Διθύραμβοι για τη στρατηγική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της Ελλάδας με τη Γαλλία που αφήνει βαθύ γεωπολιτικό αποτύπωμα στην περιοχή. Οποιαδήποτε από τις δύο χώρες υποστεί επίθεση ή κινδυνεύει η εδαφική της ακεραιότητα, υποχρεούται το έτερον μέρος να συνδράμει αμυντικά κατά του επιβουλέα.
Η «μητέρα πατρίδα» που επί υιού Μητσοτάκη επιδόθηκε σε ένα εξοπλιστικό μαραθώνιο προς ενίσχυση της άμυνας της χώρας, κινδυνεύει από την επιθετικότητα της Τουρκίας, που σήμερα υπό την ηγεσία του παρανοϊκού Ερτογάν ονειρεύεται αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο άφρων Τούρκος ηγέτης κατάφερε αυτό που διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα, να αναδείξει την Τουρκία ως τον υπ’ αριθμό «ένα» ταραξία της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Δεν μπορεί κάθε νουνεχής Έλληνας παρά να επιθυμεί τη σημαντική ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας και εφαρμογή της ρήσης του Θουκυδίδη για τη σημασία της αύξησης της στρατιωτικής δύναμης αντί της πολιτικής κατευνασμού. Προκύπτει φυσιολογικά μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη διαχρονική αδυναμία της Ελλάδας για ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας. Η πενταετής στρατιωτική συμφωνία Γαλλίας Ελλάδας αναμφίβολα αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού. Αν και εφόσον φυσικά ανταποκριθεί η Γαλλία σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, αφού και η Τουρκία θα θελήσει να γεμίσει τα γαλλικά ταμεία με δικές της παραγγελίες και σίγουρα θα θέσει προϋποθέσεις που θα αφορούν το «σύμφωνο» Γαλλίας Ελλάδας!
Η Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι σήμερα κατασκευαστική βιομηχανία για εξελιγμένα αμυντικά συστήματα, ενώ απουσιάζει η συνεργασία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την παραγωγή. Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν συγκρίνεται βιομηχανικά με χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δυστυχώς ευρίσκεται στον πάτο και στη γειτονιά της. Χώρες των Βαλκανίων κερδίζουν σήμερα δισεκατομμύρια από την πώληση στρατιωτικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζει η βιομηχανία τους. Η Ελλάδα αντίθετα εξαρτάται πλήρως από εισαγωγές για να καλύπτει τις αμυντικές της ανάγκες.
Στοίχισε πολύ στη Γαλλία η ακύρωση της συμφωνίας, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, για πώληση 12 συμβατικών υποβρυχίων προς την Αυστραλία, μετά την πρόσφατη σύναψη της τριμερούς συμμαχίας Aukus (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο & ΗΠΑ). Το μεγάλο αφεντικό, οι ΗΠΑ, συναίνεσαν να «χάσουν τον πελάτη» και να αποκτήσει η Ελλάδα τις γαλλικές, αντί τις αμερικανικές φρεγάτες για εξευμενισμό της Γαλλίας, που είδε να χάνει από τις ΗΠΑ την παραγγελία των Αυστραλών για τα υποβρύχια. Να υποθέσουμε πως η Ελλάδα παραμένει κλοτσοσκούφι των αμερικανών και πως η νέα πενταετής Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που υπογράφεται σε λίγες μέρες, ικανοποιεί μόνο τα Αμερικανικά συμφέροντα; Αν όχι, θα περιλαμβάνει μήπως τη δέσμευση των ΗΠΑ για ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών έναντι της Κύπρου;
Με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου και των εορτασμών της κυπριακής ανεξαρτησίας δεν μπορεί παρά να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα στον κάθε Κύπριο, που βλέπει να παγιώνεται η κατοχή στην Κύπρο. Η απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας έναντι της Κύπρου είναι έκδηλη και με την πάροδο των χρόνων αυξάνεται. Το ελλαδικό κράτος φέρει ασήκωτες ευθύνες για την κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία. Η Κύπρος αναμένει έμπρακτα βήματα για αποτίναξη της τουρκικής κατοχής.
Αντώνης Τρακκίδης, εκλεγμένος μέχρι και την 31/12/2021 Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου.