Ο φόβος από την πανδημία επανέρχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα επέλασης του κορωνοϊού.
Ένας αγώνας για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού το τέταρτο κύμα χαρακτηρίζεται σαν «πανδημία των ανεμβολίαστων». Κανένας δεν θέλει να επιβάλει δικτατορία σε σχέση με έναν ενδεχόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από την άλλη όμως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τους συνανθρώπους του, είτε με το να τους μολύνει άθελα του, είτε ακόμα και να καταστρέφει την οικονομία μέσα από τυχόν νέα ολικά λοκντάουν που πρέπει να επιβληθούν.
Η κυπριακή οικονομία βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον τουρισμό, κάποιοι τομείς, όπως η εστίαση, βασίζονται επιπλέον στον εσωτερικό τουρισμό. Ας σκεφτούμε πόσος κόσμος απασχολείται στους πιο πάνω τομείς, έστω και τώρα που αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής για εκατοντάδες επιχειρήσεις από ένα ενδεχόμενο λοκντάουν. Τι θα σήμαινε, ειδικά για την τοπική οικονομία πριν εισέλθουμε καν στον χειμώνα. Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τι σημαίνει για τα οικονομικά των δήμων και κοινοτήτων, για την ίδια την οικονομία του κράτους. Σε ένα ενδεχόμενο νέο λοκντάουν ούτε οι με σίγουρο μισθό υπάλληλοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα δεν θα τη «γλυτώσουν» αυτή τη φορά, αφού «το ταμείον είναι μείον».
Ας προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε τους φόβους κάποιων συνανθρώπων μας που αρνούνται να εμβολιαστούν και λένε: «Δεν είμαι ουσιαστικά κατά του εμβολιασμού, θα ήθελα απλά χρόνο να το σκεφτώ. Δεν μου αρέσει να με πιέζουν». Είναι κατανοητό, κανείς δεν θέλει πίεση ή εξαναγκασμό. Ωστόσο, με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται κάθε μέρα που περνά. Έστω ότι εμβολιάζεστε σήμερα με την πρώτη δόση, η δεύτερη ακολουθεί σε τρείς βδομάδες. Μπορείτε να περιμένετε πλήρη εμβολιαστική προστασία περίπου δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Από σήμερα δηλαδή σε πέντε έως έξι εβδομάδες!
Ένα δεύτερο επιχείρημα που ακούεται συχνά: «Ο εμβολιασμός δεν προσφέρει ολική προστασία, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό». Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά να μην ξεχνούμε τα μεγέθη. Είναι αλήθεια ότι κανένας εμβολιασμός δεν μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη, εκατό τοις εκατό προστασία από μόλυνση και μετάδοση. Αλλά: «Οι εμβολιασμοί δεν προστατεύουν μόνο το εμβολιασμένο άτομο από μόλυνση και σοβαρή νόσηση, μειώνουν επίσης τη μετάδοση του ιού από τα εμβολιασμένα άτομα στις επαφές τους». Όταν υπάρχει λοίμωξη, τα συμπτώματα των εμβολιασμένων είναι λιγότερο σοβαρά ή ανύπαρκτα, το ιικό φορτίο είναι χαμηλότερο και είναι μεταδοτικοί για σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα. Αντίθετη είναι κατά επιστημονική τεκμηρίωση η δράση του ιού σε ανεμβολίαστους, είναι δηλαδή αυξημένες οι πιθανότητες για βαριά νόσηση. Και εδώ βρίσκεται ακριβώς το ζητούμενο, να μειωθεί ο αριθμός όσων πάσχουν σοβαρά από μόλυνση με κορωνοϊό. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας ΜΕΘ αγωνίζονται προς το παρόν για να μπορούν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς. Επομένως κάθε άτομο που επιζεί εκτός ΜΕΘ από ήπια λοίμωξη προστατεύει επίσης τις δυνατότητες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της περασμένης Κυριακής: «105 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται σήμερα, εκ των οποίων οι 35 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 91% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού». Το αποτέλεσμα μιλά δυστυχώς από μόνο του.
Αντώνης Τρακκίδης, Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου μέχρι την 31/12/2021.