Πώς ορίζεται ένας αυτοκινητόδρομος; Απλά ομιλούντες είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων με πέραν της μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση.
Ο δρόμος αυτός πρέπει να ανταποκρίνεται στα πρότυπα ασφάλειας με διαχωριστικό κράσπεδο, νησίδα ή κιγκλιδώματα, μεταξύ των δύο κατευθύνσεων κίνησης των αυτοκινήτων. Επιπλέον πρέπει να προσφέρει ασφάλεια στην εξωτερική πλευρά της κατεύθυνσης οδήγησης, με ύπαρξη κιγκλιδώματος για προστασία των οχημάτων από τυχόν εκτροπή από την ευθεία οδήγησης. Επιπρόσθετα είναι αναγκαία σε κάθε κατεύθυνση οδήγησης η ύπαρξη λωρίδας έκτακτης ανάγκης, ικανοποιητικού πλάτους για ασφαλή ακινητοποίηση κάποιου οχήματος, είτε λόγω μηχανικής βλάβης είτε λόγω κάποιου προβλήματος των επιβατών. Η όδευση τέτοιων δρόμων, ο αριθμός των λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και η ποιότητα του οδοστρώματος θα καθορίσουν τελικά εκτός του ανώτατου και το κατώτατο όριο ταχύτητας.
Οι αυτοκινητόδρομοι της Κύπρου συνδέουν τις πόλεις μεταξύ τους και στόχο έχουν τη γρήγορη πρόσβαση αφενός από τη μια πόλη στην άλλη και αφετέρου από μια περιοχή σε κάποια άλλη όπου η χρήση του αγροτικού δικτύου μειονεκτεί για διάφορους λόγους. Στην επαρχία Πάφου υπάρχει προς το παρόν μόνο ένας αυτοκινητόδρομος, με την ονομασία Α6 που συνδέει την πόλη της Πάφου με την πόλη της Λεμεσού. Μέσω του Α6 συνδέεται επίσης με την υπόλοιπη Κύπρο, αφού ο ορεινός όγκος της οροσειράς του Τροόδους δυσχεραίνει την εναλλακτική πρόσβαση των κατοίκων της δυτικότερης επαρχίας της νήσου προς την υπόλοιπη Κύπρο.
Για τους Παφίτες που θέλουν να επισκεφτούν με άλλα λόγια, είτε τη Λευκωσία είτε τη Λάρνακα ή την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ή ακόμη και τις κατεχόμενες περιοχές προσφέρεται μόνο ο αυτοκινητόδρομος της επαρχίας προς τη Λεμεσό. Πόσο ταχεία είναι όμως η εξυπηρέτηση των Παφίων που χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο; Ο λεγόμενος αυτοκινητόδρομος, στο τμήμα που περνά μέσα από τη Λεμεσό έχει καταντήσει αστικός δρόμος αυτής της πόλης. Με μόνο δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και δεκάδες εισόδους και εξόδους σε όλο το μήκος της διαδρομής του από τον Ύψωνα μέχρι και την Αμαθούντα αποδεικνύει το πιο πάνω, ότι δηλαδή είναι μέρος του οδικού δικτύου της Λεμεσού. Μια απόσταση άνω των 15 χιλιομέτρων με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 80 km, αντί 100 km που ισχύει γενικά στους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου, κατάντησε ένα τεράστιο εμπόδιο διαφυγής από το ευρύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο της Λεμεσού.
Αργά το απόγευμα, ειδικά τα Σαββατοκυρίακα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δοκιμάζεται η υπομονή όσων με αφετηρία την Πάφο κατευθύνονται προς την υπόλοιπη Κύπρο πέραν της Λεμεσού, αλλά και αντίστροφα. Ειδικότερα όσοι κατευθύνονται από την Πάφο προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας κινδυνεύουν να χάσουν την πτήση τους αν δεν υπολογίσουν σχεδόν τρεις ώρες απαιτούμενο χρόνο διαδρομής. Τα ξενοδοχεία της ανατολικής Λεμεσού, μαζί και άλλοι κοντινοί χώροι όπου γίνονται δεξιώσεις γάμων τα Σαββατοκυρίακα είναι μεταξύ άλλων η αιτία, που προκαλεί ουρές αυτοκινήτων που κινούνται με ρυθμό χελώνας στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο. Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από και προς το λιμάνι της Λεμεσού είναι ένας εξίσου σοβαρός λόγος.
Το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Το ερώτημα είναι πλέον: Γιατί να ταλαιπωρείται πάλι η Πάφος με ανυπαρξία εύκολης πρόσβασης στην υπόλοιπη Κύπρο πέραν της Λεμεσού;
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Εκλεγμένος μέχρι την 31/12/2021.