Θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία να μπορεί να σταθεί στα πόδια της αυτόνομα, όπως ακριβώς είναι η προσπάθεια μας και όχι να είναι μια προβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια και μάλιστα από την πρώτη μέρα, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Ανέφερε ακόμη πως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αποσύρει νομοσχέδια ή να προβεί σε ακύρωση αυτής της τεράστιας προσπάθειας.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιφερειακής σύσκεψης, στη Δρούσεια, ο κ. Νουρής ανέφερε πως η Κυβέρνηση μαζί με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα από τον περασμένο Σεπτέμβρη ζήτησαν από τους πολίτες κατανόηση. Πήραν, συνέχισε, μια δύσκολη απόφαση αναφορικά με την μετάθεση των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύριο κριτήριο και στόχο να μπορέσουν αφενός να ολοκληρώσουν την συζήτηση, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και να δοθεί ένας διετές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επεσήμανε επίσης πως διανύθηκε πάρα πολύς δρόμος, αφού όπως εξήγησε, από τις 77 περίπου εκκρεμότητες που υπήρχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα πλέον είναι 2.
Θεωρώ πραγματικά, συνέχισε, “ότι έχουμε καταφέρει αυτό το οποίο ήταν ο αρχικός μας στόχος”, προσθέτοντας πως «αυτή την στιγμή, η απόφαση εναπόκειται στην Βουλή των Αντιπροσώπων».
Πρόσθεσε ακόμη πως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε όσον αφορά τα θέματα των συνενώσεων, ότι «εμείς δεν είμαστε δογματικοί στους αριθμούς και το αποδείξαμε περίτρανα».
Έγιναν μελέτες στη βάση τεχνοκρατικών κριτηρίων και η μελέτη κατέδειξε ότι ένα σενάριο 14 νέων οντοτήτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Μέσα από συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο Κυβέρνησης και κομμάτων, συνέχισε ο κ. Νουρής, κατέληξαν σε ένα τελικό σενάριο το οποίο υποβάλαμε στην Βουλή το 2020 και αφορά την δημιουργία 17 νέων οντοτήτων.
Έχουμε, είπε, επεξηγήσει και προφορικά – εξαντλητικά θα τολμήσω να πω – και γραπτά ότι για την Κυβέρνηση κατά μέγιστο αυτός είναι ο αριθμός που θα μπορούσε να αποδεχτεί «γιατί πολύ απλά θεωρούμε ότι από εκεί και έπειτα τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα συγκεκριμένων οντοτήτων και ενδεχόμενα βεβαίως και της ίδιας της μεταρρύθμισης στην ολότητα της».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτοί που θα αποφασίσουν είναι τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, σημειώνοντας πως «όσα άλλα γράφονται είναι θέσεις που ενδεχόμενα να ακούγονται από κάποιους που προβληματίζονται».
Επανέλαβε επίσης πως για την Κυβέρνηση αυτή είναι η πρόταση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι στις προθέσεις τους, ούτε να αποσύρουν νομοσχέδια, ούτε να προβούν σε ακύρωση αυτής της τεράστιας προσπάθειας. Αλλά την ίδια ώρα, συνέχισε «χτυπήσαμε το καμπανάκι ότι δεν μπορούμε εν ονομάτι της μεταρρύθμισης να φτιάξουμε την όποια μεταρρύθμιση». Είναι υποχρέωση μας, συμπλήρωσε, να υποδεικνύουμε αυτά τα οποία θεωρούμε ότι είναι ορθά.
Είπε ακόμη πως πρόσθετα φρόντισε να καταθέσει στη Βουλή έγγραφο που του στάλθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα, ότι η ΕΕ παρακολουθεί και έχει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, επηρεάζει το Ταμείο Ανάκαμψης και την πιθανή εκταμίευση των ποσών που αφορούν την ΤΑ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να αιτιολογήσει προς την ΕΕ το όποιο αποτέλεσμα, είπε σημειώνοντας πως οι θέσεις μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σαφείς.