«Ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα συγκριτικά με άλλες πολύ μεγαλύτερες οικονομικά χώρες», ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ.
Είπε ακόμα: «Επιπλέον η χώρα μας είναι από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κράτη που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον θεσμό της ΑΤΑ, ως αντισταθμιστικό μέτρο». Μα για ποιούς κύριε Ιωσήφ, τη στιγμή που οι μισθοί πείνας έριξαν στην φτώχεια χιλιάδες συμπατριώτες μας; Όλες αυτές οι δηλώσεις έγιναν πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που εκτόξευσε τις τιμές σε σιτηρά, ηλιέλαιο και τιμές ενέργειας στα ύψη.
Πάνω οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ελαιόλαδο, το φρέσκο γάλα, τα τυροκομικά, τα αλλαντικά και τα απορρυπαντικά από 10 έως 40%. Όλα τούτα το τελευταίο τρίμηνο. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής είναι ομολογουμένως δυσβάστακτες. Παράλληλα, η τεράστια άνοδος στα οικοδομικά υλικά καθιστά πλέον απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη για αγορά ιδιόκτητης κατοικίας, ειδικά από τους νέους. Το κατά τα άλλα αυτοδιαφημιζόμενο κοινωνικό κράτος καταδικάζει τη νέα γενιά, είτε στον ξενιτεμό είτε στην ανέχεια.
Αν υπολογίσουμε και το υπεραυξημένο κόστος της ενέργειας, καύσιμα κίνησης, ηλεκτρισμός και γκάζι, τότε ζήτω που καήκαμε. Είναι για να διερωτάται κάποιος εάν ζούμε τελικά σε κανονικό κράτος ή σε κράτος ασυδοσίας.
Το κύμα αυξήσεων, παράλληλα με τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έσπρωξαν το βιοτικό επίπεδο στην Κύπρο τουλάχιστο πίσω στα δεδομένα του 1990. Ειδικότερα στην Πάφο, οι συνθήκες είναι πλέον τραγικές. Αν εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, που λίγο πολύ είναι ευτυχείς να απολαμβάνουν ένα, τουλάχιστο σταθερό μισθό, οι υπόλοιποι, ειδικά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μαζί και όλες ανεξαίρετα οι επιχειρήσεις εκτός των υπεραγορών, πνέουν τα λοίσθια.
Τα τζάκια της εξουσίας συνεχίζουν όμως το βιολί τους. Τόσο η αναξιοκρατία όσο και η διαπλοκή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι δύσκολο, βλέπετε, να απαρνηθούν την ”ντόλτσε βίτα” όσοι χαραμοφάηδες συνήθισαν να εκμεταλλεύονται για δεκαετίες τους γνήσιους απλούς Κύπριους, που με κόπο και μόχθο προσπαθούσαν να επιβιώσουν.
Η κοινωνία της διαφθοράς επέφερε δολοφονικό πλήγμα στη μικρή επαρχία της Πάφου. Η φτώχεια βρίσκεται παντού. Είναι ίσως χρυσή ευκαιρία για τον πολύπαθο λαό, να πετάξει τους κάθε λογής πολιτικάντηδες στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Είναι ίσως η αρχή του τέλους για τη βρωμιά που ξεχειλίζει από τους πολιτικούς ταγούς που κορόιδευαν για δεκαετίες τον απλό κόσμο.
Μιχάλης Χ”Μιτσής
Πρόεδρος Κίνησης Σωτηρία της Πάφου.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου.