Από κράτος παρίας και την εμπρηστική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, εναντίον κυρίως του Ισραήλ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα η Τουρκία εκμεταλλεύεται πλήρως την υπό εξέλιξη πολεμική κρίση, για να παρουσιαστεί ως η ειρηνευτική δύναμη που μεσολαβεί για να έρθουν τα αντιμαχόμενα μέρη κοντά.
Προφανώς, η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την ενεργειακή έκθεση της Ευρώπης στο Ρωσικό φυσικό αέριο και τις ταυτόχρονες προσπάθειες πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, θέλει να παρουσιαστεί ως η μοναδική βιώσιμη και ασφαλής επιλογή για δίοδο ενός αγωγού. Αυτό, από το Ισραήλ και διαμέσου της Τουρκίας και μετά στην Ευρώπη. Είναι για τον ίδιο ακριβώς λόγο που προέκυψε και η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, το κράτος που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας πριν από λίγο καιρό αποκαλούσε κράτος δολοφόνο.
Δυστυχώς για τη μικρή και μη υπολογιζόμενη από τους μεγάλους Κύπρο, οι γεωστρατηγικές και ενεργειακές εξελίξεις καθώς και τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών δεν αφήνουν περιθώρια κινήσεων ή πρωτοβουλιών. Ενδεχομένως, ένα ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα, με σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και πολλά μεγαλύτερα διακυβεύματα αν διαταραχθούν ισορροπίες που εμπλέκουν και την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, στο παρόν στάδιο η πολιτική ηγεσία της χώρας φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε έναν διάλογο με την Τουρκία για αυτονόητα και αδιαμφισβήτητα ζητήματα. Ήδη η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και Προέδρου Ερντογάν διαφαίνεται να εξελίσσεται σε παγίδα για την Ελλάδα, όπου η ηγεσία της Τουρκίας θα επαναφέρει προς συζήτηση ζητήματα γαλάζιας πατρίδας, αποστρατικοποίησης των νησιών και άλλα φαιδρά και αναθεωρητικά που κατά καιρούς αρέσκεται να εγείρει προκλητικά και χωρίς αναστολές η ηγεσία της Τουρκίας.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου