Η αύξηση του πληθυσμού στην επαρχία Πάφου δημιουργεί πρόβλημα υπερπληθυσμού στα εκπαιδευτήρια της, δήλωσε ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης.
Όπως είπε ο κ. Κουτσίδης, μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στην Πάφο και επομένως, πολλοί είναι οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν στα Γυμνάσια της πόλης, ενώ υπάρχει και ροή γενικά μαθητών.
Αυτό συνεπάγεται, σημείωσε, τη συνεχή ανατροπή της στελέχωσης των σχολείων αφενός και αφετέρου, τη δημιουργία στεγαστικών προβλημάτων σε πολλά από τα σχολεία της πόλης και ιδιαίτερα στα Γυμνάσια.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχει υπερπληθυσμός μαθητών στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στο Γυμνάσιο Απ. Παύλου, στο Γυμνάσιο Αγ. Θεοδώρου, στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Γεροσκήπου, με αποτέλεσμα να προκύπτει επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Γυμνασίου στα βόρεια της Επαρχίας .
Επεσήμανε ωστόσο πως στο Γυμνάσιο Αγ. Θεοδώρου, μετά τη μετατροπή των γραφείων της Σχολικής Εφορείας Πάφου σε αίθουσες διδασκαλίας, το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό.
Στο Γυμνάσιο Απ. Παύλου αναμένεται, όπως είπε, η ανέγερση τεσσάρων νέων αιθουσών, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και ταυτόχρονα να μετακινηθούν και οι τέσσερις λυόμενες αίθουσες. Ακόμη, στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο υπάρχει οξύτατο πρόβλημα και υπερβολικά μεγάλη ζήτηση από γονείς για εγγραφή των παιδιών τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Όσον αφορά το Γυμνάσιο Γεροσκήπου αναμένεται, συνέχισε, να γίνει αντισεισμική αναβάθμιση και ανέγερση νέων αιθουσών.
Στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ έχουν γίνει εισηγήσεις και θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών. Επίσης συνέχισε, το πρόβλημα διογκώνεται περισσότερο με τους μαθητές της Α’ Λυκείου που δεν εξασφαλίζουν θέση στην Τεχνική Εκπαίδευση και επιστρέφουν πίσω στο Λύκειο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα υπερπληθυσμού και στελέχωσης της σχολικής μονάδας.
Όσον αφορά το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο, ο κ. Κουτσίδης σημείωσε, πως το πρόβλημα θα επιλυθεί με την πρόταση που υλοποιείται από το Υπ. Παιδείας σε τρεις φάσεις.
Βρισκόμαστε συνέχισε, στην Α’ φάση κατά την οποία ανεγείρεται το νέο Α’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν, τόνισε, γύρω στον Μάιο. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός από το ΥΠΠΑΝ για μελέτη της μετατροπής του υφιστάμενου Α’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου, ώστε να στεγάσει τον μαθητικό πληθυσμό του Ζ’ Δημοτικού, το οποίο με τις ανάλογες μετατροπές θα καταστεί κατάλληλο για στέγαση των μαθητών του Νικολαїδείου Γυμνάσιου που υπολογίζεται να λειτουργήσει τη σχολική χρονιά 2024-2025.
Επίσης, μετά και από ενέργειες του Επαρχιακού Γραφείου, έχει προωθηθεί προς επίλυση, όπως είπε, το στεγαστικό πρόβλημα του Γυμνασίου Απ. Παύλου και έχει ξεκινήσει προμελέτη από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΠΑΝ για ανέγερση στο σχολείο τεσσάρων νέων αιθουσών διδασκαλίας αλλά και μονάδας ειδικής εκπαίδευσης.
Ανακοίνωσε επίσης πως στο κτιριακό δυναμικό του Γυμνασίου Αγ. Θεοδώρου, αυτή τη βδομάδα έχουν προστεθεί ακόμα τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, αφού όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μετά την αποχώρηση της Σχολικής Εφορείας, οι χώροι όπου στεγαζόταν, έχουν παραχωρηθεί στο σχολείο και με τις κατάλληλες μετατροπές θα αποτελούν πλέον αίθουσες διδασκαλίας.
Είπε ακόμη πως το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα λόγω υπερπληθυσμού, προσθέτοντας πως γίνονται διάφορες ενέργειες προς τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΑΑΝ για υλοποίηση της μελέτης που έγινε παλαιότερα για επέκταση και παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολικού κτιρίου.
Ο κ. Κουτσίδης ανέφερε πως γίνονται πολλές προσπάθειες, τόσο προσωπικές όσο και από το ΥΠΠΑΝ, για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και προκύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού των μαθητών, παρόλη τη στενότητα των οικονομικών πόρων του κράτους.
Ερωτηθείς για το πώς κυλά η χρονιά που διανύσουμε ο κ. Κουτσίδης τη χαρακτήρισε χρονιά προκλήσεων. Εν μέσω πανδημίας, είπε, “καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη στερηθεί κανένα παιδί τα αγαθά της εκπαίδευσης αλλά, παράλληλα, να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, παρέχοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία της μάθησης και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, διασφαλίζοντας τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία”.
Πρόσθεσε ακόμη πως καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, ταλαιπωρείται μαζί με όλη την κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα. Σίγουρα, παρατήρησε, έχουν κουραστεί τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί με την εφαρμογή των μέτρων κατά του covid-19, όπως γενικά και με τους περιορισμούς που υπάρχουν ευρύτερα στην κοινωνία, προσθέτοντας πως αρκετοί μαθητές δείχνουν σημάδια αποσυντονισμού και δυσκολίες στο να συγκεντρωθούν στην τάξη.
Επεσήμανε πως το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί με διάφορες δράσεις να παρέχει άμεσα κάθε δυνατή βοήθεια, σημειώνοντας πως “λειτουργούμε εν μέσω πανδημίας και βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αλλά η εμπειρία που αποκομίσαμε, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές”.
Χαρακτήρισε επίσης πλεονέκτημα και την εμπειρία που εκπαιδευτικοί και μαθητές αποκόμισαν από τη χρήση της τεχνολογίας και την εφαρμογή της στη διαδικασία της μάθησης μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Το «διαδικτυακό σχολείο» δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης επαφή και επικοινωνία, εντούτοις είναι μια διαδικασία μάθησης που ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση και που αναμφίβολα θα συνεχιστεί δυναμικά και στο μέλλον, καθώς ερχόμαστε πια αντιμέτωποι με νέες εκπαιδευτικές προκλήσεις που ούτε μπορούμε αλλά ούτε έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε, τόνισε. Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στον τομέα της τηλεκπαίδευσης θα είναι πια πολύτιμα εργαλεία στον επίπονο αγώνα της κατάκτησης γνώσεων. Η τηλεκπαίδευση είναι τελικά ένας καινούριος τρόπος διδασκαλίας και μάθησης που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε τέλος πως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αυτή την περίοδο καταθέτουν ψυχή και οφείλουμε ως κοινωνία να το αναγνωρίσουμε. Τα μηνύματα που η εκπαιδευτική κοινότητα περνά αυτή την περίοδο στη νέα γενιά και στην ευρύτερη κοινωνία είναι πολύτιμα, κατέληξε ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου.