Για σκοπούς εξασφάλισης Απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης διεξάγονται Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης, γνωστές ως εξετάσεις τετραμήνων.
Η εξέταση του Α’ τετραμήνου διεξάγεται τον Γενάρη και του Β΄ τετραμήνου εντός Μαΐου. Αυτές οι δύο εξετάσεις καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τους βαθμούς στο Απολυτήριο. Το Απολυτήριο είναι η βασική προϋπόθεση διεκδίκησης θέσης σπουδών σε πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο, αλλά και διεκδίκησης θέσεων εργασίας που δεν απαιτούν πανεπιστημιακό δίπλωμα, τουλάχιστο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ).
Ο Μάρτης είναι καθοριστικός μήνας για τους τελειόφοιτους μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση. Όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση για σπουδές στα κυπριακά ή/και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση για να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου που διεξάγονται κάθε Ιούνη. Αυτές οι εξετάσεις ακολουθούν δηλαδή τις εξετάσεις του Β’ τετραμήνου. Οι εκδόσεις: «Οδηγός Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης» και «Επιστημονικά Πεδία και Πλαίσια Πρόσβασης στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου και Ελλάδας» αποτελούν βασικά βοηθήματα των υποψηφίων. Διατίθενται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης του Ιούνη είναι σημαντική η επιλογή πρώτα του Πλαισίου Πρόσβασης, βάσει του οποίου θα μπορεί κάποιος υποψήφιος να διεκδικήσει θέση σε κλάδο σπουδών της αρεσκείας του. Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης ανακοινώνονται τον Ιούλιο. Ακολουθεί η κατανομή των θέσεων των Κυπριακών Δημόσιων Πανεπιστημίων ενώ αμέσως μετά, όσοι ενδιαφέρονται συμπληρώνουν σχετική αίτηση για τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια, για τα οποία η κατανομή θέσεων γίνεται τον Αύγουστο. Για κάθε Πλαίσιο Πρόσβασης που παρακάθεται ένας υποψήφιος εξασφαλίζεται και ένας διαφορετικός Βαθμός Κατάταξης που ισχύει μόνο για το έτος διεξαγωγής των εξετάσεων. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να διεκδικήσει θέση σε όλα τα υπάρχοντα Πλαίσια Πρόσβασης για την Κύπρο, ενώ για την Ελλάδα, από τα υπάρχοντα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, μόνο στο ένα.
Με λίγα λόγια: Όποιος επιθυμεί να εξασφαλίσει μόνο Απολυτήριο παρακάθεται μόνο στις εξετάσεις τετραμήνων, όποιος από την άλλη επιθυμεί να σπουδάσει σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ή της Ελλάδας πρέπει να παρακαθίσει και στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης. Εάν κάποιος τώρα επιθυμεί να σπουδάσει σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας αρκεί το Απολυτήριο.
Το Απολυτήριο μαζί με εξετάσεις GCE, αναλόγως πανεπιστημίου και κλάδου σπουδών, είναι αναγκαία για όσους θέλουν να σπουδάσουν στην Αγγλία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για κάποιες χώρες εντός της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Για την παραχώρηση θέσεων σπουδών στη Γερμανία απαιτείται, εκτός του Απολυτηρίου και ο Βαθμός Κατάταξης των Παγκύπριων Εξετάσεων του Ιούνη στον κλάδο σπουδών που ενδιαφέρει κάποιον υποψήφιο.
Αγγλόφωνοι κλάδοι σπουδών προσφέρονται σε πανεπιστήμια πολλών ευρωπαϊκών χωρών με σχετικά χαμηλό κόστος. Για τον ιατρικό κλάδο τα δίδακτρα μπορεί να ανέρχονται όμως μέχρι και τις 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ ποικίλει ο βαθμός δυσκολίας των διεξαγόμενων εισαγωγικών εξετάσεων. Για σπουδές στα αγγλόφωνα ιατρικά πανεπιστήμια της Ιταλίας διεξάγονται πανευρωπαϊκές εξετάσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Ιδιαίτερα απαιτητικές είναι επίσης οι γραπτές εξετάσεις για τα αγγλόφωνα τμήματα της 1ης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα της Τσεχίας, όπου ενδεικτικά για την Κύπρο, από τις ανά έτος 15 προσφερόμενες θέσεις Ιατρικής/Οδοντιατρικής, υπάρχει επιτυχία κατά μέσο όρο μόνο για 5 υποψήφιους!
Αντώνης Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου.