Ο Μάρτης είναι καθοριστικός μήνας για τους τελειόφοιτους μαθητές, για να αποφασίσουν τι και πού να σπουδάσουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι: τι πρέπει να σπουδάσει ο «μιτσής» για να μην πεινάσει, όταν -πτυχιούχος πλέον- επιστρέψει στην Κύπρο;
Η οικονομία της μικρής Κύπρου βασίζεται στον τουρισμό και σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι συνθήκες είναι και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, για τη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και τον τουρισμό. Η οικοδομική βιομηχανία που άνθισε μέχρι πρόσφατα, γέμισε την Κύπρο με Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς μηχανικούς, Τοπογράφους, αλλά και Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους και Χημικούς μηχανικούς. Σήμερα οι πλείστοι εξ αυτών υποαπασχολούνται.
Οι σπουδές που μπορούν να οδηγήσουν σε διορισμό στην εκπαίδευση, γέμισαν τους καταλόγους διοριστέων. Έφτασαν να αριθμούν 50.000 (ναι 50 χιλιάδες) εκπαιδευτικούς που περιμένουν διορισμό! Αν δεν είναι μπανανία αυτό το κράτος τι άλλο μπορεί να είναι; Με μια σειρά κομματικές παρεμβάσεις έφτιαχναν πολλούς παράλληλους καταλόγους στον ίδιο κλάδο π.χ. για τη Μηχανολογική Μηχανική υπήρχαν μέχρι το 2019 τρεις κατάλογοι(!!!): 1. Γενική Μηχανολογία, 2. Μηχανολογία Μηχανική Παραγωγής και 3. Μηχανολογία Θερμοδυναμική-Ενέργεια. Όσοι διορίζονταν από τους τρεις καταλόγους εκτελούσαν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα. Οι επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας διόριζαν -πρώτα σε έκτακτη βάση- από εκείνο τον κατάλογο, όπου οι «δικοί» τους βρίσκονταν σε πιο ψηλό σημείο. Σίγουρα ένα θέμα για τον γενικό ελεγκτή.
Ευτυχώς, από το 2027 όλοι οι εκπαιδευτικοί θα διορίζονται μόνο μετά από εξετάσεις. Οι πρώτοι στις εξετάσεις, οι άριστοι, θα διορίζονται, οι υπόλοιποι θα ξαναπροσπαθούν μέχρι να «κόψει το μούτι» τους! Ποιοι όμως θα καταφέρνουν να αριστεύουν στις εξετάσεις; Λογικά οι άριστοι των λυκείων και των πανεπιστημίων. Άρα; Αν ο μιτσής είναι μέτριος μαθητής, έστω και αν μπει στο πανεπιστήμιο, είναι πολύ δύσκολο μετά το πέρας των σπουδών του να μπορεί να ξεπεράσει στις εξετάσεις τους άριστους πρώην συμφοιτητές του. Οπότε, πάλι θα βολοδέρνει μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης. Θα μου πείτε, θα ανοίξει φροντιστήριο! Απάντηση: «Εγέμωσεν ο τόπος»!
Το κράτος που οφείλει να κατευθύνει τους νέους σε σπουδές, αναγκαίες για το μέλλον του νησιού, είναι τελικά ανύπαρκτο. Το ερώτημα παραμένει βασανιστικό: τι να σπουδάσει ο μιτσής; Πληροφορική, χρηματοοικονομικές σπουδές και επαγγέλματα υγείας προσφέρουν καλή προοπτική. Ειδικά το τελευταίο, μετά την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, φαίνεται να βρέχει ευρώ για τους γιατρούς. Ακόμα και για όσους, πριν το ΓΕΣΥ, δεν έβγαζαν μεροκάματο. Εκατοντάδες είναι επίσης οι Ελλαδίτες που κατεβαίνουν στην Κύπρο, για συμμετοχή στο μεγάλο φαγοπότι. Σε λίγο θα γίνουν χιλιάδες. Έτσι λοιπόν, για σπουδές μόνο Ιατρική, την «κορωνίδα των επιστημών»! Ομολογουμένως είναι ευκολότερη σπουδή, παρά τη Μηχανολογία ή Ηλεκτρολογία ή Φυσική ή Μαθηματικά. Αγγλόφωνες Ιατρικές σχολές γέμισε η Ευρώπη, από 6 μέχρι και 20 χιλιάδες ευρώ δίδακτρα το χρόνο. Μετά τις σπουδές θα τα πληρώσει το ΓΕΣΥ στο δεκαπλάσιο! Μόνο σαν γιατροί δεν θα πεινάσουν οι αυριανοί μας επιστήμονες!!
Το θέμα είναι, για πόσο θα πληρώνει ακόμα ο λαός για ένα ΓΕΣΥ παρωδία και πότε αυτό το ανίκανο κράτος θα διαλύσει -όπως έπραξε για τόσα άλλα- και το σύστημα υγείας. Μύγα που τσίμπησε τους γιατρούς! Αφού θά’ χουν ήδη γεμίσει σακούλες με ευρώ, υπάρχει και ο ξενιτεμός. Σαν γιατρός μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να αναζητήσει εργασία σε άλλη χώρα! Καημένη Κύπρος!
Αντώνης Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου.