Όταν κοιτάς ένα δέντρο και εκτιμάς την ομορφιά του, είναι επίσης εκπληκτικό το να γνωρίσεις τι κάνουν και τα άλλα δέντρα μαζί για το περιβάλλον, για την υγεία, την άνεση και την ευημερία μας.
Δυστυχώς όμως, στην Πάφο – αποδεδειγμένα για κάποιους – δεν ισχύει αυτό. Με γοργούς ρυθμούς και συνοπτικές διαδικασίες και πρακτικές, τείνει να εξαλειφθεί κάθε πνεύμονας πρασίνου που υπάρχει στην πόλη μας. Αυτή την φορά το «έγκλημα» έγινε με την αδικαιολόγητη «σφαγή» των δέντρων ηλικίας πέραν των 60 χρόνων, στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.
Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και προς τον σκοπό αυτό, είναι λυπηρό που κάποιοι θέλουν να εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την αντιπεριβαλλοντική τους στάση και την εμπάθεια τους προς τα δέντρα και το αστικό πράσινο. Να θυμίσουμε την ολοκληρωτική καταστροφή του Δημόσιου Κήπου και λίγο παραπέρα το Πάρκου Ήβης Μαλιώτου, τα δέντρα στο 1ο Λύκειο Πάφου (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου), τα κυπαρίσσια στη Λεωφόρο Σωτηράκη Μαρκίδη, τα δέντρα της Λεωφόρου Ευρώπης και αυτά στη Λεωφόρο Ελλάδος (Πάρκο Δασούδι)… και για πόσες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το σύνθημα που έχουν κάποιοι ότι «Η Πάφος αλλάζει», εμάς μας τρομάζει. Το φυσικό περιβάλλον και δη, το πράσινο της πόλης μας, συρρικνώνεται και μαζί αναπόφευκτα συρρικνώνεται και η ιστορία της Πάφου.
Με γνώμονα και πεποίθηση ότι τα δέντρα παρέχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, κάποιοι οφείλουν και είναι υποχρεωμένοι να εξεύρουν ορθολογιστικές λύσεις για την φροντίδα των αστικών δέντρων και την αλληλεπίδραση τους με τους ανθρώπους της πόλης μας. Πρέπει όλοι επιτέλους – υπεύθυνοι και συνένοχοι – να αντιληφθούν πως τα δέντρα προσφέρουν οξυγόνο σε εμάς και δεν προορίζονται για αποκοπή. Στην εποχή μας, όπου η κλιματική αλλαγή, μας παρουσιάζει μια νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα, πρέπει να διασφαλίζουμε την αρμονική συνύπαρξη των αστικών δέντρων και της ποιότητας ζωής του περιβάλλοντος της πόλης μας.
Τα δέντρα είναι πολύ σημαντικά έμβια όντα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής και ουσιαστικά, τα οφέλη τους είναι πάρα πολλά και ποικίλα. Τα δέντρα απορροφούν το
διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αφαιρώντας το από τον αέρα και αποθηκεύοντας το, ενώ στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης απελευθερώνουν το οξυγόνο (O2), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αλλαγή του κλίματος. Επιπλέον, τα δέντρα απορροφούν οσμές και ρυπογόνα αέρια (οξείδια του αζώτου, αμμωνία, διοξείδιο του θείου και όζον) και φιλτράρουν τις ουσίες που μολύνουν τον αέρα, παγιδεύοντας τα στα φύλλα και το φλοιό τους, καθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ατμοσφαιρικό αέρα. Τα δέντρα δροσίζουν τους δρόμους και την πόλη, εξοικονομούν ενέργεια και νερό, βοηθούν στη μείωση της διάβρωσης των εδαφών αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο πλημμύρες. Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι τα δέντρα μπορούν να γίνουν αναγνωρισμένα σημεία της κοινότητας, δίνοντας στις γειτονιλες μια νέα ταυτότητα και ενθαρρύνοντας την υπερηφάνεια των πολιτών μιας περιοχής. Τα δέντρα αποκρύπτουν ταυτόχρονα πράγματα αφού μπορούν να κρύψουν τσιμεντένιους τοίχους ή χώρους στάθμευσης με δυσάρεστη θέα. Αποκλείουν τον ήχο των κοντινών δρόμων και των αυτοκινητοδρόμων και δημιουργούν ένα ευχάριστο πράσινο πέτασμα. Τα δέντρα απορροφούν τη σκόνη και μειώνουν την ταχύτητα του άνεμου και μειώνουν τη λάμψη, από την αντανάκλαση των γυάλινων επιφανειών των κτιρίων.
Κανένα δέντρο δεν περισσεύει, τόσο δε περισσότερο τα αιωνόβια που αποτελούν το διαμάντι της φυσικής κληρονομιάς και ιστορίας του τόπου μας. Το πρασίνισμα των πόλεων πρέπει να είναι στόχος όλων μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητα ζωής του πληθυσμού και όχι το ολοκληρωτικό τσιμέντωμα.
Υ.Γ.: Με την ίδια ευκολία που καταστρέφονται ριζικά αιωνόβια δέντρα, έτσι εύκολα και με τον ίδιο τρόπο «αποκόπτεται» και η οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω μιας ανεξήγητης προεδρικής αναπομπής…
*Ο Νίκος Σολωμού είναι
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης Κ.Σ. ΕΔΕΚ