιερωμένο στον Στέλιο Κυριακίδη. Προέτρεψε επίσης τους αθλητές που παρέστησαν στην εκδήλωση, πως από όποια θέση και αν υπηρετούν τον αθλητισμό να υιοθετούν με κάθε τρόπο το φωτεινό παράδειγμα ήθους και σθένους του Στέλιο Κυριακίδη και με αυτό να πορεύονται και να εμπνέονται. Είπε τέλος πως ο ΚΟΑ προκήρυξε τον διαγωνισμό για το κατεστραμένο ταρτάν του Στέλιος Κυριακίδης και πως εντός του 2022 θα είναι διορθωμένο.
Σε χαιρετισμό του ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε πως η εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμήν του αθλητή Στέλιου Κυριακίδη 76 χρόνια από την ημέρα που κέρδισε το Χρυσό μετάλειο στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Στόχος της εκδήλωσης συνέχισε ο κ. Κουτσίδης είναι να παρουσιαστεί το έργο του αθλητή αλλά και στο να εμπλέξουμε τους νέους της Πάφου, σε δραστηριότητες και εργασίες ώστε να καταλάβουν το έργο του. Επιπρόσθετα σημείωσε, σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξουμε τον διαχρονικό ρόλο του Κυριακίδη, στην ιστορία του αθλητισμού μας και να τον καταστήσει ένα υγιές και σωστό πρότυπο για την κοινωνία μας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσίδη, ο Στέλιος Κυριακίδης, με τη νίκη του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, έγινε πρέσβης των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού. Αξίες που είναι κληρονομιά για όλους μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον παγκόσμιο χώρο. O Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε, όπως είπε, στον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης για την ανθρωπότητα και την αξιοπρέπεια της ζωής του καθενός από εμάς. Υπήρξε ένας σωστός Έλληνας, ένας σεμνός άνθρωπος, ένας αληθινός ήρωας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Στατού Αγίου Φωτίου Κίμωνος Μιχαήλ ανέφερε στον χαιρετισμό του πως στην γενέτειρα του Στέλιου Κυριακίδη, στον Στατό Άγιο Φώτιο εκτός από το Άγαλμα του στην πλατεία, την αίθουσα στο Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του κάθε Οκτώβριο διοργανώνει μαζί με το Σωματείο Ερασιτεχνών και Βετεράνων Αθλητών Στίβου Στέλιου Κυριακίδη αγώνα δρόμου στην μνήμη του.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ευαρέσκεια του που το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας διοργανώνουν εκδηλώσεις σημαντικές όπως και του Γιώργου Σεφέρη πριν δέκα ημέρες και σημείωσε πως το πιο καλό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να προβάλει πρότυπα . Ανακοίνωσε επίσης πως όπου χρειαστεί ο Δήμος Πάφου θα στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις ώστε να παρουσιαστούν πρότυπα .
Την εισήγηση του Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Γιώργου Γιωργής διάβασε ο Λέκτορας της Νεότερη Ιστορίας στο Νεάπολις Κυριάκος Ιακωβίδης ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Καθηγητής-Συντονιστής στο Τμήμα Αθλητισμού και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus Ευστάθιος Χριστοδουλίδης.