Τη γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών «Ανθεστήρια» 2022 οργανώνουν το απόγευμα της Κυριακής και μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Πάφου και ο Πνευματικός Φυσιολατρικός Όμιλος Πάφου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται το απόγευμα στις 5:30 της Κυριακής στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Πλατεία Δημαρχείου).
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για την Πάφο, την πόλη με ιστορία 2.300 χρόνων, τα Ανθεστήρια σημαίνουν πολλά, σημειώνοντας πως αποτελούν για την πόλη ανεκτίμητη κληρονομιά και πολύτιμη υποθήκη. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, είπε, ο Δήμος Πάφου βλέπει τη διατήρηση και αναβάθμιση των Ανθεστηρίων ως χρέος απέναντι στην ιστορία και την παράδοση της πόλης, αλλά και ως συμβολή στον αγώνα να κρατηθούμε στις ρίζες μας και να ζήσουμε ειρηνικά και μονιασμένα στη γη των προγόνων μας.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πνευματικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πάφου Ανδρέας Σωτηριάδης, που για πενήντα χρόνια συμμετέχει στην διοργάνωση των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων ανέφερε πως στα πρώτα χρόνια οι εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων διοργανώνονταν με την συμμετοχή μικρών παιδιών και αυτές περιλάμβαναν ελληνικούς χορούς. Αρχικά συνέχισε, οι εκδηλώσεις γίνονταν στο Ιακώβειο Γυμναστήριο. Αργότερα στην διοργάνωση προστέθηκαν ανθοστόλιστα άρματα που συνοεδεύονταν από ομάδες παιδιών. Στην συνέχεια, είπε, “ οι εκδηλώσεις βγήκαν εκτός Παφιακού σταδίου όπου διοργανώθηκαν κάποιες χρονιές και μεταφέρθηκε η διοργάνωση τους στην Κάτω Πάφο με την μορφή παρέλασης προς προσέλκυση τουριστών. Φέτος η διοργάνωση γίνεται έξω από το Δημοτικό Μέγαρο ωστόσο χαρακτήρισε φθίνουσα την πορεία των ανθεστηρίων λόγω και της πανδημίας των τελευταίων δύο χρόνων αλλά και της μείωσης του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια από πλευράς του κόσμου. Τα ανθεστήρια αποτελούν μια καλλιτεχνική εκδήλωση που σημαίνει , όπως είπε, γιορτή των λουλουδιών με λουλούδια, άρματα, και όλα τα συναφή. Μια εκδήλωση χωρίς λουλούδια πρόσθεσε μειώνει την ιστορία και την σημασία της εκδήλωσης. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σωτηριάδης ανέφερε πως θα μπορούσε ο θεσμός των Ανθεστηρίων να αναβαθμιστεί νοουμένου ότι θα υπήρχε μια καλή προεργασία και προετοιμασία. Εξέφρασε επίσης τους ενδοιασμούς του για τον υφιστάμενο τρόπο διοργάνωσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης ε τα Ανθεστήρια ήταν από τις παλαιότερες εορτές που ετελούντο στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Στην Κύπρο σημείωσε, τα ανθεστήρια διοργανώνονταν προς τιμήν της Θεάς Αφροδίτης, της Κύπριδας Θεάς του Έρωτα, με πομπή που σχηματίζονταν από τη Νέα Πάφο και τη Γεροσκήπου όπου βρίσκονταν οι περίφημοι Ιεροί Κήποι της Θεάς προς την Παλαίπαφο τα σημερινά Κούκλια. Στην πομπή σημαντικό ρόλο είχαν τα λουλούδια.
Ο κ. Σωτηριάδης σημείωσε πως στο αρχείο του διαθέτει σαράντα μεγάλες φωτογραφίες παλαιότερων εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων που έγιναν στην Πάφο και που σκοπεύει να τις παρουσιάσει σε έκθεση που αναμένεται να διοργανωθεί προσεχώς. Με την παρουσίαση των φωτογραφιών είπε ο κ. Σωτηριάδης θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες των παλαιότερων χρόνων να τις δουν και να καλλιεργήσουν την αναγκαιότητα της διατήρησης και αναβάθμισης του θεσμού των Ανθεστηρίων στα παιδιά τους.
Η εκδήλωση της γιορτής της άνοιξης ξεκινά με πομπή από το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου και των Συνόλων Κρουστών και Σαξοφώνων του Μουσικού Σχολείου Πάφου, και καταλήγει στην Πλατεία Δημαρχείου. Ακολούθως στις 6:00 μ.μ. πραγματοποιείται καλλιτεχνική αναβίωση του αρχαιοελληνικού Μύθου του «Νάρκισσου και της Ηχούς» , σε σκηνοθεσία Πάολας Χατζηλαμπρή, με τη συμμετοχή των επαγγελματιών ηθοποιών Πάολας Χατζηλαμπρή, Στέφανης Μαυροκορδάτου, Κίκη Κακουλλή και Έλενας Χειλέτη.
Στην εκδήλωση των ανθεστηρίων συμμετέχουν επίσης οι Σχολές Χορού Κλέας Πιτσιλλίδου,«Movement» Ευδοκίας Μίτσιγγα, «Studio 6» Ελεάνας Κωσταντίνου και το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών του Θωμά Νικοδήμου.Τις χορογραφίες της εκδήλωσης ανέλαβε, όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές , ο διεθνούς φήμης ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος Κίκης Κακουλλής, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια έχει η Πάολα Χατζηλαμπρή.