Ιστορικός ερευνητής , ο Κλεάνθης Μουστάκας θα κατασκευάσει το ομοίωμα του καραβιού το οποίο θα αποτελέσει ένα εργαλείο τεράστιας μελέτης και θα κρατήσει ζωντανή την ιστορία του αρχαίου ναυαγίου.
Πράσινο φως από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Μισός αιώνας έχει περάσει από τον Αύγουστο του 1967, όταν ο δύτης Ανδρέας Καριόλου εντοπίζει ξανά, μετά το 1965, το αρχαίο καράβι της Κερύνειας, με τα αμύγδαλα και τους αμφορείς χωμένα ακόμα στα σπλάχνα του, ένα περίπου ναυτικό μίλι Βορειοανατολικά από το λιμανάκι της αχαϊκής πόλης της Κερύνειας στα βόρεια παράλια της Κύπρου.
Πέρα από την συναισθηματική αξία που έχει για όλο τον Ελληνισμό το αρχαίο αυτό ναυάγιο που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο κάστρο της Κερύνειας, αποτελώντας το σύμβολο για επιστροφή, τεράστια και οικουμενική είναι η αρχαιολογική του αξία. Είναι το καλύτερα διατηρημένο καράβι στον κόσμο της ελληνιστικής περιόδου (323 – 30 π.Χ.) στο οποίο γίνεται αναφορά διεθνώς εκεί όπου διδάσκεται η ενάλια αρχαιολογία.
Πως γεννήθηκε η ιδέα για την κατασκευή ομοιώματος του καραβιού της Κερύνειας.
Ο ιστορικός ερευνητής Κλεάνθης Μουστάκας , πρόσφυγας από την Κερύνεια , έζησε από κοντά τότε , την ανέλκυση των αμφορέων, την μεταφορά τους στο κάστρο της Κερύνειας και τις αμέτρητες καταδύσεις που γίνονταν . Μίλησε στον Ταχυδρόμο της Πάφου για την απόφαση του να προχωρήσει στην κατασκευή ομοιώματος του καραβιού σε τουρκοκυπριακή γη , στην Πόλη Χρυσοχους και ζήτησε την στήριξη του κράτους . «Ήταν κάτι φανταστικό να αγγίζεις πάνω σε αντικείμενα τα οποία να ξέρεις ότι τα κρατούσαν κάποιοι άνθρωποι δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Και από τότε μπήκε στην καρδιά μου η αρχαιολογία και η έρευνα με τα οποία ασχολήθηκα αργότερα».
Εμπεριστατωμένη μελέτη ενώπιον του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Ο κ. Μουστάκας μας επεξηγεί με παραστατικό τρόπο πως οι προγονοί μας κατασκεύαζαν τα καράβια , με πιο τρόπο έβαζαν 400 και πλέον αμφορείς στο καράβι , ενώ μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνα του η οποία βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Αρχαιοτήτων , παρουσιάζει την μέθοδο (καμάρα) για φόρτωση του καραβιού και όλη την διαδικασία που ακολουθούσαν για την μεταφορά του φορτιού.
Το ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας μας μεταφέρει , τονίζει, πίσω στην ελληνιστική περίοδο, δηλαδή το 338π.Χ., όπου κόπηκαν τα πεύκα για την κατασκευή του καραβιού της Κερύνειας και στο 288π.Χ. όπου χρονολογούνται τα αμύγδαλα που έχουν βρεθεί μέσα στο καράβι που ενδεχομένως να είχαν κοπεί από τις αμυγδαλιές της Κερύνειας».
Σύμφωνα με τον κ. Μουστακα , το καράβι είχε μάλλον πλήρωμα τεσσάρων ατόμων αφού τα σκεύη που βρέθηκαν στο αρχαίο ναυάγιο ήταν τέσσερα μικρά πιάτα, τέσσερεις ‘κάνθαροι’ για πόση νερού, τέσσερα δοχεία λαδιού και απομεινάρια από τέσσερα ξύλινα κουτάλια. Το καράβι ήταν εμπορικό και όταν βούλιαξε κουβαλούσε 404 οξυπύθμενους αμφορείς (Ροδιακοί και Σαμιακοί), κάποιοι από τους οποίους έφεραν σφραγίδες. Επίσης μετέφερε και 29 μυλόπετρες κατασκευασμένες από Αιγιακό ηφαιστειογενές πέτρωμα (από Κω, Νίσυρο κτλ). Οι πέτρες αυτές πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν σαν σαβούρα. Βρέθηκαν επίσης μολύβδινα βαρίδια για δίχτυα, σωροί μόλυβδου και σιδήρου που χρησιμοποιούνταν για επιδιορθώσεις, ένας ξύλινος κόπανος, οκτώ μύτες ακοντίων, επτά χάλκινα νομίσματα.
Πολλαπλά τα οφέλη …
Το ομοίωμα του αρχαίου ναυαγίου της Κερύνειας , αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και εργαλείο μελέτης για φοιτητές αρχαιολογίας από διάφορες χώρες .Θα προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικές με τη ναυπηγική κατά την αρχαιότητα, και θα αφήσει ζωντανή την ιστορία του ναυαγίου αλλά και του τόπου μας .