«Εάν δεν σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή θα σταματήσει σύντομα η ίδια η ζωή στον πλανήτη μας».
Υπαρξιακή αγωνία εκφρασμένη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνει τον πλανήτη, ώθησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να θέσει όριο αύξησης της θερμοκρασίας τον ενάμιση βαθμό Κελσίου μέχρι το 2040, σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο. Πολλοί μιλούν πλέον για μη αναστρέψιμη πορεία καταστροφής, μαζική εξόντωση και μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή δεν θα επιβάλει στις κυβερνήσεις τι να πράξουν, θα καθορίσει όμως ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές των εκπομπών άνθρακα. Γι’ αυτό τον λόγο προέχουν η άμεση υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μεταβολές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.
Η ολιγωρία που επέδειξαν οι ανεπτυγμένες χώρες για λήψη μέτρων και μετάβαση στην πράσινη οικονομία οδηγεί σήμερα αναπόφευκτα σε τεράστια μείωση της παραγωγής τροφίμων, ειδικά σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και στη νότια Ευρώπη, δηλαδή στην περιοχή μας. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο καλπασμός που παρατηρείται στις τιμές των τροφίμων που απειλεί πλέον με διατροφική κρίση τον πλανήτη.
Όσοι από μας δεν αντιλήφθηκαν ακόμη πού οδηγείται η γη, θα ζήσουν σύντομα τις σκληρές συνέπειες στο πετσί τους, ειδικά στο στομάχι τους. Δεν είναι υπερβολή ότι λαοί θα χαθούν και ότι άρχισε η συρρίκνωση του παγκόσμιου πληθυσμού σαν αποτέλεσμα της απάθειας που επιδεικνύεται. Είναι φοβητσιάρικο, αλλά δυστυχώς πραγματικό το σενάριο, ότι παρόλο που για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, οι επιπτώσεις επιβαρύνουν αρχικά και κατά το μέγιστο τις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ αυτών την Κύπρο και την Ελλάδα.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκλιπαρούν πλέον για λήψη δραστικών μέτρων για να σωθεί ο πλανήτης. Οι βόρειες χώρες κοιτάζουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μεταβολές που αφορούν στον τρόπο ζωής και στη διατροφή των δύο λαών. Εάν εξακολουθούν να θεωρούν πως η Ενωμένη Ευρώπη θα αποφασίσει για καθολικά μέτρα, ένα είναι σίγουρο. Οι «λαοί του Νότου» οδηγούνται σε δυστυχία και μετανάστευση. Η μαζική κλιματική μετανάστευση προς τα βόρεια θα ορθώσει αναπόφευκτα φράκτες στις σημερινές ψυχρές, αυριανές εύκρατες κλιματικά χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί, αποδεδειγμένα πλέον, τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Ήδη οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα θέτουν σε κίνδυνο τον τοπικό πληθυσμό, ενώ δεν είναι απομακρυσμένο το σενάριο της πείνας. Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου θα υποστεί καίριο πλήγμα, η γεωργία και η κτηνοτροφία θα εξαφανιστούν, η διαβίωση καθίσταται δύσκολη. Το κεντρικό κράτος μαζί και η τοπική αυτοδιοίκηση καλούνται να αναθεωρήσουν άμεσα το ρόλο τους. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές περνούν σε δεύτερη μοίρα αφού η κύρια έγνοια, ειδικά των τοπικών κυβερνήσεων, πρέπει να είναι η εκπόνηση προγραμμάτων στήριξης του πληθυσμού. Η παραγωγή και διάθεση τροφίμων καθίσταται προτεραιότητα σε ένα πλανήτη όπου η ασυδοσία των βιομηχανικών κρατών για αύξηση του κέρδους οδηγεί σε λιμοκτονία τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Εκλεγμένος μέχρι την 31/12/2021.