Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με την απόδραση των δύο κρατουμένων στην Πάφο.
Όπως αποκαλύφθηκε, ενώπιον της Αστυνομίας υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή απόδραση των δύο κρατουμένων, ενώ το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οκτώ μέρες προηγουμένως, κατά τη νυχτερινή αλλαγή της βάρδιας, πολίτης ενημέρωσε την Αστυνομία για σκάλα που ήταν στημένη στον περίγυρο του σταθμού, κάτω από τα κρατητήρια.
Την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, ακολούθησε έρευνα στα κελιά των δύο κρατουμένων, κατά την οποία στο κελί του Εrnali Kozmiov εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ενδεχομένως να είχε επαφές με πρόσωπα που θα τον βοηθούσαν στην απόδραση τους, κάτι που έρχεται ως επιπρόσθετο στοιχείο με πληροφορία για τη σκάλα.
Επίσης, οι δύο μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο την 1η Φεβρουαρίου και κατά την επιστροφή τους στα Κρατητήρια της Πάφου, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε PCR test, όπως προνοεί το πρωτόκολλο, αφού σε περίπτωση που ήταν αρνητικοί θα έπρεπε να μεταφερθούν στις Κεντρικές, κάτι που σήμαινε πως η απόδραση τους θα ήταν αδύνατη, ενώ παραμένοντας στο σταθμό, υπήρχε η δυνατότητα απόδρασης, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο την Αστυνομία, παρά τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους.
Την ίδια ώρα, σημαντικό στοιχεία σε μια σειρά από λάθη και παραλείψεις, θεωρείται και το γεγονός ότι εδώ και λίγο καιρό υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση στο σύστημα της Αστυνομίας, ότι τα κελιά ήταν προβληματικά και δεν κλείδωναν, ενώ όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχα χαθεί και τα κλειδιά από το κιβώτιο στο control room, που ήταν για τις πόρτες κινδύνου, από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι. Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο χώρο, όπως μας αναφέρθηκε, απαγορεύεται αυστηρώς να εισέλθει οποιοσδήποτε, ενώ υπάρχει και οπλισμός.
Σημειώνεται πως η απόδραση έγινε τα ξημερώματα, ενώ έγινε αντιληπτή ώρες μετά και συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες ότι δεν ήχησε το σύστημα συναγερμού.
Μιλώντας με τον πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκο Λοϊζίδη, να θέτει μια σειρά από ερωτήματα, ρίχνοντας την ίδια ώρα καρφιά προς την ηγεσία της Δύναμης, για το γεγονός πως για άλλη μια φορά οι ευθύνες δεν αγγίζουν τα ψηλά δώματα.
«Φαίνεται ότι δεν μας προβλημάτισε πως είναι η πέμπτη απόδραση τους τελευταίους έξι μήνες», προσθέτοντας πως σε ότι αφορά την υπόθεση, «θέλουμε μετά από την έρευνα να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και γιατί ένας ειδικός αστυφύλακας, μια δόκιμη και ένας αστυνομικός από την ΑΔΕ Λεμεσού που πήγε για υπερωριακή απασχόληση λόγω έλλειψης προσωπικού, έπρεπε να προσέχουν 25 κρατούμενους, εκ των οποίων κάποιοι υψηλού κινδύνου».
Συνεχίζοντας ο κ. Λοϊζίδης «υπήρχε πληροφόρηση ότι ο συγκεκριμένος ήταν επικίνδυνος, ότι τις προηγούμενες μέρες, όπως γράφτηκε, είχαν εντοπιστεί σκάλα και κινητό, υπήρχε ήδη στο τραπέζι ως δεδομένο πως αρνείτο σκόπιμα να κάνει PCR, φημολογείται πως η σύντροφος του ενός κρατείτο στα ίδια κρατητήρια και απολύθηκε δύο μέρες πριν, γνωρίζουν όλοι όταν έσβησαν τα φώτα δεν υπήρχαν κάμερες νυχτερινής οράσεως, γνωρίζουν όλοι πως από την περίφραξη μπορεί να πηδήξει και ένα πεντάχρονο αγοράκι, γνώριζαν όλοι τις πληροφορίες για απόδραση αλλά τα κελιά των κρατητηρίων δεν κλείδωναν… Και όλα αυτά τα ερωτήματα, μαζί με το ερώτημα πώς άνοιξε η έξοδος κινδύνου, υποδεικνύουν ευθύνες πολύ πιο πάνω από ότι σε τρία απλά μέλη».
Αναφερόμενος στις έρευνες ο κ. Λοϊζίδης τόνισε «οι έρευνες θα πρέπει να καταδείξουν τι πραγματικά έγινε και εμείς σαν Κλάδος είμαστε οι πρώτοι που αναμένουμε να δοθεί άπλετο φως, ζούμε στο 2022 και εμάς ακόμα οι πόρτες εξόδου κινδύνου, αντί να είναι ηλεκτρονικά, είναι με κλειδάκι στην πόρτα».