O Wolfgang Schroeder στο βιολί και ο νεαρός βιολοντσελίστας Robertas Grod ταξίδεψαν το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης τους παρευρισκόμενους σε φολκλορικές μουσικές ιστορίες με δύο σονάτες για βιολί και τσέλο του Maurice Ravel και Zoltan Kodaly, στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνόπολις που διοργάνωσε τη συναυλία, η σονάτα για βιολί και τσέλο Μ.73 του Ravel, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Claude Debussy. Συνδύασε τη διάφωνη αρμονία και τα σύγχρονα μουσικά στοιχεία με Ουγγρικές παραδοσιακές μελωδίες, την απόλυτα χρωματική αρμονία του Claude Debussy και χαρακτηριστικά της μουσικής του Kodaly και του Bartok.
Όπως αναφέρεται, ο Kodaly, ως Ούγγρος συνθέτης και εθνομουσικολόγος συνέβαλε στην διαμόρφωση της τάσης για ένταξη των φολκλορικών στοιχείων στην αισθητική της κλασικής μουσικής. Η σονάτα του για βιολί και τσέλο, op.7, είναι μια συνύπαρξη Ουγγρικής παραδοσιακής μουσικής και κλιμάκων, με την κλασική μουσική αισθητική.Οι διοργανωτές έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ακολουθουθήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής, για την προσωπική ασφάλεια και υγεία του κοινού.
Σημειώνεται πως ο Wolfgang Schroeder ξεκίνησε τις πρώτες σπουδές με τους γονείς του. Σε νεαρή ηλικία η Ana Chumachenko έγινε η δασκάλα του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του ως βιολιστή. Στη νεαρή ηλικία των 17 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον γερμανικό κρατικό διαγωνισμό Jugend musiziert και εν συνεχεία, υποτροφία στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία Menuhin (IMMA). Έχει παίξει μαζί με τους Yehudi Menuhin και Alberto Lysy, τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Barbican Center, Λονδίνο), στη Νότια Αμερική (Teatro Colon, Buenos Aires) και πολλές άλλες.
Μετά την αποφοίτησή του από το IMMA, συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ υπό τον καθηγητή Sandor Vegh και στη συνέχεια στη Σχολή Μουσικής Mannes στη Νέα Υόρκη υπό τον καθηγητή Aaron Rosand. Η σόλο καριέρα του Wolfgang Schröder περιλάμβανε παραστάσεις με τη Φιλαρμονική της Βαυαρίας, τη Φιλαρμονική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στουτγάρδης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, την Ορχήστρα Δωματίου Talich, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Πολωνίας, τη Kammerorchester Basel, τη Rubinstein Phil harmony Lodz, τη Φιλαρμονική Δωματίου του Salzburg, Camerata Salzburg, τη Συμφωνική της Νυρεμβέργης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου, Ισραηλινό Σύνολο Σολίστ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμονική Ορχήστρα Ταϊλάνδης κ.λπ.
Ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECCO) από το 1993-1995 και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αναγνωρισμένες περιοδείες συναυλιών παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Vladimir Ashkenazy, ο Andrey Boreyko, ο Daniel Raiskin, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Ως ενεργός μουσικός δωματίου, το 1992 ίδρυσε το Belcanto String Trio και από το 1996 έως το 2005 έπαιζε τακτικά ως βιολιστής του Trio Parnassus. Τον Σεπτέμβριο του 2001 το Trio Parnassus έλαβε το διάσημο βραβείο Echo Classic για την πλήρη ηχογράφηση του πιάνο τρίο του Schumann.
Εξάλλου ο Robertas Grod γεννήθηκε το 1991 στη Λιθουανία. Σπούδασε βιολοντσέλο στο Μουσικό Σχολείο Vilnius Balys Dvarionas στην τάξη του J. Veiveriene και είναι Laureate Prize Winner σε διαγωνισμούς της χώρας του όπως «B. Dvarionas» και «J. Urba». Το 2010 έγινε δεκτός στο κονσερβατόριο της Μόσχας «Moscow State Conservatory» στην τάξη του καθηγητή N. Shakhovskaya. Το 2012 κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό «Kozolupov Competition» στη Μόσχα. Το 2016 αποφοίτησε από το κονσερβατόριο με διάκριση και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Παρουσιάζει συχνά συναυλίες στη Λιθουανία και συμμετέχει σε φεστιβάλ της χώρας του.