Στην γενέτειρα του Χούλου τάφηκε την Κυριακή ο Σωκράτης Χριστοδούλου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και τα οστά του εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή που έγινε πρόσφατα στο κοιμητήριο της κατεχόμενης Μόρφου.
Της νεκρώσιμης ακολουθίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία συγγενών, φίλων και συναγωνιστών του.
Στον επικήδειο λόγο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «με βαριά την καρδιά στεκόμαστε μπροστά στα λείψανα ενός τραγικού θύματος της τουρκικής θηριωδίας του 1974». Είναι πράγματι δύσκολο να μετρήσουμε τον πόνο, την λύπη, την πίκρα και την οργή αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι να μετρήσουμε τα συναισθήματα των συγγενών και φίλων που μετά από τόσα χρόνια βγάζουν όλο τον πόνο και την αγάπη τους μπροστά από μια μικρή στιβάδα οστών, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Κηδεύοντας σήμερα τον Σωκράτη με τιμές, έτσι όπως του αξίζει, ζούμε νοερά τις εφιαλτικές μέρες της τουρκικής εισβολής του ’74 αλλά και το δράμα και την βαρβαρότητα που έφερε μαζί της η τουρκική εισβολή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, ο Σωκράτης Χριστοδούλου, 19,5 χρονών παλικάρι υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο 281 Τ.Π. η έδρα του οποίου βρισκόταν στην Μύρτου. Καθώς η τουρκική πολεμική μηχανή το μαύρο εκείνο πρωινό πλησίαζε τις ακτές της Κερύνειας, τα τουρκικά αεροσκάφη, όπως είπε, άρχισαν να βομβαρδίζουν στρατιωτικούς και μη στόχους στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας υποβοηθώντας την αποβίβαση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού.
Οι βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν σταδιακά και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές, όπως στην Μύρτου όπου υπηρετούσε ο Σωκράτης. Εκείνες τις σκοτεινές και δύσκολες μέρες της πρώτης φάσης της εισβολής, ο Σωκράτης, λόγω των οργανωτικών του ικανοτήτων, είχε κληθεί να ασκήσει καθήκοντα ανεφοδιασμού εντός του στρατοπέδου του, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Παρά το γεγονός ότι ο Σωκράτης και οι λοιποί στρατιώτες που ασκούσαν καθήκοντα εντός του στρατοπέδου γνώριζαν ότι ο χώρος εκείνος θα ήταν ένας από τους πρώτους και πλέον βέβαιους στόχους της τουρκικής αεροπορίας, ο ίδιος και οι συναγωνιστές του δεν σκέφτηκαν στιγμή να λιποτακτήσουν. Προσηλωμένος στο καθήκον και ανταποκρινόμενος με πραγματική αυταπάρνηση στα καθήκοντά του, ο Σωκράτης επέλεξε συνειδητά να μείνει στην εντεταλμένη του αποστολή αψηφώντας το όποιο κίνδυνο, είπε.
Πρόσθεσε πως από τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Σωκράτης κατά την μεταφορά του σε κλινική στην Μόρφου, η οποία εκτάκτως λειτουργούσε ως Νοσοκομείο, έχασε την μάχη για την ζωή.
Τα οστά του εντοπίσθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μετά την ανασκαφή που έγινε πρόσφατα στο κοιμητήριο της Μόρφου. Συμπολεμιστές του από το 281 Τ.Π. μετέφεραν το φέρετρο με τα οστά του Σωκράτη Χριστοδούλου από την εκκλησία στο κοιμητήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: