Λέγεται ότι το Γεσυ έχει σώσει περισσότερους ιδιώτες γιατρούς από τη δυσπραγία παρά ασθενείς από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Τι είχαμε όμως πριν το Γεσυ;
Υπήρχε ένας συνωστισμός του απλού κόσμου στα κρατικά νοσοκομεία, στη δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Λόγω αυτού του συνωστισμού περιοριζόταν και η παρεχόμενη ιατρική φροντίδα σε μέτρια επίπεδα. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η ταλαιπωρία των ασθενών, να περιμένουν συχνά ατέλειωτες ώρες, για να’ ρθει η σειρά τους να επισκεφτούν τον γιατρό τους. Αν μιλήσουμε για χειρουργικές επεμβάσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που γίναμε μάρτυρες, πολλοί ασθενείς να «αποδημούν εις Κύριον» πριν το καθορισμένο ραντεβού τους. Το ομολογουμένως σάπιο σύστημα, έδινε σε πολλούς πολιτικούς και κόμματα τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να κανονίζουν σύντομα ραντεβού σε «δικούς τους» ασθενείς, σε βάρος άλλων ασθενών, δημιουργώντας και εμβαθύνοντας τις πελατειακές σχέσεις που κρατούν ακόμα όμηρο τη χώρα ενάντια στον εκσυγχρονισμό.
Σήμερα, τι σημαίνει η συντήρηση της «μεγάλης κατάκτησης», του ΓΕΣΥ, για τον κρατικό προϋπολογισμό, για τον κάθε εργαζόμενο και τις επιχειρήσεις; Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι ξαφνικά, με την εφαρμογή του Γεσυ «αρρώστησε» όλη η Κύπρος! Με «ψύλλου πήδημα» πλέον, τρέχουμε στον γιατρό αφού είναι «δωρεάν»! Με την ενθάρρυνση φυσικά και κάποιων γιατρών για να αυξάνουν το εισόδημα τους. Το κόστος του Γεσυ αυξάνεται γεωμετρικά για τον εργοδοτούμενο, τον συνταξιούχο, πολύ περισσότερο όμως για τον εργοδότη.
Τα πρώτα σύννεφα είναι ήδη πραγματικότητα, με την παραδοχή του ίδιου του υπουργού υγείας και προοιωνίζουν καταιγίδες. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι το Γεσυ απορροφά πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από ό, τι είχε προβλεφθεί, ενώ το υπουργείο υγείας διαπιστώνει ότι τα έξοδα για το Γεσυ είναι εκτός ελέγχου. Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία για το 2021 αναμένεται να είναι 50 τοις εκατό υψηλότερες από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, φτάνοντας τα 1,8 δις ευρώ σύμφωνα με τους τεχνοκράτες!!
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, με την πλήρη υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων, επέτρεψε στο Γεσυ να μετατραπεί σε μια αγελάδα που αρμέγεται από επαγγελματίες του τομέα υγείας με σίγουρη την αφυδάτωση και το θάνατό της. Όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό, να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το Γεσυ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η απληστία τους καθιστά το σχέδιο μη βιώσιμο, ανατινάσσοντας και τα δημόσια οικονομικά.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που διαχειρίζεται τις πληρωμές, βασίστηκε (αν είναι δυνατόν) στην ευσυνειδησία των γιατρών, των ιδιοκτητών κλινικών και τον όρκο του Ιπποκράτη(!), που αποδεικνύεται πέρα για πέρα λανθασμένος υπολογισμός. Όλο το σύστημα φαίνεται να έχει κατασκευαστεί για να αποτύχει οικονομικά, με βάση την υπόθεση ότι υπάρχουν απεριόριστα κεφάλαια. Οι προσωπικοί γιατροί, πληρώνονται υπέρογκα χρηματικά ποσά, έως και 200.000 ευρώ.
Όλοι φαίνεται να αγνοούν τα οικονομικά ενός δωρεάν συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, επειδή πρόκειται για δωρεάν υπηρεσία που αποδεικνύεται ουσιαστικά σαν ένα βαρέλι δίχως πάτο. Όλοι οι νέοι θέλουν να γίνουν γιατροί, αφού νομίζουν πως «βρέχει ευρώ» για όσους έχουν ένα πτυχίο ιατρικής. Ζούμε στη χώρα της παράνοιας όπου πάει να δημιουργηθεί πάλι ένα νέο χρηματιστήριο ή φούσκα ακινήτων. Και όλοι αγνοούν την επερχόμενη καταστροφή. Σύντομα πάλι, κλάμα ο λαός!
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου, Εκλεγμένος μέχρι την 31/12/2021.