Υπογράφτηκε σήμερα στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως η σύμβαση με τον Ανάδοχο για την επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) , ώστε να περιληφθούν και οι ορεινές κοινότητες των Επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και των λοιπών της Επαρχίας Λεμεσού, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη.
Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα Εθνική Στρατηγική ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων και επέκτασή του στην Επαρχία Πάφου, που διοργάνωσαν απόψε, στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων στην Κοίλη, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης, ο κ. Χαμπιαούρης ανέλυσε τα οφέλη από την σημαντική επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων στην Επαρχία Πάφου.
Είπε πως “μια από τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης και μας δίνει χαρά το γεγονός ότι είμαστε μέρος αυτής της ανάπτυξης” και πως “αποδεικνύεται στην πράξη η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας για βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων”.
Η εκπόνηση της μελέτης, συνέχισε, θα εστιάσει αρχικά στη διάγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αυτές οι ορεινές περιοχές, και στη συνέχεια θα εμπλουτίσει τις υφιστάμενες παρεμβάσεις της ΕΣΑΟΚ, οι οποίες δομούνται στο τρίπτυχο Παραγωγή – Πλαίσιο Ζωής- Φύση, με δράσεις, έργα, ενέργειες κ.α. που απαιτείται να προωθηθούν στις εν λόγω περιοχές.
Πρόσθεσε πως θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και δράσεις που θα αποσκοπούν στη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων και την τόνωση της οικονομικής, κοινωνικής , πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
Το σύνολο, σημείωσε ο κ. Χαμπιαούρης, των μεθόδων και των πηγών που θα χρησιμοποιηθούν εντάσσονται στην ενιαία μεθοδολογία της Εδαφικής Διάγνωσης, η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε (α) τον προσδιορισμό και την άντληση πληροφοριών από τις κατάλληλες πηγές ( στατιστικά, πρωτογενή στοιχεία από επιτόπια έρευνα και δευτερογενείς πληροφορίες) β) τις ιδιαίτερες τεχνικές ανάλυσης επεξεργασίας ( εργαλεία στατιστικής ανάλυσης και χαρτογράφησης , χρήση δορυφορικών εικόνων κ.λ.π.), και (γ) την διεξαγωγή συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τοπικούς δρώντες ώστε να διερευνηθεί πως αυτοί αντιλαμβάνονται τα προβλήματα, ποιες λύσεις προτείνουν και ποιοι δεσμεύονται να συμμετάσχουν ενεργά στις διαγραφόμενες παρεμβάσεις.
Σημαντική παράμετρος της μεθοδολογίας είναι, συνέχισε, η οργάνωση συναντήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων, του παραγωγικού δυναμικού, των οργανωμένων συνόλων, των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων καθώς και με τις Τεχνικές Επιτροπές, οι οποίες είχαν διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2018 σε κάθε Υπουργείο για τον σκοπό αυτό.
Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων σημείωσε πως “προχωράμε με σταθερά βήματα, για την ορεινή Κύπρο του αύριο , προσφέροντας στους κατοίκους της όλα όσα τους αξίζουν”.
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μιχάλης Ευθυμίου, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοίλης και ο Χρύσανθος Σαββίδης, Βουλευτής ΔΗΚΟ Πάφου.