Τα όπλα δεν δημιουργούν ειρήνη. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση και έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Σε μια στροφή όμως 180 μοιρών, επιθυμεί την παράδοση όλο και περισσότερων φονικών όπλων στην Ουκρανία. Με τέτοιες ενέργειες ο πόλεμος δεν θα τελειώσει, αλλά θα παραταθεί και ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Τα βλέμματα της σύνεσης πέφτουν πλέον στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που αναδεικνύεται, μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία της Γαλλίας και σε ηγέτη της Ευρώπης. Στόχος μας, διακηρύσσει, δεν πρέπει να είναι η ταπείνωση της Ρωσίας (όπως πρόδηλα επιθυμούν οι Αγγλοσάξονες) αλλά ο τερματισμός του πολέμου. Ίσως διακρίνει και ο ίδιος μια παραπαίουσα Ευρώπη που αποδεικνύεται αδύναμη και ασπόνδυλη να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα, στον πόλεμο που μαίνεται σχεδόν για τρεις μήνες. Σε ένα πόλεμο, όπου καίριο πλήγμα δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία, και όπου η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σύρεται εναντίον της υπερδύναμης Ρωσίας, θέτοντας το ίδιο το μέλλον της υπό αμφισβήτηση.
Η γερμανική ηγεσία από την άλλη, ανακοινώνει την πρόθεσή της να ακολουθήσει μια κατά γενική ομολογία ανεύθυνη στάση. Αυτό ερμηνεύεται από διεθνείς κύκλους σαν ρεβανσισμός, ότι η Γερμανία δεν ξεχνά όσους την ταπείνωσαν κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους που η ίδια προκάλεσε. Ιδίως τη Ρωσία. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να ξεχαστεί ότι από την 1η Μάη 1945, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, το Ράιχσταγκ, κυμάτιζε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Στάση επίσης που δεν αφίσταται και της όλης συμπεριφοράς των Γερμανών έναντι του ελληνισμού. Είναι γνωστό ότι στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μόνο Ρώσοι, Έλληνες και Σέρβοι δεν χαρίστηκαν στους Γερμανούς. Η εκδίκηση της Γερμανίας εκδηλώθηκε πριν λίγα χρόνια από τον προκλητικό τότε υπουργό οικονομικών Schäuble, με σκόπιμες ενέργειες για διασυρμό και εξευτελισμό της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής καταστροφής του 2013. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία η συνεργασία των Γερμανών με τους Τούρκους και η συνεισφορά τους στα άλματα προόδου της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που αφορούν την κατασκευή προηγμένων όπλων, όπως ντρόουνς και πυραύλων που παράγονται σε τουρκικά εργοστάσια.
Είναι εντελώς ανεύθυνο, σύμφωνα με κάποιες γερμανικές πολιτικές δυνάμεις, το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά τη Γερμανία μέρος του πολέμου, γεγονός που θέτει τη χώρα σε κίνδυνο για πρώτη φορά μετά το 1945. Οι υγιείς αυτές πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία προειδοποιούν, ότι η πυρηνική δύναμη Ρωσία δεν θα αποσυρθεί από την Ουκρανία χωρίς μια λύση που θα ανατρέπει τους στόχους του Νάτο κοντά στα σύνορά της. Η όλη εκστρατεία και οι χιλιάδες Ρώσοι νεκροί στο πεδίο της μάχης πρέπει να διασφαλίσουν εγγυημένη ουδετερότητα για την Ουκρανία, σε συνδυασμό με αυτονομία για το Ντονμπάς.
Η Γερμανία θα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διεξάγει συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αντί να ρίχνει όλο και περισσότερο λάδι στη φωτιά, στον απόηχο των ΗΠΑ και να διακινδυνεύει μια πυρηνική κόλαση στην Ευρώπη. Τα όπλα δεν δημιουργούν ειρήνη και δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη όταν προκαλείται η μεγαλύτερη γεωγραφικά χώρα του κόσμου και πυρηνική υπερδύναμη.
Αντώνης Τρακκίδης, διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου.