H διλογία του Άκη Βάλβη “Δορυφόρος/Spear bearer” και “Παράταση”, παρουσιάστηκε σήμερα στο χωριό Λεμόνα της επαρχίας Πάφου, στον πετρόκτιστο χώρο του οινοποιείου Tsagaridi.
Όπως ανέφερε στην παρουσίαση ο Άκης Βάλβης, μετά το τέλος των σπουδών του, οι επαγγελματικές αναζητήσεις οδήγησαν σε μια μεγάλη περίοδο απουσίας από τη συγγραφή. Η επιστροφή στην ποίηση, είπε, συνέπεσε με τη μετάθεσή του ως Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Κύπρου στη Ραμάλα.
Η ζωή , οι εικόνες και οι εμπειρίες από τα Ιεροσόλυμα τη Δυτική Όχθη και τη Μέση Ανατολή, συνέχισε, γέννησαν αυτό το συγγραφικό έργο. Αυτά τα βιβλία τα έγραψε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, είπε, σημειώνοντας πως ακούγοντας ξανά τα όσα είχε γράψει επανέρχεται εκείνη η φόρτιση για τις ατελείωτες ώρες εργασίας, μέσα στο αυτοκίνητο για τη μετάβαση για δουλειά στη Δυτική Όχθη, οι εμπειρίες. Αυτά τα ποιήματα, είπε, γράφτηκαν κατά τις ατέλειωτες ώρες στο αυτοκίνητο, εξομολογούμενος πως η ποίηση ήταν για αυτόν ένα εργαλείο που δημιούργησε ο άλλος του εαυτός για να ξεφύγει, να ξεκουραστεί και να βρει μια διέξοδο.
Σε χαιρετισμό της, η συγγραφέας και εκδότρια Βασιλική Νικοπούλου ανέφερε πως με τον δημιουργό γνωρίστηκαν διαδικτυακά μέσω της σελίδας τους στο fb τέλη του 2019, όπου τους κατέθεσε τα δύο ποιητικά του έργα για αξιολόγηση και έκδοση. Η βαθμολογία, είπε, “της κριτικής μας επιτροπής ήταν αυτή που τον ξεχώρισε και τον έφερε κοντά μας ως ένα νέο συγγραφέα, ταλαντούχο, πεπαιδευμένο και ευρηματικό”.
Επεσήμανε επίσης πως τα δύο ποιητικά του έργα ήταν υποψήφια για τα κρατικά βραβεία ποίησης Κύπρου για το έτος 2020.
Η κ. Νικοπούλου σημείωσε πως η διλογία των έργων “Δορυφόρος/Spear bearer” και “Παράταση” αρχικά ξαφνιάζει ευχάριστα τους παρευρισκόμενους με την αμεσότητα των λεκτικών της διαδρομών, στη συνέχεια, όμως, όπως είπε, τους οδηγεί κρυφά και σχεδόν ανώδυνα σε μακρινά ταξίδια μέσα στα μυστήρια άδυτα της δημιουργικής ματιάς του συγγραφέα. Η πέννα του, συνέχισε, περιφέρεται συνειδητά σε τροχιά όχι μόνο γύρω από τον πραγματικό κόσμο, περιγράφοντας τις πόλεις Πάφος, Ιεροσόλυμα , Χεβρώνα, Ραμάλ, Χάζα, Βηθλεέμ και Ιεριχώ, αλλά κυκλώνει δυναμικά κάθε σκέψη και συναίσθημα του υπερφυσικού, του μεταφυσικού και του συμβολικού εσωτερικού του κόσμου, μεταμορφώνοντάς το από τις καθημερινές λέξεις και εικόνες σε ποιητικές φόρμες και μορφές, που αβίαστα πηγαία απροκάλυπτα μάς αποκαλύπτουν το παρελθόν τους και προφητικά μαντεύουν το μέλλον τους. Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον ίδιο αλλά και για τη συνεργασία τους, σημειώνοντας πως δεν είναι μια τυπική επαγγελματική σχέση, αλλά μια συνοδοιπορία στην κατάδυση των προσώπων, των πραγμάτων και των καταστάσεων.
Ακολούθως, η εκπαιδευτικός Έλενα Στράτη και η ηθοποιός Αντωνία Φιλίππου, οδήγησαν στον ψυχισμό του βαθιά προβληματισμένου και ευαίσθητου Άκη Βάλβη και κατά κόσμον Σάββα Βλαδιμήρου.
Η εκπαιδευτικός Έλενα Στρατή ανέφερε πως ο ποιητής στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται αντιμέτωπος με την πόλη και τον εαυτό του. Η πόλη τον στιγματίζει, κακοφορμίζει την πληγή εντός του και τον αναγκάζει να την αντιμετωπίζει. Στην πόλη δεν κοίταξε απλά, αλλά είδε ουσιαστικά μια εικόνα καθημερινή, διαδικαστική τον βασανίζει τόσο ώστε να τη μελετήσει και μέσα από τη μελέτη να πετύχει την υπέρβαση. Πρόσθεσε πως στα έργα του ο ποιητής συνειδητοποιεί την ευθύνη του, δεν την αποποιείται και για αυτό όταν καλείται να υπηρετήσει στην Παλαιστίνη μετά το πέρας της θητείας του, αναλαμβάνει εκ νέου την ευθύνη, ενώ η παράταση της θητείας του γεννά την ποιητική του παράταση. Ένα καθήκον που αναλήφθηκε σαν τιμή και σαν χρέος για τους άλλους πιο πέρα από τις ανάγκες του και που η υπηρεσία του αυτή λειτούργησε εξαγνιστικά στη συνείδηση του.
Οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν σε αλλιώτικους κόσμους και ονειρεύτηκαν μέσα από τα ποιήματα του Άκη Βάλβη και δίπλα στη φύση έναν καλύτερο κόσμο.
Ο Άκης Βάλβης κατά κόσμο Σάββας Βλαδιμήρου γεννήθηκε στην Πάφο το 1977. Το 2005 εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία όπου και συνεχίζει να εργάζεται ως διπλωμάτης καριέρας. Έχει υπηρετήσει σε Μεξικό, Ισπανία, και Παλαιστίνη, Το ψευδώνυμο Βάλβης ήταν ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του, ο οποίος απεβίωσε το 1996 και έκτοτε το χρησιμοποιεί ο ίδιος. Οι πρώτες προσπάθειες του στον κόσμο της ποίησης άρχισαν από πολύ νεαρή ηλικία, επεκτάθηκαν στην εφηβεία, και ακολούθως στην ενηλικίωση και τα φοιτητικά χρόνια.
Την εκδήλωση στήριξαν το Ράδιο Πάφος Παγκύπρια και το Οινοποιείο Τσαγγαρίδη.