Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί και οι κυρώσεις που επέβαλε η Κύπρος στη Ρωσία, στοιχίζουν εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία.
Οι τεράστιες αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη διατροφής, στα καύσιμα, στα υλικά οικοδομής, στις υπηρεσίες και άλλα, δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που απειλεί να ανατρέψει συθέμελα το βιοτικό επίπεδο του μέσου Κύπριου. Βιοτικό επίπεδο που έτσι και αλλιώς δοκιμάζεται από τα τεράστια φαινόμενα διαφθοράς που δημιούργησε η παρούσα διακυβέρνηση του τόπου, αλλά και που επιδείνωσε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια.
Το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) υποβαθμίζει τις προσδοκίες του για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός που υπολογιζόταν στο 1% για το 2022, τώρα προβλέπεται να ξεπεράσει το 5,3%. Τι είναι όμως ο πληθωρισμός και πως προκαλείται; Πληθωρισμός είναι μία κατάσταση στην οικονομία, κατά την οποία αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουμε και η οποία ουσιαστικά «υποβαθμίζει» την αξία των χρημάτων. Με απλά λόγια, εφόσον οι τιμές αυξάνονται και γίνονται πιο ακριβές για την τσέπη μας, τότε με τα ίδια λεφτά, σε σχέση με πέρυσι, αγοράζουμε λιγότερα πράγματα.
Και ενώ η ακρίβεια δείχνει τα δόντια της, ειδικά στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, κόμματα και συντεχνίες προσπαθούν να παρουσιάσουν την θέσπιση «Εθνικού Κατώτατου Μισθού» σαν κοσμογονία! Ενώ δηλαδή οδηγούν τον απλό πολίτη της Κύπρου στην εξαθλίωση, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων που έχουν σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο για άσπρο. Ταυτόχρονη είναι η υποταγή των πολιτικών στις προσταγές της Ευρώπης για φορομεταρρύθμιση, με άλλα λόγια την αύξηση των φορολογιών, που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη, τόσο των εργαζόμενων όσο και της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, τις μικροεπιχειρήσεις.
Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ισχύσει και θα είναι λίγο πιο πάνω από 900 ευρώ το μήνα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά κατοχύρωση της πείνας για πολλούς συμπολίτες μας. Τα κόμματα έχουν δημιουργήσει επί σκοπού δύο κατηγορίες πολιτών, όπου το χάσμα μεταξύ των μισθών τους συνεχώς μεγαλώνει. Έτσι χειραγωγούν την ψήφο τους. Προσφέρουν στην πλειοψηφία που πεινά την ελπίδα, μάλλον την ψευδαίσθηση, ότι θα ανέβουν εισοδηματικά αν αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου και στην μειοψηφία των βολεμένων ότι θα διατηρούν ες αεί τα προνόμια τους. Όσοι «παράγοντες» παρακάθονται στις συσκέψεις, αρέσκονται να το παίζουν εργατοπατέρες, δήθεν συμπάσχοντες, ενώ την ίδια στιγμή έχουν κατοχυρωμένους για τους ίδιους μισθούς μερικών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Φέτος, τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, δίνουν δήθεν μάχες για αυξήσεις μισθών … των πενήντα ευρώ και εξερχόμενοι των συσκέψεων διακηρύττουν με στόμφο και περηφάνια την δήθεν «Ανάσταση των εργαζομένων»!
Χειρότερη είναι η κουλτούρα κοινωνικής δικαιοσύνης σε ότι αφορά τις συντάξεις της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού. Για τους πολλούς οι συντάξεις αρκούν μόνο για υποτυπώδη διατροφή, ενώ πλείστοι εξ όσων αποφασίζουν για τον φτωχό κόσμο, κατοχύρωσαν εκτός των ψηλών μισθών και διπλές, τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις τις δέκα χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Τα πάθη και η κοροϊδία του απλού κόσμου της Κύπρου δεν έχουν τελειωμό.
Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα εύχομαι στον απλό κόσμο.
Αντώνης Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου.