Το πρόγραμμα της υλοποίησης των προνοιών του διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε αρχικά πως εδώ και δεκαετίες καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης και δυστυχώς τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν αυτό να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται πολιτική βούληση, την οποία, όπως είπε, “η Κυβέρνηση δεν έχει”.
Ο κ. Κέττηρος είπε πως η αρχική πρόταση του 2009 προέβλεπε ανταλλαγή γης, μεταφορά των αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες γης γιατί πάνω από όλα το Σχέδιο έχει και πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.
Ανέφερε πως δυστυχώς το Σχέδιο δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε για πολλούς και διάφορους λόγους και από τότε τα ζητήματα για τον Ακάμα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το μόνο που βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι το σχέδιο μείωσης της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών και μια συνεχή προσπάθεια παραχώρησης δικαιωμάτων μεγάλων αναπτύξεων εντός της περιοχής του Ακάμα, πρόσθεσε.
Αν τα τοπικά σχέδια που εκπονούνται σήμερα, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, δεν περιλαμβάνουν τέτοια συστήματα ανταλλαγής γης που θα βασίζεται σε περιβαλλοντικά, χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια, τότε είτε θα αποτύχουν, είτε θα καταδικάσουν τον Ακάμα και τους κατοίκους της περιοχής.
Το Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό οδηγεί στη διαμόρφωση ενός πολύ μικρότερου προστατευόμενου δάσους, επιπλέον εξαιρεί 25% της χερσαίας επικράτειας της Φύση 2000.
Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το Σχέδιο από θέση αρχής γιατί καταπατά βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνει χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα, είπε και πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για το κόμμα του είναι η παύση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον της περιοχής προστασίας.
Ζήτησε από την Κυβέρνηση να πουν καθαρά τι προτίθενται να κάνουν στην περιοχή και εξέφρασε τη στήριξη στις περιβαλλοντικά κινήματα και των ανθρώπων της περιοχής για την προστασία του Ακάμα και τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας Εθνικού πάρκου του Ακάμα το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά θα επιφέρει μόνο θετικά για την περιοχή.