Η συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου βραβεύθηκε από το Πετρίδειο Ίδρυμα για το μυθιστόρημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ιδρύματος, το βιβλίο « Η Αϊσέ πάει διακοπές» από τις εκδόσεις Πατάκη βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature στην Ελλάδα το 2016 και ήταν υποψήφιο στα κρατικά βραβεία της Ελλάδας, στα κρατικά βραβεία της Κύπρου, στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενη του λογοτεχνικού περιοδικού “Αναγνώστης” και της εταιρείας συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα.
Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας, το βιβλίο το οποίο αφορά την περίοδο την οποία είχαν ανοίξει τα οδοφράγματα, το έγραψε όταν βρήκε τυχαία ένα δημοσίευμα που μιλούσε για μια γυναίκα η οποία ήταν Τουρκοκύπρια και όταν ο γιος της ήθελε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές για να πάρει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να γίνει Ευρωπαίος πολίτης, αντιλήφθηκε ότι η μητέρα του δεν βρισκόταν στα αρχεία κάτι που την οδήγησε να του αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα ήταν Ελληνοκύπρια χριστιανή και ότι άλλαξε θρησκεία και κοινότητα, όταν ερωτεύθηκε τον πατέρα του.
Με βάση αυτό, συνεχίζει η συγγραφέας, γίνεται «μια λογοτεχνική ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου, στα πρώτιστα χρόνια από την ανεξαρτησία και επικεντρώνεται στο θέμα της ταυτότητας, δηλαδή το τι σημαίνει να είσαι χριστιανός και τι μουσουλμάνος, αλλά και τι σημαίνει να είσαι Ελληνοκύπριος και τι Τουρκοκύπριος στην Κύπρο».
Επίσης, προσθέτει, «πως η ιστορία σ’ έναν τόπο, όπως τον δικό μας, κάνει τους ανθρώπους να είναι σαν ένα “φτερό στον άνεμο”, τους επηρεάζει απόλυτα και είναι ουσιαστικά έρμαιο των καταστάσεων». Ακόμη, συμπληρώνει, «πως ο άνθρωπος προσπαθεί μέσα από όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση του να σταθεί όρθιος σ΄αυτή την κατάσταση και να αντιληφθεί τι είναι στην πραγματικότητα».
Η κ. Σωτηρίου θεωρεί πολύ σημαντικό έναν διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο, διότι, όπως λέει, «η συγγραφή στην Κύπρο θεωρείται ότι είναι ένα χόμπι».
«Θα ήθελα να πω ότι τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να τα κάνεις όλα και να γράφεις συγχρόνως . Είναι πολύ σημαντικό ότι έχεις αυτή την οικονομική επιβράβευση», αναφέρει.
Η κ. Σωτηρίου εκφράζει επίσης την άποψη πως «η λογοτεχνία είναι ο φτωχός συγγενής και πως δεν λαμβάνει την προβολή που παίρνουν άλλες τέχνες όπως είναι το θέατρο», εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να γίνονταν περισσότερα, και να υπήρχαν και άλλες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας.