Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία μας αλλά όπως αναφέρει δεν γίνονται εκείνα τα βήματα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ομιλία του:
Μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει την δική της αντίληψη για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Παρόλα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια κυρίως μετά την οικονομική και τραπεζική κρίση, που οδήγησαν στην εξαύλωση των αξιογράφων, στο κούρεμα των καταθέσεων, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κ.ά., οδήγησαν την ίδια στιγμή ένα σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας σε μία τραγικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση η οποία συνεχίζεται.
Σημαντικός αριθμός δανείων έχουν γίνει μη εξυπηρετούμενα και η εκποίηση περιουσιών έχει καταστεί ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της τελευταίας δεκαετίας.
Οι παράγοντες που οδήγησαν τους πολίτες σε κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας δεν αξιολογήθηκαν ορθολογικά ούτε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αλλά δυστυχώς ούτε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 ψήφιζαν τον νόμο για τις εκποιήσεις.
Ούτε φυσικά τον Ιούλιο του 2018 όταν κάποια κόμματα κατάργησαν από τους δανειολήπτες το ανθρώπινο δικαίωμα, να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη γιατί διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, ώστε να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου και πέρα τούτου υιοθέτησαν στο τέλος και την ηλεκτρονική εκποίηση δίνοντας στις τράπεζες ακόμα ένα ισχυρό όπλο.
Ως ΕΔΕΚ προειδοποιήσαμε για την επερχόμενη τραγωδία και καταψηφίσαμε τον νόμο για τις εκποιήσεις και προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας προς όφελος των δανειοληπτών παρόλο που οι προτάσεις μας ποτέ δεν ψηφίστηκαν λόγω της παρέμβασης των τραπεζών.
Τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω ,δυστυχώς έθεσαν σε μειονεκτική θέση τους δανειολήπτες και σε πλεονεκτική τους τραπεζίτες, οι οποίοι αξιοποιώντας αυτά τα όπλα προχωρούν από το 2018 σε άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις περιουσιών. Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν εκβιαστικά:
- σε άρνηση αναδιάρθρωσης δανείων,
- σε εκποίηση πρώτης κατοικίας ακόμα και όταν αναμένεται απόφαση του Δικαστηρίου για ενδεχόμενες υπερχρεώσεις,
- σε άρνηση εξόφλησης δανείου και αποδέσμευσης του ακίνητου, προβάλλοντας διάφορες αυθαίρετες δικαιολογίες.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι πολίτες κουρεύτηκαν για να καλύψουν τις αυθαιρεσίες, την κακοδιαχείριση των τραπεζιτών και τον ελλιπή έλεγχο των εποπτικών αρχών για να σωθούν οι τράπεζες.
Αντί επίδειξης πνεύματος κοινωνικής ευαισθησίας, οι πολίτες βιώνουν την αλαζονεία και την κοινωνική αναλγησία των τραπεζών με την συγκάλυψη της κυβέρνησης.
Στην προσπάθεια μας να διορθώσουμε, ως ΕΔΕΚ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αυτές τις νομοθετικές στρεβλώσεις για να σταματήσουμε της αυθαιρεσίες των τραπεζών , οι μόνιμες δικαιολογίες που προβάλλονται είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τραπεζών και να μην ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στρατηγικοί κακοπληρωτές υπάρχουν σίγουρα και κανένας δεν θέλει να τους καλύψει και προέρχονται κυρίως από αυτούς που οι τράπεζες έδιναν προνομιακά δάνεια.
Μεγάλος αριθμός όμως πολιτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του γιατί απώλεσε εισοδήματα λόγω του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, της απορρόφησης των αξιογράφων που οι τράπεζες τους προέτρεπαν να αγοράσουν μετατρέποντας τις καταθέσεις τους, αλλά και του κουρέματος των καταθέσεων, της ανεργίας που επακολούθησε και της επιδείνωση αυτής της κατάστασης με την Πανδημία των τελευταίων δυο χρόνων.
Για όλα αυτά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν ευθύνονται οι πολίτες. Ευθύνονται οι κυβερνήσεις, οι εποπτικές αρχές και τα κόμματα που ανέχθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις υπέθαλψαν αυτά τα φαινόμενα οδηγώντας την πατρίδα μας στην οικονομική κρίση.
Αρκετοί σιωπούν μπροστά στο διατραπεζικό χρηματοοικονομικό κατεστημένο και δεν τολμούν να συγκρουστούν μαζί του, δεν τολμούν να προωθήσουν νομοσχέδια στην Βουλή που να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι τις τράπεζες.
Ως ΕΔΕΚ δεν σιωπήσαμε και με ειλικρίνεια καταθέσαμε εισηγήσεις αλλά και προτάσεις στη Βουλή που θα βελτιώσουν προς όφελος των πολιτών το νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.
Καταθέσαμε:
1) Πρόταση που αφορά την διασφάλιση του δικαιώματος ενυπόθηκου οφειλέτη να προσφύγει σε αρμόδιο δικαστήριο για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για αναστολή ή παραμερισμό της ειδοποίησης εκποίησης, αμφισβητώντας το ποσό της οφειλής και τη νομιμότητα της σύμβασης ή της υποθήκης.
2) Πρόταση για να επανέλθει το δικαίωμα δανειοληπτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αμφισβητηθεί το ποσό της οφειλής και να αναγνωριστεί η καταχρηστική συμπεριφορά του ενυπόθηκου δανειστή.
3) Πρόταση νόμου ώστε να καθοριστεί πως για σκοπούς εκποίησης μέσω πλειστηριασμού, ως αξία ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική αξία που έγινε αποδεκτή από το πιστωτικό ίδρυμα κατά το χρόνο σύναψης της αρχικής σύμβασης.
4) Πρόταση νόμου για την δημιουργία ειδικού δικαστηρίου όπως διαμορφώθηκε στη επιτροπή νομικών τον περασμένο Μάρτη το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για να μας δελεάσει να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2021 αλλά στην συνέχεια φάνηκε ανακόλουθη στις δεσμεύσεις της (ως συνήθως).
Η ΕΔΕΚ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλεί όλους μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας συνεννόησης και συνεργασίας να προχωρήσουμε άμεσα στην επίλυση αυτού του δράματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από τις άδικες και αυθαίρετες ενέργειες των τραπεζών που οδηγούν σε εκποιήσεις περιουσίων που αποκτήθηκαν με κόπο και ιδρώτα δεκαετιών.
Πανηγυρίζουν κάποιοι ότι κατάφεραν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν μας λένε όμως πως το έκαναν. Μήπως το έκαναν μέσα από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών? Φυσικά και όχι.
Δυστυχώς αυτό έγινε με το ξεπούλημα περιουσιών στα διάφορα ξένα επενδυτικά ταμεία, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας διάφορες λογιστικές αλχημείες στους ισολογισμούς τους (και δυστυχώς αυτό και αν είναι τραγικό για τον τόπο μας) ακούγετε ότι πίσω από τα ταμεία αυτά βρίσκονται και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.
Κυρία Πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία μας είναι πάρα πολλές. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε να γίνονται εκείνα τα βήματα που θα οδηγούσαν σε διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευημερία του λαού μας.
Η διαφθορά σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση και το μεγαλύτερο καρκίνωμα στο σώμα της κυπριακής κοινωνίας και δεν φτάνουν μόνο οι διαπιστώσεις για αυτό αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε πράξεις, θεσπίζοντας πολύ αυστηρές ποινές οι οποίες να λειτουργούν αποτρεπτικά για τον κάθε επίδοξο καταχραστή του δημόσιου πλούτου. Την ίδια στιγμή το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ θα πρέπει να μπει πάνω σε μια πιο εκσυγχρονιστική και διάφανη βάση για τα δημόσια πρόσωπα ώστε να μην παρατηρούνται τα τραγελαφικά των σημερινών δηλώσεων πόθεν έσχες κάποιων πολιτικών.
Φυσικά συνάδελφοι αν δεν υπάρχει το αίσθημα του πατριωτισμού στον κάθε πολίτη και στον κάθε πολιτικό, η διαφθορά δεν είναι εύκολο να παταχθεί.
Η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος όπως και η φοροδιαφυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ποινικά ως πράξη εθνικής προδοσίας αφού αποστερούν πόρους τόσο για την ανάπτυξη αλλά ακόμα και για την αμυντική μας θωράκιση.
Ως εκ τούτου εμείς, τα μέλη αυτού του σώματος οφείλουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τέτοια φαινόμενα.
Δεν φέρνει λοιπόν την ευημερία ενός λαού και μια οικονομίας, μόνο ένας εύρωστος και αναπτυξιακός προϋπολογισμός όπως μπορεί να θέλει η κάθε κυβέρνηση να τον χαρακτηρίζει, αλλά όλες εκείνες οι πολιτικές ενέργειες που δημιουργούν στους πολίτες το αίσθημα ότι υπάρχει κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. Γεγονός που δυστυχώς οι πολίτες σήμερα δεν αισθάνονται, αλλά αντίθετα το κράτος τους αφήνει έρμαιο στα οποιαδήποτε συμφέροντα.
Κλείνω την παρέμβαση μου αγαπητοί συνάδελφοι με αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία Πάφου.
Είναι γεγονός, μετά από δεκαετίες μελετών, προσφορών και προσφυγών σε αναθεωρητικές αρχές και σε δικαστήρια, επιτέλους έχει υπογραφεί η προσφορά και η ανάθεση του έργου για την κατασκευή της πρώτης φάσης του δρόμου Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς μήκους 15,5 χιλιομέτρων.
Αναμένω όμως ότι θα ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό και την προσφοροδότηση της Β’ φάσης του δρόμου αυτού ώστε με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να ξεκινήσει ταυτόχρονα και το υπόλοιπο κομμάτι.
Σίγουρα το έργο αυτό αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί όπως ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί και οι πολιτικές αποφάσεις, για δρόμο δηλαδή τετραπλής κατεύθυνσης, ώστε να έχει πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος τόσο για την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και την Πάφο όσο και για ολόκληρη την Κύπρο.
Πέραν τούτου σημαντικό ζήτημα για την επαρχία Πάφου παραμένει η ουσιαστική αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.
Αναβάθμιση τόσο σε ότι αφορά τις κτηριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις αλλά και σε ότι αφορά την ουσιαστική στελέχωση του νοσοκομείου με νέες ειδικότητες Ιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.
Παράλληλα επιβάλλετε όπως τύχει της απαραίτητης αναβάθμισης και το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, αφού δυστυχώς υποσχέσεις και πολιτικές δεσμεύσεις από αρκετές κυβερνήσεις και υπουργούς υγείας, ακόμα παραμένουν υποσχέσεις.
Επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι, ότι το περιφερειακό νοσοκομείο το οποίο έχει να καλύψει εικοσιπέντε κοινότητες και τον Δήμο του κόλπου Πόλης Χρυσοχούς, πρέπει να έχει και τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ,όπως και την απαιτούμενη στελέχωση.
Είναι απαράδεκτο κάποιοι στην κυβέρνηση και στον ΟΚΥΠΥ, να προσπαθούν να δικαιολογούν τις δαπάνες αναβάθμισης της υγείας στην περιφέρεια και στις αγροτικές περιοχές μόνο όταν πετύχουν δείκτες απόδοσης που μόνο σε αστικές και πυκνό-κατοικημένες περιοχές πετυχαίνουν.
Επιτέλους, πόσες φορές πρέπει να το φωνάξουμε, πόσες φορές πρέπει να διαμαρτυρηθούμε, πόσες φορές θα χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα γιατί αυτή η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τους κατοίκους που ζουν στην περιφέρεια, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ,με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτοί που κατοικούν στα αστικά κέντρα.
Το φωνάζουμε κάθε χρόνο και ζητούμε από την πολιτεία και την κάθε κυβέρνηση, γιατί όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση, να αντιμετωπίζει επιτέλους την περιφέρεια όχι με στατιστικές και δείκτες απόδοσης, αλλά μετρώντας τις ψυχές των ανθρώπων, μετρώντας τον πόνο τους αναζητώντας σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα παιδιά τους για την ηλικιωμένη τους μάνα και τον πατέρα τους, μετρώντας την ταλαιπωρία τους στο άθλιο περιφερειακό οδικό δίκτυο μετρώντας την αγωνία τους να κρατηθούν και να επιβιώσουν σε μια παραμελημένη και υποβαθμισμένη περιοχή από την πολιτεία.
Επαναλαμβάνω λοιπόν με αγωνία ακόμα μια χρονιά, επιτέλους ας τους αντιμετωπίσει η πολιτεία τους πολίτες της περιφέρειας και των αγροτικών περιοχών, όπως τους αξίζει και ας τους δώσει τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια κοινωνικά αγαθά που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες αυτού του τόπου.
Δεν μπορεί αυτό το κράτος να διαιωνίζει εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα του ΑΚΑΜΑ και να μην μπορεί να δώσει μια δικαίωση στις κοινότητες της Λαόνας και των κατοίκων της. Αν θέλει το κράτος να κάνει εθνικό πάρκο και να δεσμεύσει την περιουσία των κατοίκων της περιοχής για να μην γίνει καθόλου ανάπτυξη, τότε να έρθει να εκδώσει ένα κρατικό ομόλογο και να τους αποζημιώσει στις αξίες που θα ήταν πριν την κήρυξη λευκή ζώνης.
Αν το κράτος δεν μπορεί να το κάνει τότε να βάλει είσοδο στον ΑΚΑΜΑ όχι 50 σεντ που λέει ο υπουργός αλλά 50 ευρώ σε οποίο δεν έχει σχέση με την
περιοχή και τα λεφτά να τα παίρνουν οι κάτοικοι ως αποζημίωση.
Να φωνάζουν κάποιοι για την προστασία του ΑΚΑΜΑ καλά κάνουν, στο κάτω κάτω κανένας δεν θέλει να τον καταστρέψει αλλά την ίδια στιγμή να καταλάβουν κάποιοι ότι στην περιοχή, εδώ και εκατοντάδες χρόνια βρίσκονται ριζωμένοι κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν και να επιβιώσουν στην γη που γεννήθηκαν.
Πέραν τούτου ένα άλλο σημαντικό αίτημα στην επαρχία Πάφου που εδώ και χρόνια η πολιτεία έχει κλειστά και τα μάτια και τα αυτιά της, είναι η ανέγερση νέας Τεχνικής σχολής αφού τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός πέραν των εκατό μαθητών ανά έτος που θέλει να φοιτήσει σε τεχνική σχολή, απορρίπτεται λόγο υπερπληθυσμού της μοναδικής τεχνικής σχολής στον Δήμο Πάφου με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται τα παιδία να ακολουθούν κατευθύνσεις που δεν τους ενδιαφέρουν και ούτε μπορούν να αποδώσουν. Την ίδια στιγμή η Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς υπολειτουργεί και υποβαθμίζεται.
Διερωτώμαι κυρίες κύριοι συνάδελφοι για ποιο λόγο υπάρχει ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία όταν η ίδια η πολιτεία δεν μπορεί να δώσει τα βασικά εφόδια εκπαίδευσης στα παιδιά κυρίως σε θέματα τεχνικής εκπαίδευσης όπου η ίδια η αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Σίγουρα τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά τα λέμε και τα ξανά λέμε και απαιτούν υλοποίηση το συντομότερο δυνατόν ας ελπίσουμε λοιπόν ότι μέσα στο 2022 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την επίλυση τους.
Πάνω από όλα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτό που προέχει είναι η συνεννόηση μεταξύ μας, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και ευθύνης για το καλό της Πατρίδας μας και των πολιτών μας.
Με αυτά σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα.
Και
Καλή ελεύθερη χρονιά.
Ηλίας Μυριάνθους
Βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου