Δύο φωτογράφοι από την Τσεχία, ο Mark Isaak και η Gabriela Bulisova, βρέθηκαν στην Κύπρο τον Νοέμβριο, όπως και η εικαστικός Inas al Soqi από την Αμερική, τον Ιανουάριο, για να προετοιμαστούν για την έκθεση πειραματικής και σύγχρονης φωτογραφίας, που διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών “Επισκέπτες” περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Visual artist Γιάννης Σακέλλης.
Σε συνέντευξη οι δύο φωτογράφοι, Mark Isaak και Gabriela Bulisova, ανέφεραν πως ως καλλιτέχνες, εστιάζουν σε κοινωνικά θέματα, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα ξεκίνησαν, όπως είπαν, με ένα νέο έργο επικεντρωμένο στον ρόλο των δέντρων στην κλιματική κρίση. Σε όλο τον κόσμο, η αποψίλωση των δασών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, είπαν, προσθέτοντας πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρασίες έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών που καταστρέφουν πολλά δάση. Η Κύπρος συνέχισαν, είναι ένα ιδιαίτερα κατάλληλο μέρος για να εργαστούν πάνω σε αυτό το θέμα, είναι ένα «hot spot» της κλιματικής αλλαγής, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται ραγδαία, τα εκτεταμένα κύματα καύσωνα γίνονται συνηθισμένα και οι βροχοπτώσεις μειώνονται και για αυτό βρίσκονται εδώ.
Σημείωσαν ότι η Κύπρος έχει βιώσει πολλές σημαντικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της το 2021 στην επαρχία Λεμεσού αλλά και στην Πάφο, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπαν.
Έτσι, πρόσθεσαν, όταν “ακούσαμε για το Επισκέπτες, το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Κέντρο Τέχνης Κίμωνος, ενθουσιαστήκαμε γιατί γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για να συνεχίσουμε το έργο μας. Στην πραγματικότητα, με τη βοήθεια του Κέντρου Τέχνης Κίμωνος, είχαμε ήδη την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους χώρους των πυρκαγιών στην Τάλα, Ψάθι και τη Λεμόνα και αυτό το ενσωματώνουμε στα έργα τέχνης μας”.
Σε ό,τι αφορά το έργο τους, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν πειραματική φωτογραφία για να εξερευνήσουν δύο κύρια θέματα σχετικά με τα δέντρα. Το πρώτο θέμα δίνει έμφαση στην αχαλίνωτη ξηρασία και τις πυρκαγιές που επηρεάζουν τα δάση. Επεσήμαναν επίσης πως οι εικόνες δημιουργούν με την ανάπτυξη ενός πλήρους φιλμ μεσαίου σχήματος μία, μακρά, εικόνα.
Στη συνέχεια, πρόσθεσαν, τα αρνητικά καίγονται επιλεκτικά για να αντιπροσωπεύσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στα δάση. Στη συνέχεια σαρώνονται και εκτυπώνονται ως πάπυροι μεγάλης κλίμακας. Αν και ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα βρουν αυτή την πειραματική φωτογραφία αρκετά όμορφη, αντιπροσωπεύει επίσης, εκτίμησαν μια προειδοποίηση για το πού κατευθυνόμαστε αν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης.
Το δεύτερο θέμα που σχετίζεται με τα δέντρα είναι πιο θετικό και αισιόδοξο, σημειώνοντας πως η πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη ότι τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός «ξύλινου ιστού» υπόγειων μυκητιασικών δικτύων.
Για αυτό στο πλαίσιο της δουλειάς τους, σημείωσαν, “κάνουμε πανοραμικές φωτογραφίες του θόλου του δέντρου, ενώ περπατάμε από κάτω».
Είπαν ακόμη πως η κάμερα είναι επιρρεπής σε «λάθη» καθώς προσπαθεί να πλέξει τις κορυφές των δέντρων μαζί. Αλλά τα ατυχήματα που καταγράφει εκφράζουν την αλήθεια καλύτερα από μια πιο “ακριβή” αναπαράσταση. Τα δέντρα προσεγγίζουν το ένα το άλλο, δονούνται με ενέργεια, τραγουδούν, χορεύουν. Αυτές οι εικόνες έχουν ως στόχο να μεταδώσουν ότι κάθε δέντρο στο τοπίο αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας και μπορούμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην υγεία των δασών μας, σημείωσαν.
Στη συνέχεια, τόνισαν, όλες οι εικόνες θα προβληθούν μαζί κατά τρόπο που να καθιστά σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση όσον αφορά την υγεία των δέντρων και των δασών, αλλά έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση, αποκαθιστώντας τα δάση μας και περιορίζοντας την κλιματική αλλαγή.
Ερωτηθέντες οι δύο φωτογράφοι τι ευελπιστούν να επιτύχουν με την έρευνα και τη συμμετοχή στην έκθεση και πώς θα μετρήσουν την επιτυχία του έργου τους οι Mark Isaak και Gabriela Bulisova απάντησαν πως το έργο τους στα δέντρα ξεκίνησε πριν φτάσουν στην Κύπρο, αλλά το Κέντρο Τέχνης Κίμωνος τους δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να εστιάσουν σε αυτό το θέμα, να χρησιμοποιήσουν πειραματικές νέες τεχνικές και να παράγουν ένα σώμα εργασίας για έκθεση.
Είπαν επίσης πως θα αξιολογήσουν την επιτυχία του έργου από το επίπεδο της συνεργασίας με το κοινό εδώ στην Κύπρο.
Ελπίζουμε συνέχισαν “να βοηθήσουμε να πυροδοτηθεί ένας διάλογος για το θέμα των δέντρων και της κλιματικής κρίσης, και θα είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι εάν αυτό βοηθήσει να παρακινήσουμε περισσότερους ανθρώπους να αποφασίσουν να δράσουν για την κλιματική κρίση”.
Αυτό είναι ένα από τα πράγματα, πρόσθεσαν που προσπαθούμε να μεταδώσουμε με τον τίτλο της έκθεσής μας, “A Tree for the Forest.” Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα επειδή χάνονται σε όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά με την κλιματική αλλαγή, η κατάσταση αντιστρέφεται. Συχνά εκτίμησαν “νιώθουμε παράλυτοι γιατί το μόνο που βλέπουμε είναι η μεγάλη εικόνα, που είναι τεράστια και τρομακτική.
Κάλεσαν επίσης τον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση και να ανταλλάξει απόψεις για το θέμα αυτό και εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν από τους ντόπιους.
Ανέφεραν περαιτέρω ότι η έκθεση, με τίτλο “A Tree for the Forest” θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Χάνι του Ιμπραήμ από τις 18 έως τις 27 Δεκεμβρίου, και θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια δεξίωση στις 18 του μηνός στις 19:30. Στη συνέχεια, η έκθεση θα είναι ανοιχτή κατά τις ώρες λειτουργίας της γκαλερί.
Σημειώνεται πως η Gabriela Bulišová και ο Mark Isaac είναι καλλιτέχνες και αφηγητές πολυμέσων που συνεργάζονται σε έργα που έχουν σχεδιαστεί για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ καλών τεχνών και πρακτικών ντοκιμαντέρ. Τα μακροπρόθεσμα έργα τους, τα οποία συχνά περιλαμβάνουν φωτογραφία, βίντεο, γραφή, μουσική και εγκατάσταση, τονίζουν τη σημασία κοινωνικών ζητημάτων όπως το περιβάλλον, ο μαζικός εγκλεισμός, οι πρόσφυγες, η μνήμη, η ποικιλομορφία και τα σύνορα.