Η Κυβέρνηση θα αγοράσει αποθέματα σιτηρών, συνολικά 36 χιλιάδες τόνους κριθαριού και καλαμποκιού διάρκειας 30 ημερών σε δύο φορτία, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυξήσεων και της έλλειψης σιτηρών από την αγορά.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής μιλώντας σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στη συνέχεια το Υπουργείο θα συνεργαστεί με διαφανείς διαδικασίες με τους εισαγωγείς για τον τρόπο διαχείρισης των στρατηγικών αυτών αποθεμάτων.
Όπως είπε, σχετική πρόταση θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Το συνολικό κόστος για αυτή την ενέργεια που θα γίνει προληπτικά εκ μέρους του κράτους, όπως ανέφερε, θα έχει συνολικό κόστους 12,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο μέλημα του κράτους, όπως είπε, πρέπει να είναι η διασφάλιση της επάρκειας.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι θα εκδοθεί διάταγμα για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων από τους εισαγωγείς σε ποσοστό 4% πριν από το τέλος Μαρτίου.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με βάση τα φορτία που έχουν παραγγελθεί θα υπάρχει επάρκεια μέχρι 15 Απριλίου στις ζωοτροφές και 3,5 μήνες στα αλευροποιήσημα.
Σημείωσε επίσης ότι έγιναν παρεμβάσεις στην ΕΕ και αναμένεται η Επιτροπή να θέσει ένα πλαίσιο για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, το οποίο το κράτος προτίθεται να αξιοποιήσει.
«Αντιδράσαμε σε χρόνο ρεκόρ», ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι τέτοιος οι διαδικασίες εκ μέρους του Υπουργείου ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό τα αποθέματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει πλάνο για το από πού θα προέλθουν αυτές οι ποσότητες και θα απευθυνθούν σε συγκεκριμένους μεγάλους εμπόρους. Αν ξεφύγουμε από την ΕΕ, ανέφερε, η επόμενη μεγάλη αγορά είναι οι ΗΠΑ.
Εξέφρασε αισιοδοξία ότι με τις ενέργειες που γίνονται θα υπάρξουν τα απαιτούμενα αποθέματα και το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων. Σημείωσε την ίδια ώρα ότι το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Κύπρος, αλλά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πόλεμο στην Ουκρανία.
Από πλευράς της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός στήριξης των επηρεαζομένων που διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αισχροκέρδεια εις βάρος του φορολογούμενου και αφετέρου να στηριχθούν οι σωστές ομάδες επιχειρηματιών.
Η Υπουργός Ενέργειας αναφορικά με το θέμα της επιβολής πλαφόν στα σιτηρά εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα περιοριστεί στην ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο είναι το κατάλληλο εργαλείο.
Ανέφερε ακόμα ότι θα επεξεργαστούν μηχανισμούς για στήριξη των κτηνοτρόφων που ίσως είναι καλύτερο μέτρο από το πλαφόν ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η δημιουργία μαύρης αγοράς και να μην υπάρξει αντίκτυπος στην αγορά. Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη της Παρασκευής ήταν πως οι σχεδιασμοί θα πρέπει να αποφύγουν το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας.
Δραματικές εκκλήσεις παραγωγών και εισαγωγέων
Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής κτηνοτρόφοι και εισαγωγείς σιτηρών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της επάρκειας σιτηρών, ενώ ζήτησαν μέτρα στήριξης από το κράτος.
Εκ μέρους των αιγοπροβοτοτρόφων ο Σωτήρης Καδής ανέφερε ότι από μέρα σε μέρα δεν θα υπάρχουν τροφές για να ταΐζουν τα ζώα τους, ενώ ο Χριστόδουλος Φωτίου εκ μέρους του συνδέσμου χοιροτρόφων είπε ότι η συνεχής προμήθεια σιτηρών θα πρέπει να είναι δεδομένη διαφορετικά πολλές μονάδες κινδυνεύουν να κλείσουν.
Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων ο κ. Μιντίκκης ανέφερε ότι το πρόβλημα της εξεύρεσης ζωοτροφών είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαίνεται. Οι παραγωγοί, ανέφερε, είναι έτοιμοι να πληρώσουν όποια τιμή τους ζητηθεί για να μην ψοφήσουν τα ζωντανά τους.
Ο Νίκος Παπακυριακού εκ μέρους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων ανέφερε ότι όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι υπό κατάρρευση και στη χειρότερη θέση από ποτέ, ενώ ακόμα και σιτηρά να υπάρξουν με τις τιμές στις οποίες διατίθενται δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν οι παραγωγοί.
Εκ μέρους του ΚΕΒΕ εκφράστηκε η θέση των αλευροβιομηχάνων ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν ελλείψεις για ανθρώπινη κατανάλωση
Εκ μέρους του Συνδέσμου Ζωοτροφών ο Γιώργος Τσαππής είπε ότι η κίνηση του Υπουργείου να φέρει σιτηρά είναι προς την ορθή κατεύθυνση, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει πάραυτα να προχωρήσει στην παραγγελία, για να μπορέσουν να έρθουν σε ένα μήνα.
Εκ μέρους των εμπόρων σιτηρών ο Γιώργος Κατωδρύτης, ανέφερε ότι με αυτές τις τιμές δεν γνωρίζει αν μπορούν οι παραγωγοί να αγοράσουν τα σιτηρά και θα χρειαστούν γύρω στα 50 με 100 ευρώ επιδότηση τον τόνο. Εξέφρασε την εκτίμηση επίσης ότι το Υπουργείο θα πρέπει να πάει στις αγορές τις Αμερικής αφού δεν θα είναι δυνατό να βρει στην Ευρώπη.
Εκ μέρους επίσης των εισαγωγέων σιτηρών ο Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες η Κύπρος θα ξεμείνει από σιτηρά και ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα είπε ότι το διάταγμα του Υπουργού για διατήρηση αποθεμάτων σιτηρών είναι μη εφαρμόσιμο αυτή τη στιγμή.
Αγροτικές οργανώσεις που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή ζήτησαν επίσης τη στήριξη όλων των επηρεαζόμενων κλάδων καθώς και τη μελέτη του ενδεχομένου αναστολής των δόσεων δανείων κτηνοτρόφων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, κάνοντας λόγος για μια πολύ τρομακτική κατάσταση ζήτησε από τον Υπουργό να βρεθεί λύση χθες, ενώ σημείωσε ότι αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία που ψηφίστηκε για τα στρατηγικά αποθέματα θα μπορούσε το κράτος να τα αξιοποιήσει σήμερα. Σήμερα, είπε, ο Υπουργός μιλά για επάρκεια όχι για στρατηγικά αποθέματα, άρα αποθέματα δεν υπάρχουν.