Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που συνομολόγησε η Ελλάδα με την Γαλλία, παρ’ ότι πολύ πιο προχωρημένη από την Ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ε.Ε, είναι εν τούτοις πλήρως συμβατή με τους σχετικούς βασικούς πυλώνες πολιτικών της Ένωσης, όπως καθορίστηκαν από το 1999.Δηλαδή:
- Η διαφύλαξη των κοινών αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας, των κανόνων δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
- Η Ενίσχυση της ασφάλειας της Ένωσης σε όλους τους τομείς,
- Η διατήρηση της ειρήνης και η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας,
- Η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας,
- Η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των κανόνων δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Τις προτεραιότητες και τους στόχους της ΚΕΠΠΑ καθορίζουν οι αρχηγοί και οι Υπ Εξωτερικών των χωρών – μελών.
Η Ε.Ε. έχει επίσης ορίσει Ύπατο Εκπρόσωπο σε περιοχές κρίσεων ή συγκρούσεων, παρέχοντας άμεση επαφή με τις εξελίξεις στις περιοχές αυτές και επιτρέπει στην Ε.Ε. να έχει ουσιαστικό ρόλο σε βιώσιμες λύσεις.
Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε επίσης, να εγκαθιδρύσει Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ), που θα καλύπτει όλους τους σχετικούς με την ασφάλεια της τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής. Η Ε.Ε. αποφάσισε να ενισχύσει την ΕΠΑΑ με τη σύσταση αποστολών διαχείρισης κρίσεων. Αυτές συνιστούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, αποστολές διάσωσης, διατήρησης της ειρήνης και ένα στρατιωτικό σώμα – η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης.
Μια σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη των συγκρούσεων κυρίως δια της οικονομικής συνεργασίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας για ανοικοδόμηση.
Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του κοινοβουλευτικού έργου.
Οι χώρες – μέλη υποστηρίζουν σθεναρά όλες τις προσπάθειες αφοπλισμού που οδηγούν στην εξάλειψη της πυρηνικής απειλής και αγωνίζονται για την εξάλειψη των κινδύνων που συνεπάγεται η εξάπλωση και η χρήση των ναρκών, των ελαφρών όπλων, της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων, των χημικών και βιολογικών όπλων.
Στόχος ακόμα είναι η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας από τις ΗΠΑ.
Η διευρυμένη Ένωση θα αποτελέσει ένα από τους ισχυρότερους διεθνείς παράγοντες, ικανή να προωθήσει τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της διεθνούς συνεργασίας, των κανόνων δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική είναι επίσης απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν σύγχρονες απειλές όπως η τρομοκρατία και η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, θέματα τα οποία δεν μπορεί να χειριστεί κάθε κράτος μεμονωμένα.
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική λαμβάνονται σχεδόν ομόφωνα στις Διασκέψεις Αρχηγών Κρατών. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη έχουν λόγο, ανεξάρτητα του μεγέθους τους, ένας κανόνας που θα συνεχίσει να τηρείται και σε μια διευρυμένη Ένωση. Έτσι, συνεργαζόμενες οι χώρες της Ε.Ε. , έχουν μια μοναδική ευκαιρία να διαφυλάξουν τις αξίες τους σε διεθνές επίπεδο, πράγμα που θα αδυνατούσαν να πετύχουν μεμονωμένα.
Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα και το γράμμα των πολιτικών της Ε.Ε, αποτελεί ταυτόχρονα και μια «απάντηση» στη συμφωνία του «AUKUS» μεταξύ ΗΠΑ – Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων