Το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για μια εταιρεία-κέλυφος που γράφτηκε πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο «η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη με πολιτική απόφαση, έδωσε τέλος στις εταιρείες-κέλυφος» δήλωσε την Παρασκευή ο Πρέοδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, στην Πάφο, ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως την ώρα που αποφασιζόταν να καταργηθεί αυτή η πρακτική «το ΑΚΕΛ διαμαρτυρόταν ότι αυτή η σωστή απόφαση της Κυβέρνησης θα έπληττε δήθεν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».
«Φια τον περί ου ο λόγος κυρίου που κατηγορείται από το ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος, είναι αυτός που πήρε υπηκοότητα με διαδικασίες επί διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε πως αυτά τα ζητήματα επιλύονται με θεσμικές αλλαγές όπως με την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση των εταιρειών-κέλυφος, αλλά και με άλλα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση και με την πρόσκληση της Κυβέρνησης και του Προέδρου, όλα τα κόμματα μαζί, να δούμε λάθη και αδυναμίες. Το οφείλουμε, συνέχισε, στην κοινωνία, μέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, να καλυτερεύσουμε το σύστημα για να μην υπάρχουν ενδεχόμενα που δημιουργούν μια κακή εικόνα για τη χώρα μας.
Αυτό, συνέχισε, «είναι το πρώτιστο και για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τόπο μας χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι μαζί και δεν ωφελεί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο ποιος είναι ο πιο τίμιος ή λιγότερο διεφθαρμένος».
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για αποστολή τουρκικών γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας ξεφεύγουν από οποιοδήποτε όριο και τις χαρακτήρισε «παράνομες, έκνομες, απαράδεκτες και προκλητικές».
Πρόσθεσε ακόμη πως χρειάζεται και για το εθνικό ζήτημα ενότητα όλων προς την κατεύθυνση της διεθνούς κοινότητας, για τη θέλησή μας να μπούμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο, σημειώνοντας ωστόσο πως προϋπόθεση είναι να πειστεί η Τουρκία από τoν διεθνή παράγοντα να εγκαταλείψει απαράδεκτες πολιτικές.
«Δεν μπορεί να αξιώνει η Άγκυρα ότι για να μπει σε διάλογο πρέπει πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος να αναγνωρίσουμε τα δύο κράτη» είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος, δεν υπάρχει ελληνοκυπριακό χέρι που θα δεχόταν ποτέ, όχι μόνο πριν αλλά και μετά από το τέλος μιας διαπραγμάτευσης, να δεχθεί το ταξίμ να γίνεται νόμος».
Σε ερώτηση για το θέμα του Ακάμα κι αν έφτασε η στιγμή να λυθεί αυτό το ζήτημα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είπε πως ζούμε σε μια εποχή που βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και για όλους μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και μέσα από την πράσινη οικονομία και την κυκλική οικονομία, να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες σε ένα καλύτερο περιβάλλον.
«Είμαστε και το δηλώνουμε υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος, όχι όμως η προστασία του περιβάλλοντος να είναι εξοντωτική για τους ανθρώπους γιατί και ο άνθρωπος είναι στοιχείο του περιβάλλοντος» συνέχισε.
«Άρα χρειάζεται μέσα από μια σώφρονα προσέγγιση και το περιβάλλον να προστατεύσουμε και από την άλλη να μην εξοντώσουμε τους ανθρώπους και τους κατοίκους της περιοχής του Ακάμα» συμπλήρωσε.
«Δεν θα δεχτώ ποτέ μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που θα καταστρέψει το περιβάλλον, αλλά ούτε και μπορεί να δεχτώ ακρότητες που στο όνομα δήθεν της προστασίας καταστρέφουν τους ανθρώπους» είπε για να προσθέσει ότι μπορούμε με σύνεση, σωφροσύνη και το περιβάλλον να προστατεύσουμε χωρίς να εξοντώσουμε τους ανθρώπους.