Επίσημη επίσκεψη στην Πάφο πραγματοποίησε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Κύπρο η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι με την συνοδεία της .
Η κ. Ζουραμπισβίλι επισκέφτηκε σήμερα το Γεωργιανό Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας στη Γιαλιά το χώρο του οποίου ανάσκαψε Γεωργιανή αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων της Γεωργίας μεταξύ των ετών 2006 – 2010 σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Σωματείου Ελληνοποντίων Πάφου “Άγιος Τρύφωνας “ Ραούλ Τσαχίδης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική στιγμή για τους Έλληνες του Πόντου που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο εδώ και τριάντα χρόνια.
Πρώτη φορά αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που η πρόεδρος της Γεωργίας επισκέπτεται το Μοναστήρι πρόσθεσε, τονίζοντας πως αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πνευματική φιλία, αγάπη και εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών Ελλήνων και Γεωργιανών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαχίδη οι ίδιοι φύγανε από την Οθωμανική αυτοκρατορία πήγαμε πρώτοι στην Γεωργία ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι και εκεί ο λαός της Γεωργίας τους βοήθησαν πριν από 200 έτη να σωθούν Έλληνες στην Γεωργία .
Πέρασαν χιλιάδες χρόνια συνέχισε, ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών Γεωργιανών και Ελλήνων παραμένει . Επεσήμανε πως ο λαός δεν πρόκειται να χάσει αυτές τις σχέσεις για χάρη των πολιτικών, αφού έχουν μεταξύ τους πνευματικούς αγώνες και μεγάλη φιλία.
Την πρόεδρο καλωσόρισε και η Βαρβάρα Πουρσανίδου ιατρός στην Πάφο λέγοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή που βλέπουν τέτοιους ανθρώπους δίπλα τους . Επεσήμανε ακόμη πως επιθυμούν να συνεχίσουν την ιστορία τους.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γιαλιάς Μάμας Γρηγορίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η συγκεκριμένη μονή ιδρύθηκε στο β’ μισό του 10ου αιώνα μ.χ. από τον βασιλιά της Γεωργίας Δαυίδ Γ’ τον Κουροπαλάτη και τέθηκε αμέσως υπό την προστασία όλων των βασιλέων της Γεωργίας συνιστώντας ένα δυναμικό κέντρο ανάπτυξης του γεωργιανού πολιτισμού στην Κύπρο. Ήταν ένα πολύ πλούσιο μοναστήρι όπου λειτουργούσε και σπουδαίο εργαστήρι αντιγραφής χειρογράφων, όπως είπε.
Ο κ.Γρηγορίου σημείωσε πως το οδικό δίκτυο που οδηγεί από το χωριό της Γιαλιάς προς τη Μονή , μήκους τριών χιλιομέτρων βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Η μονή είπε, αποτελεί ιστορικό μέρος και δέχεται πολλούς επισκέπτες ωστόσο η πρόσβαση έχει καταστεί δύσκολη λόγω του κακού οδικού δικτύου.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του που η πρόεδρος της Γεωργίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο μέρος του παλαιού μοναστηριού.Ανακοίνωσε ακόμη ότι παραχωρήθηκε ένα τεμάχιο από την Αρχιεπισκοπή και είναι στα πρόθυρα της κατασκευής του νέου μοναστηριού στο γειτονικό χωριό της Αγίας Μαρίνας.
Εξάλλου η Μάρια Καριμπίδη πρόεδρος του Ποντιακού Σωματείου “Άγιος Γεώργιος” στην Πάφο εξέφρασε την συγκίνηση της και την ικανοποίηση της για την επίσκεψη της προέδρου της Γεωργίας και της συνοδείας της στο αρχαίο μοναστήρι, σημειώνοντας πως στο εσωτερικό του ναού σώζονται κάποιες από τις παραστάσεις που το διακοσμούν. Πρόσθεσε πως το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές από ισχυρούς σεισμούς εγκαταλείφτηκε οριστικά το 1571 μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς.
Οι ανασκαφές συνέχισε, έφεραν στο φως εφυαλωμένη κεραμική, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (σταυρό, ορειχάλκινο θυμιατήρι κλπ) καθώς και χρυσά και αργυρά νομίσματα των Βυζαντινών και των Λουζινιανών. Σήμερα το μοναστήρι είπε η κ. Καριμπίδη σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμο χάρη σε μια εντυπωσιακή προστατευτική κατασκευή που καλύπτει τα κτίσματά του. Την πρόεδρο καλωσόρισε και η Βαρβάρα Πουρσανίδου ιατρός στην Πάφο λέγοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή που βλέπουν τέτοιους ανθρώπους δίπλα τους . Επεσήμανε ακόμη πως επιθυμούν να συνεχίσουν την ιστορία τους.