Στις Αρόδες της Πάφου βρίσκεται η μοναδική ανά το παγκόσμιο εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Καλανδίωνα.
Ο Αγιος Καλανδίωνας εορτάζει κάθε 26 Απριλίου και προ πανδημίας τελείτο εσπερινός και ακολούθως κέρασμα όλων των πιστών, που συνέρρεαν στην εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι η μοναδική εκκλησία παγκοσμίως που είναι αφιερωμένη στον συγκεκριμένο άγιο, φημισμένες είναι οι δύο λάρνακες στο προαύλιο της εκκλησίας που συνδέονται με την ιστορία του Αγίου Αγαπητικού και του Αγίου Μισητικού.
Συγκεκριμένα, ο εσωτερικός χώρος της εκκλησίας αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και αγίων της Ορθοδοξίας, ενώ φέρει και αγιογραφίες.
Νοτιανατολικά του χωριού βρίσκεται και το αγίασμα του Αγίου Καλανδίωνα.
Νότια της εκκλησίας βρίσκεται και η λάρνακα στην οποία πιστεύεται πως τάφηκε ο Αγιος Αγαπητικός. Στα βόρεια του ναού βρίσκεται ακόμη μία λάρνακα στην οποία πιθανότατα τάφηκε ο Αγιος Βαρλάαμ, ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε από τους ντόπιους σε Αγιο Μισητικό.
Στα αποφθέγματά του ο Λεόντιος Μαχαιράς σημειώνει ότι ο Αγιος Καλανδίωνας, ο Αγιος Αγάπιος και ο άγιος Βαρλάμ ήταν μεταξύ των τριακοσίων Αλαμάνων Αγίων της Κύπρου, οι οποίοι κατά τις αραβικές επιδρομές εκδιώχθηκαν από τα μεγάλα κέντρα του μοναχισμού που ήταν η Παλαιστίνη και η Συρία.
Οι τρεις άγιοι σύμφωνα με τον Μαχαιρά, ασκήτεψαν στις Πάνω Αρόδες αφήνοντας τα ίχνη τους στο χωριό.
Ο Αγιος Καλανδίωνας ήταν αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Αρνούμενος να υπογράψει το «ενωτικό» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που προνοούσε το συμβιβασμό των ορθοδόξων με τους μονοφυσίτες, εκδιώχθηκε από τον αυτοκράτορα κάπου στην Αίγυπτο.
Πιστεύεται ότι κατά τα τέλη του 5ου αιώνα ήρθε στην Κύπρο διωγμένος από τους Σαρακηνούς και κατέφυγε στην κοινότητα των Αρόδων, όπου ασκήτεψε και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Απριλίου και αποτελεί τον πολιούχο άγιο των Αρόδων.
Οι Πάνω Αρόδες είναι ένα μικρό χωριό 23 χλμ βορειανατολικά της πόλης της Πάφου και βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή θέση στο οροπέδιο της Λάονας. Το χωριό είναι κατάσπαρτο από αρχαιότητες και η ιστορία του ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια.