Παρά τον πλήρη εμβολιασμό, οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και ακόμη να αρρωστήσουν.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο περισσότερο αυξάνεται το μερίδιό τους σε νέες λοιμώξεις. Οι συμπτωματικές λοιμώξεις από κορωνοϊό, τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, δεν αμφισβητούν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch του Βερολίνου, την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Το ινστιτούτο συνεχίζει να τη βαθμολογεί ως υψηλή.
Πόσο καλά λειτουργούν πραγματικά τα εμβόλια Covid-19; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μολύνσεις μετά τον εμβολιασμό. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ευθύνεται, για παράδειγμα σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ή σε ηλικιωμένους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται πάντα επαρκώς στους εμβολιασμούς. Ως εκ τούτου, συστήνεται ένας ενισχυτικός εμβολιασμός κατά της κορωνοϊού.
Η επιθετική μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Έχει την ιδιότητα να μπορεί να αποφεύγει τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμό καλύτερα από άλλες μεταλλάξεις. Γενικά όμως, έχει αποδειχθεί πως οι εμβολιασμοί είναι επίσης αποτελεσματικοί κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Ωστόσο, είναι απαραίτητα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση αυτής της μετάλλαξης, για να καταστεί δηλαδή αβλαβής.
Είναι επίσης πιθανό η προερχόμενη από το εμβόλιο ανοσία να εξαφανιστεί σύντομα. Οι αρχικές μελέτες και η παρατηρούμενη ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα παρέχουν ενδείξεις για αυτό. Στοιχεία από το Ισραήλ από τα μέσα Ιουλίου 2021 υποδηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με Pfizer εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι μετά από τρεις μήνες τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί περίπου στο μισό.
Ο ιός Δέλτα έχει επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση επειδή είναι πιο μεταδοτικός. Ο κίνδυνος περαιτέρω μεταλλάξεων εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ο κίνδυνος μια νέα μετάλλαξη να ξεφύγει εντελώς από την ανοσολογική προστασία είναι χαμηλός. Ένας τρίτος εμβολιασμός αυξάνει σημαντικά την ανοσολογική προστασία. Και ένας τέτοιος αναμνηστικός εμβολιασμός έχει νόημα εάν έχουν περάσει αρκετοί μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τον αυξανόμενο αριθμό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω της νόσου του κορωνοϊού προκάλεσαν αβεβαιότητα. Οι ασθενείς όμως με σοβαρή και θανατηφόρα πορεία κορωνοϊού είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ανεμβολίαστοι. Είναι αναμενόμενο επίσης ότι με την πάροδο του χρόνου, νέα στοιχεία ανακαλύπτονται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και ο κορωνοϊός εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή ξανά όλο και περισσότερο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό και πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Το περίφημο Ινστιτούτο του Βερολίνου αξιολογεί ως χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Γερμανία που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή των νεκρών από Covid-19.
Λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό επιτυχίας σε σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού, το Ινστιτούτο συνεχίζει να αξιολογεί ως αποτελεσματικά τα εμβόλια, ειδικά έναντι μιας σοβαρής νόσησης. Συμπερασματικά το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε σημαντικά στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους. Είναι περίπου 50 τοις εκατό χαμηλότερο στους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση επαφής με τον ιό το ιικό φορτίο μειώνεται σημαντικά πιο γρήγορα στα εμβολιασμένα άτομα, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταστήσει τους ιούς αβλαβείς πιο γρήγορα, μέσω του εμβολιασμού.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Εκλεγμένος μέχρι την 31/12/2021.