Στην ιστορία του Προσκοπισμού στην Πάφο αλλά και στην συμβολή του αείμνηστου κ. Χριστόδουλου Πετρίδη που υπήρξε βαθμοφόρος στην Επαρχιακή Εφορεία Προσκόπων Πάφου αναφέρθηκε η Μαρία Χαραλαμπίδου Επαρχιακός Έφορος Πάφου.
Σύμφωνα με την Μαρία Χαραλαμπίδου Επαρχιακό Έφορο Πάφου , ο Προσκοπισμός στην Πάφο ιδρύθηκε το 1915 από τον Γυμνασιάρχη Ιωάννη Χατζιωάννου και Αρχηγός της πρώτης Προσκοπικής Ομάδας ήταν ο εκπαιδευτικός Λοίζος Φιλίππου.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν τα ακόλουθα Προσκοπικά Συστήματα στην Επαρχία Πάφου, όπως το 52ον Σύστημα Προσκόπων Πάφου, το 103ον Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κισσόνεργας και το 266ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Γεροσκήπου.
Με τον επαναπατρισμό τους, το ζεύγος Πετρίδη συνέχισε, είχε στόχο την ανάπτυξη της νεολαίας και των παιδιών της Επαρχίας Πάφου. Επένδυσαν τόσο στον αθλητισμό όσο και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής των νέων. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν στην ανάπτυξη του Προσκοπισμού στην επαρχίας Πάφου. Όραμα τους, η ανάπτυξη του πολιτισμού και της νεολαίας του τόπου μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης των παιδιών, βασισμένη σε ένα μη τυπικό τρόπο μάθησης.
Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου ο αείμνηστος κ. Πετρίδης υπήρξε βαθμοφόρος στην Επαρχιακή Εφορεία Προσκόπων Πάφου. Πριν τον θάνατό του είχε ουσιωδώς ευεργετήσει την Ε.Ε.Π. Πάφου και με την παραχώρηση ½ οικοπέδου για την ανέγερση Προσκοπικού Συστήματος.
Ακόμη με την ίδρυση του Πετρίδιου Ιδρύματος δίνεται κάθε χρόνο χορηγία στην Επαρχιακή Προσκοπική Επιτροπή Πάφου.
“Τα πρώτα χρόνια προσκοπισμού στην Πάφο”
Kυριότερη αν όχι μοναδική πηγή για την ίδρυση και τα πρώτα χρόνια του Προσκοπισμού στην Πάφο, αποτελεί είπε η κ. Χαραλαμπίδου, το προσωπικό ημερολόγιο του Λοϊζου Φιλίππου με τίτλο “ Τα της Ιδρύσεως του Προσκοπικού Σώματος Πάφου”. Στο ημερολόγιο αυτό βασίστηκε ο πρώην Διευθυντής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, Δρ . Ανδρέας Φυλακτού, για μια εξαιρετικά επιμελημένη και μοναδική έκδοση, το « Ημερολόγιο Προσκόπων Πάφου 1915- 1918», έκδοση 1992. Όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, ο Δρ. Ανδρέας Φυλακτού υπήρξε βαθμοφόρος του ΣΠΚ και Πρόεδρος για σειρά ετών της ΕΠΕ Πάφου και αργότερα Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΠΚ.
Ήταν λοιπόν φυσικό συνέχισε, να μην υστερήσει και η Πάφος αναφορικά με την ίδρυση Προσκοπικού Τμήματος στην Επαρχία αυτή. Ιδρυτής της Προσκοπικής Κίνησης στην Πάφο υπήρξε ο Γυμνασιάρχης κ. Ιωάννης Χατζηιωάννου. Μετά την Τελετή Ορκομωσίας, λόγω αποχώρησης του Ιωάννη Χατζηιωάννου από τη Διεύθυνση του σχολείου, ανέλαβε τη διοίκηση της Κίνησης πενταμελής Επιτροπή με επί κεφαλής το Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Ιάκωβο Αντζουλάτο. Η Επιτροπή συνέχισε, παρέδωσε τη σκυτάλη στο δάσκαλο και μετέπεια καθηγητή Λοϊζο Φιλίππου.
Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Κυριακή 7 Ιουνίου 1915 στην παρουσία των Θρησκευτικών, Πολιτικών , Εκπαιδευτικών Αρχών της Πόλης και πλήθος κόσμου, έδωσαν την Προσκοπική Υπόσχεση 25 Πρόσκοποι. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με επιστολή του την 1η Αυγούστου 1915 προς την Περιφερειακή Επιτροπή Πάφου αναγνώρισε την ίδρυση της Προσκοπικής Ομάδας.
Επιπρόσθετα η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως σύμφωνα με το ιστορικό του Προσκοπισμού στην Πάφο, μετά τις αναγκαίες προκαταρκτικές ενέργειες την 21η Μαίου 1915, εορτή του βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου ΙΒ΄οι Πρόσκοποι της Πάφου έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους στις επιδείξεις στο γυμναστήριο της Πάφου “Κόροιβος”.Στην προσπάθεια του Λοϊζου Φιλίππου να θέσει σε σταθερές βάσεις τον Προσκοπισμό στην Πάφο συνέβαλε και ο Πασχάλης Πασχαλίδης Διευθυντής του Γυμνασίου της Πάφου. Ο Πασχάλης Πασχαλίδης πίστευε στις αρχές του Προσκοπισμού , δηλώνοντας στη λογοδοσία του, στο τέλος της σχολικής χρονιάς 1915- 1916 ότι ο θεσμός του Προσκοπισμού συμβάλλει στη διαμόρφωση χαρακτήρων και τονώνει το εθνικό αίσθημα των νέων. Σημαντική ήταν και η ηθική αλλά και οικονομική συμπαράσταση του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Ιάκωβου Αντζουλάτου, ο οποίος οργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις για ενίσχυση του Σώματος Προσκόπων Πάφου. Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως ο Λοϊζος Φιλίππου, τότε 20 χρόνων, ήταν ο εμχυχωτής και θεμελιωτής του Προσκοπισμού στην Πάφο. Έτυχε προσκοπικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, λάμβανε την Εντολή Διοίκησης και οδηγίες από το ΣΕΠ και ανήκε οργανικά σε αυτό. Η όλη οργάνωση της ομάδας, όπως είπε, ήταν βασισμένη στον Οργανισμό του ΣΕΠ και τα διακριτικά της στολής ήταν εκείνα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων των Προσκόπων της Πάφου είναι οι εκτενείς περιγραφικές αναφορές για τις δραστηριότητες των Προσκόπων της Πάφου την περίοδο 1915- 1918. Ανάμεσα τους πολυήμερε εκδρομές, συμμετοχή σε Παμπάφιους Αθλητικούς Αγώνες, Ανθεστήρια, Δοξολογίες, Επιδείξεις, και Παρελάσεις , όπως επίσης και διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων.
Το 1916 ο αριθμός των Προσκόπτων αυξήθηκε και η Ομάδα αποτελείτο από 8 ενωμοτίες. Όπως αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου αποφασίστηκε τότε στις 2 Οκτωβρίου του 1916 να προαχθεί σε Υπαρχηγό ο μέχρι τότε ενωμοτάρχης Λεωνίδας Γ. Ιωαννίδης. Ο Λ. Ιωαννίδης πρόσφερε τις υπηρεσίες του μέχρι τον Αύγουστο του 1917 όταν μετοίκησε στη Λευκωσία. Πρόσθεσε επίσης πως αξιόλογη ήταν η συμμετοχή των Προσκόπων της Πάφου στα κοινά. Η παρουσία τους στις διάφορες εκδηλώσεις έδινε ιδιαίτερη λαμπρότητα σε αυτές. Τα κοινωνικά γεγονότα της εποχής δεν μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους Προσκόπους της Πάφου. Οι διάφορες δραστηριότητες εκτός από το ψυχαγωγικό μέρος περιλάμβαναν, όπως είπε, την γνωριμία με την παλιά μας κληρονομιά.
Επιπρόσθετα η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις δράσεις του Προσκοπισμού στην Πάφο, όπως αυτή καταγράφεται σε διάφορα δημοσιεύματα όπως στην εφημερίδα Πάφος της 10ης Ιουλίου του 1931 που αναφέρεται στην μεγάλη εκδρομή των προσκόπων της Πάφου με σταθμούς τη Λεμεσό, την Σκαρίνου, τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο αλλά και την επίσκεψη στα αξιοθέατα διασχίζοντας τον Πενταδάκτυλο και φτάνοντας στην Κερύνεια. Επίσης την επίσκεψη τους στη Λάπηθο και στον Καραβά αλλά και στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου , όπου διανυκτέρευσαν. Ακόμη στο Καραβοστάσι, την κοιλάδα της Μαραθάσσας, και το Μοναστήρι της Τροοδίτισσας. Πρόσθεσε πως ακολούθησαν τα Οκτωβριανά όπου ο Ελληνικός Προσκοπισμός της Κύπρου τέθηκε υπό κηδεμονία και διωγμό.
Αναφερόμενη στους διατελέσαντες κατά καιρούς Επαρχιακούς Εφόρους Πάφου σημείωσε πως ο Παπαευθυμής Μιχαηλίδης διετέλεσε το 1961- 1963. Ο Γιώργος Δικωμίτης το 1963- 1964. Ο Γεώργιος Αβρααμίδης το 1964- 1965, ο Γιάννος Αντωνιάδης το 1965 – 1970.
Επίσης ο Χρυσόστομος Χαμπιαουρίδης το 1970- 1984,ο Κλείτος Σωτηριάδης 1984- 1990 , ο Φράνσις Κωνσταντίνου το 1990- 1993 , ο Μιχαλάκης Ζαμπάς το 1993 – 1999, ο Μάριος Αρτέμης το 1999- 2009 και ο Νίκος Μιτσίδης το 2009 – 2015.
Επίσης ο Αντώνης Καρσεράς 2015- 2021 και η Μαρία Χαραλαμπίδου 2021- 2025
Καταλήγοντας η Μαρία Χαραλαμπίδου ανέφερε πως ο Προσκοπισμός αποτελεί μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική και παγκόσμια κίνηση για νέους και μεγάλους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή.
Σημειώνεται πως κατά διαστήματα το Σώμα Προσκόπων Πάφου φανερώνοντας το ευαίσθητο κοινωνικό του πρόσωπο προσφέρουν τρόφιμα που συγκεντρώνουν τα οποία παραδίδουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Πάφου του Δήμου Πάφου και απ’ εκεί φτάνουν σε άπορες οικογένειες της Πάφου τόσο τις εορτές των Χριστουγέννων όσο και του Πάσχα. Με την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του οι μικροί πρόσκοποι μαθαίνουν την έννοια της προσφσοράς στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και γίνονται σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία.Ακόμη στις ς δύσκολες ημέρες που διανύουμε εδώ και μήνες, οι Πρόσκοποι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της εθελοντικής δράσης και βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού, οι Πρόσκοποι τοποθετήθηκαν σε σημεία κλειδιά όπως το τηλεφωνικό κέντρο και την παράδοση τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Κατά αυτόν τον τρόπο οι Πρόσκοποι , μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ