Η στρατηγική θέση της Κύπρου δεν προκαλεί μόνο αιματηρούς πολέμους και ύπαρξη πολλών κατακτητών στο νησί ανά τους αιώνες. Σαν σημείο συνάντησης τριών ηπείρων -Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης- αποτελεί τον κυριότερο λόγο των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, η γεωγραφική θέση του νησιού στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου δεν είναι η αιτία μόνο πολιτικών προβλημάτων αλλά προκαλεί και πρόβλημα χαμηλής βροχόπτωσης. Η λειψυδρία στο νησί εξελίσσεται σε μέγιστο πρόβλημα για την επιβίωση των κατοίκων. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην Κύπρο κυμαίνεται ομολογουμένως σε χαμηλότερα επίπεδα παρά σε άλλες δυτικότερες περιοχές της Μεσογείου, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Αν κάποιος συγκρίνει τη βροχόπτωση στην Κύπρο, την Κρήτη, τη Σικελία και τη Μάλτα θα διαπιστώσει εύκολα του λόγου το αληθές. Στην Κύπρο η μέση ετήσια βροχόπτωση από το 1901 μέχρι και το 2000 ανερχόταν στα 505 χιλιοστά. Στα πρώτα 20 χρόνια του 21ου αιώνα η μέση βροχόπτωση κατέβηκε στα 490 χιλιοστά. Στο νησί της Κρήτης η μέση βροχόπτωση υπολογίζεται στα 920 χιλιοστά το χρόνο, σχεδόν διπλάσια απ’ ότι στην Κύπρο. Πιο ψηλά από την Κύπρο βρίσκονται επίσης, τόσο η Σικελία όσο και η Μάλτα με μέση ετήσια βροχόπτωση τα 600 χιλιοστά.
Το μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες αλλά ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Η συντελούμενη κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απειλεί τη ζωή, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ειδικότερα στην περιοχή μας με συνεχόμενες ολιγομβρίες πέραν των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η εξάντληση των υδάτινων πόρων, η λανθασμένη διαχείριση του νερού για όλη την περιοχή της Μεσογείου, συμβάλουν στην υποβάθμιση του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής. Η παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι η αναμενόμενη εξέλιξη.
Η Γεροσκήπου οφείλει την ύπαρξη της, αλλά και την ίδια την ιστορία της στο νερό. Ταυτίστηκε τόσο με τα λουτρά όσο και τους ιερούς κήπους της Αφροδίτης, εξού και το όνομά της, «Ιερός Κήπος». Ο γόνιμος κάμπος της Γεροτζηπιάς λόγω των άφθονων υδάτινων πόρων, έθρεψε γενεές Γεροσσιηπιανών αλλά και Κυπρίων γενικότερα. Ο εικοστός αιώνας ήταν καταλυτικός όμως, αφού παρατηρήθηκε υπεράντληση χωρίς συνετή υδάτινη διαχείριση.
Σαν παιδί αγροτικής οικογένειας της Γεροσκήπου δεν μπορώ να ξεχάσω τους αλλεπάλληλους άνομβρους χειμώνες που απειλούσαν την επιβίωση πολλών οικογενειών. Βαθειά χαραγμένες στη μνήμη μου παραμένουν οι λιτανείες στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο του χωριού και η περιφορά της εικόνας της Παναγίας γύρω από το ναό, με τους πιστούς να παρακαλούν το Θεό για βροχή. Η λιτανεία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Λιτή» και σημαίνει δέηση, παράκληση. Γίνεται συνήθως με πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών και πλήθους πιστών. Σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα μου συμμετείχαν μέχρι το 1963 και πολλοί Τουρκοκύπριοι. Οι Λιτανείες γίνονται συνήθως είτε αναμνηστικά επί γεγονότων, είτε κατά την ημέρα εορτής του τιμώμενου Αγίου, ή και παρακλητικά προς διακοπή κάποιου κακού (σεισμών, ανομβρίας, επιδημίας, εχθρικής επιδρομής κ.λ.π.).
Σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής η βροχή στην περιοχή μας κατάντησε πολυπόθητο δώρο και συχνά πολύ σπάνιο. Η αρχαία τέχνη του βροχοποιού απειλεί πλέον να καταστεί σημαντική και να αναβιώσει από τους «σύγχρονους μάγους»!
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Εκλεγμένος μέχρι την 31/12/2021.