Μπορούμε να μειώσουμε τα δυστυχήματα στους κυπριακούς δρόμους ή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτε; Η δική μου θέση είναι συγκεκριμένη: το τρίπτυχο «οδική ασφάλεια, μείωση των τροχαίων, προστασία και ασφάλεια χρήσης του οδικού δικτύου» αφορά μια ενιαία πολιτική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Πολλά δυστυχήματα έχουν γίνει εξαιτίας των προβλημάτων του οδικού δικτύου, όπως:
Κατασκευαστικά προβλήματα (λακκούβες και καθιζήσεις του οδοστρώματος)
Φυσική φθορά του οδοστρώματος
Έλλειψη ουσιαστικών υποδομών (κιγκλιδώματα, ποδηλατόδρομοι, πεζοδρόμια κ.α)
Κακός φωτισμός
Έλλειψη σήμανσης οδών και διαγραμμίσεις οδοστρωμάτων.
Αστοχία στο τακτικό πρόγραμμα επιθεωρήσεων οδών, εντοπισμού, καταγραφής και επιδιόρθωσης κατασκευαστικών προβλημάτων
Απουσία μελέτης που θα επαναπροσδιορίσει τα νέα όρια ταχύτητας σε συνάρτηση με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Μελανά σημεία στους δρόμους.
Έλλειψη κουλτούρας οδικής ασφάλειας και απουσία οδικής συνείδησης.
Η μεθοδολογία σχεδιασμού, ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων μέχρι σήμερα έχει αστοχήσει επειδή σχεδιάζουμε έργα που υλοποιούνται μετά από πολλά χρόνια. Οι προδιαγραφές των έργων που υλοποιούνται σήμερα δεν καλύπτουν τις σημερινές προδιαγραφές και δεν ακολουθούν την τεχνολογία, αφού τα σημερινά έργα έχουν σχεδιαστεί πολλά χρόνια πριν.
Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την μεθοδολογία κατασκευής έργων. Να κατασκευάζουμε έργα που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του σήμερα και όχι του χτες.
Προτείνω επίσης να αντλήσουμε από την πλούσια διεθνή εμπειρία και να δούμε συγκριτικές μελέτες και προηγμένα συστήματα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και την συμμετοχή μας στην ΕΕ. Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το πλαίσιο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2030, γίνονται συστάσεις για τα επόμενα βήματα προς το «όραμα για μηδενικές απώλειες». Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τα βασικά σημεία για τις ασφαλείς υποδομές. Πιστεύω ότι χρειάζεται να αξιοποιήσουμε κατά συστηματικό τρόπο τις καλές πρακτικές που εισηγείται η Έκθεση 2021-2030 γιατί κάθε προσπάθεια, σχέδιο, ή νομοθεσία πρέπει να έχει ως σκοπό τη βελτίωση στις υποδομές μας ώστε να συνιστούν πρωταρχικό παράγοντα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους μας.
Του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου
Ο Βαλεντίνος Φακοντής είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων