Παραγωγική χαρακτήρισε την απερχόμενη χρονιά η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία.
Η κ. Λάμπρου σε δηλώσεις της ανέφερε πως κατά το απερχόμενο έτος υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα στον Κάθηκα, με ποσό 356.998 ευρώ και προχωρεί, όπως είπε, στο παρόν στάδιο ο εξοπλισμός του Κέντρου για διαδραστική συμμετοχή επισκεπτών.
Επίσης, συνέχισε, συμπληρώθηκε η Β’ Φάση ανάπλασης του πυρήνα Μέσα Χωριού με ποσό 455.770 ευρώ, αλλά και η ολοκλήρωση ανάπλασης του πυρήνα Λεμόνας με ποσό 190.222 ευρώ. Ακολούθως η κ. Λάμπρου αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση της Β Φάσης του πάρκου Νατάς κόστους 217.650 ευρώ, στην ολοκλήρωση της ανάπλασης του περιβόλου Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου και στην ανέγερση αίθουσας εκδηλώσεων στο Σκούλλη κόστους 199.590 ευρώ.
Είπε ακόμη πως ολοκληρώνεται εντός ημερών το Περιφερειακό Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Ακάμα Πάνω Αρόδες με κόστος 520.000 ευρώ, αλλά και ο εξωραϊσμός πάρκου στην Τίμη 298.120 ευρώ. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως συμπληρώθηκε αρχές του 2021 η ανάπλαση του πυρήνα Φοίτης κόστους 226.000, αλλά δημιουργήθηκε πάρκο με πεζόδρομο στα Χολέτρια κόστους 231.263 ευρώ.
Η Έπαρχος Πάφου συμπλήρωσε πως στους κύριους στόχους της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, η αναχαίτιση της αστυφιλίας και η δημιουργία συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υλοποιούνται με τη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, έργα που αφορούν αναπλάσεις παραδοσιακών πυρήνων κοινοτήτων με λιθόστρωση και εξωραϊσμό δρόμων , βελτιώσεις προσόψεων κατοικιών , τη δημιουργία εκθεσιακών περιφερειακών κέντρων με συγκεκριμένο θέμα για προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού, τη δημιουργία χώρων ενασχόλησης νέων, όπως και ενηλίκων και τη δημιουργία πάρκων και εκδρομικών χώρων.
Επεσήμανε επίσης πως τα περισσότερα μεγάλα έργα είναι συνεχιζόμενα και καλύπτουν δυο ετήσιους προϋπολογισμούς για αυτό και υπάρχουν από το 2021 έργα υπό εξέλιξη που αναμένεται να συμπληρωθούν μέσα στο 2022.
Πρόσθεσε πως οι αναπτυξιακές δαπάνες της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την ανάλογη συνεισφορά των Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά και από τη σταδιακή απορρόφηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Ταμεία (το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Leader) για συγχρηματοδοτούμενα έργα, είναι συνολικής τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, κατά μέσο όρο ετησίως. Είπε, επίσης, πως ποσό περί τα 5,5 εκατ. ετησίως διατίθεται για τη βελτίωση και διάνοιξη δρόμων δικής τους αρμοδιότητας , περιλαμβανομένων των αγροτικών δρόμων.
Όπως ανέφερε η κ. Λάμπρου, στο υπό αναφορά ποσό περιλαμβάνεται η σταδιακή κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνέχισε, “έχουμε κατασκευάσει τρεις σύγχρονες γέφυρες, δηλαδή της Νατάς- Χολετριών, Νατάς- Επισκοπής, και Κελοκεδάρων – Ζυριπιλλή με κόστος γύρω στα 400.000 ευρώ για την κάθε μια, για σύνδεση παραποτάμιων κοινοτήτων και για γρηγορότερη και ασφαλή διακίνηση κατοίκων και γεωργών της περιοχής των ποταμών Ξερού και Έζουσας, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο που παρουσιάζονται πλημμυρικές ροές”.
Η κ. Λάμπρου σημείωσε πως μέσα από τους δύο επόμενους προϋπολογισμούς (2022- 2023) θα γίνουν ακόμη δύο γέφυρες, της Αρχιμανδρίτας- Μαμμώνια και Σαλαμιού – Ξερός Ποταμός.
Παραχώρηση οικοπέδων σε άπορες οικογένειες
Όσον αφορά τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και συγκεκριμένων περιοχών υπαίθρου, τα οποία τυγχάνουν χειρισμού σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Λάμπρου τόνισε ότι προσφέρουν οικονομικά κίνητρα και ενίσχυση δικαιούχων για απόκτηση κατοικίας στην ύπαιθρο. Πρόκειται, είπε, για κίνητρα που τυγχάνουν συνεχούς αξιολόγησης για πιθανές βελτιώσεις ώστε να αναχαιτισθεί η αστυφιλία.
Επιπρόσθετα, σημείωσε, πως με τα υπό αναφορά οικονομικά κίνητρα για στέγαση, το Γραφείο της Επαρχιακής Διοίκησης, προχώρησε τα τελευταία 2- 3 χρόνια με διαχωρισμό οικοπέδων για παραχώρηση σε οικογένειες με περιορισμένα εισοδήματα στα Κούκλια και στην Έμπα, ενώ αξιολογείται η παραχώρηση οικοπέδων στον Στατό – Άγιο Φώτιο και στη Δρύμου.