Η ακρίβεια κτυπά παντού και οι καταναλωτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις των τιμών.
Αρκετά από τα προβλήματα έχουν διεθνή διάσταση, συνδέονται με εξωγενείς παράγοντες όπως η ανόδος των τιμών στο κόστος μεταφορών. Το ράλλυ στις τιμές έχει και την κυπριακή του διάσταση γιατί αναπόφευκτα το κόστος θα μετακυλιστεί πάνω σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα που θα καταλήξει τελικά ως προϊόν στην αγορά και στον καταναλωτή που θα το πληρώσει.
Η συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Επιτροπή Σιτηρών έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Η Επιτροπή είχε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αν την είχαμε, θα μπορούσε η Επιτροπή Σιτηρών να παρέμβει ώστε να βρεθούν οι λύσεις και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την έλλειψη σιτηρών που επηρεάζει με τη σειρά της την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να βρεθούν τα απαραίτητα αποθέματα για να προστατεύσει τόσο τους κτηνοτρόφους, όσο και τους καταναλωτές από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Το κράτος σε έκτακτες συνθήκες μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο. Το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών ήταν λάθος και το λάθος αυτό το πληρώνει ο καταναλωτής. Η Επιτροπή Σιτηρών είχε προβλήματα και αυτά έπρεπε να επιλυθούν και όχι να κλείσει. Σήμερα δεν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο για να παρέμβει το κράτος και ο αντίκτυπος βαραίνει τις τσέπες των καταναλωτών. Η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και σε περιόδους κρίσεων αυτό φαίνεται ακόμα πιο καθαρά. Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους ειδικά σε αγαθά πρώτης ανάγκης είναι απαραίτητος. Σήμερα ο καταναλωτής πληρώνει λανθασμένες αποφάσεις που ακύρωσαν τη ρυθμιστική δυνατότητα του κράτους.
Και ορισμένοι σκέφτονται ….“Μήπως τελικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα τεχνητών ελλέιψεων στην αγορά για κερδοσκοπικούς σκοπούς ;΄΄
Βαλεντίνου Φακοντή, Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πάφου