Επιστολή έχει αποστείλει ο Επαρχιακός Γραματέας Π.Ε.Κ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης προς Πρόεδρο και Μέλη Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΤΕΚ Πάφου με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου με την οποία εκφράζονται «ανησυχίες του ΕΤΕΚ για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα».
Ο κ. Πιττοκοπίτης στην επιστολή του απαριθμεί σειρά στοιχείων που όπως αναφέρει «φαίνεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψη προτού βγει η σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου».
Αυτούσια η επιστολή Πιττοκοπίτη:
«Πρόεδρο και Μέλη Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΤΕΚ Πάφου
Έντιμοι Κύριοι,
Αναφέρομαι σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΤΕΚ με την οποία εκφράζονται «ανησυχίες του ΕΤΕΚ για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα» και ως άτομο που παρακολουθεί το όλο θέμα από τη γένεση του το 1989, σας παραθέτω τα πιο κάτω στοιχεία τα οποία φαίνεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψη προτού βγει η σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου σας.
Α) Οι παράλιες περιοχές των κοινοτήτων Ίνειας και Κ. Αρόδων ήταν ενταγμένες σε Τουριστικές ζώνες μέχρι το 1989 οπότε και καταργήθηκαν με υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Βασιλείου.
Δεν γνωρίζω Παγκύπρια να υπάρχει παρόμοια περίπτωση μηδενισμού υφιστάμενης τουριστικής ζώνης.
Β) Για δεκαετίες σε όλη τη Κύπρο όλοι οι πολίτες μπορούσαν να επωφεληθούν από τον θεσμό της μεμονωμένης κατοικίας στα πλαίσια της δήλωσης πολιτικής κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τις κοινότητες του Ακάμα γιατί με Υπουργικό διάταγμα «απαγορευόταν η οποιαδήποτε ανάπτυξη δυτικά των οικισμών μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τον Ακάμα».
Η απαγόρευση αυτή κάλυπτε το 100% της ιδιοκτησίας των κατοίκων Ίνειας αφού η γη της κοινότητας εκτείνεται εξ ολοκλήρου δυτικά του οικισμού.
Γ) Η κοινότητα Ίνειας για να «υποχρεώσει» τα αρμόδια τμήματα να προσαρμοστούν με τα ευρωπαϊκά κριτήρια για οριοθέτηση των περιοχών Natura 2000, τουλάχιστον για τη χωριτική περιοχή Ίνειας, μετακάλεσε με ίδιον κόστος τον κορυφαίο επιστήμονα για θέματα Natura, καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο ο οποίος και υπέβαλε σχετική έκθεση/μελέτη.
Σημειώνω ότι οι αρμόδιοι των κυβερνητικών τμημάτων προσπαθούσαν να οριοθετήσουν τις ζώνες Natura 2000 μέχρι τις αυλές των κατοίκων της κοινότητας.
Δ) Η κοινότητα Ίνειας κατ’ επανάληψη υποβάλλει αίτημα για άρδευση της χαμηλής περιοχής της κοινότητας από το αρδευτικό έργο Ασπρόκρεμμου, χωρίς καμία κρατική ανταπόκριση.
Σημειώνω ότι ήδη το νερό έχει μεταφερθεί μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, δηλαδή μόλις 6 χιλιόμετρα από την πεδινή περιοχή Ίνειας και Κ. Αρόδων.
Ανησυχεί το ΕΤΕΚ για το «επισκέψιμο αγρόκτημα» και για προτεινόμενη τουριστική ζώνη στην Ίνεια η οποία θα είναι,» άκουσον – άκουσον» ορατή από πολλά σημεία του Εθνικού Δασικού Πάρκου, υποβαθμίζοντας τη φυσικότητα των θεάσεων.
Φυσικά δεν τους ενοχλεί η υποβάθμιση της φυσικότητας των θεάσεων του Εθνικού Πάρκου προς το δάσος πυκνής Πέγειας , των Λουτρών της Αφροδίτης και Ν. Χωρίου, ούτε φυσικά η υποβάθμιση της φυσικότητας των θεάσεων προς το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο.
Σημειώνω επίσης ότι καμία ανησυχία δεν υπήρξε μέχρι σήμερα από το ΕΤΕΚ για τους κατοίκους και τις κοινότητες της περιοχής του Ακάμα για την αδικία και κοροϊδία που υφίστανται τα τελευταία 30 χρόνια μετά τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις του 1989.
Με εκτίμηση
Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης
Επαρχιακός Γραματέας Π.Ε.Κ Πάφου
(Δασολόγος/Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος)
Κοιν. Πρόεδρο και Μέλη Πολεοδομικού Συμβουλίου».