Ο Κυριάκος Κόκκινος υπηρετεί από την 1η Μαρτίου 2020, με Διορισμό από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ως Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Προηγουμένως, είχε διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ).
Είναι διακεκριμένος επαγγελματίας σε θέματα τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με μακροχρόνια διεθνή και τοπική υπηρεσία και εμπειρία σε ανώτατες θέσεις σε πολυεθνικούς οργανισμούς όπως την IBM και PwC, με αντικείμενο στην Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Στρατηγική για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στην Πληροφορική. Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής και Συνέταιρος στην IBM Europe, με 30 χρόνια εμπειρίας στον Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (Technology Consulting and Services Sector).
Έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για επαγγελματική αριστεία, συμπεριλαμβανομένων «Business Leader of the Year Award, 2016» από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), και «Quality Leader Award» για το έτος 2015, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ποιότητας. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διάφορων οργανισμών όπως τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), τον ΚΟΤ, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλους.
Σύντομα θα έχουμε όλο το κράτος σε μια εύχρηστη οθόνη, ανέφερε σε συνέντευξη στον Ταχυδρόμο της Πάφο ο Υφυπουργός Έρευνας , Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής , Κυριάκος Κοκκίνος. Όπως αναφέρει μέχρι το τέλος του 2022 ολόκληρο το κράτος θα χωρέσει σε μία οθόνη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση gov.cy που θα λειτουργεί στα πρότυπα του gov.uk. Ωστόσο, όπως τονίζει, η ψηφιακή μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετή από μόνη της για να αλλάξει η δημόσια υπηρεσία .Χρειάζεται ο καθένας από εμάς να βγει από τη ζώνη άνεσής του, να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκεφτόταν και ενεργούσε μέχρι σήμερα και νά προσαρμοστεί σε μια νέα τάξη πραγμάτων. «Να αλλάξουμε νοοτροπία και κουλτούρα», όπως σημειώνει.
Κλείνεται αισίως 18 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας έχει γίνει αρκετή δουλειά . Η πανδημία βοήθησε στη δημιουργία του Υφυπουργείου;
– H πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης στο να υιοθετηθεί η πληροφορική και τεχνολογία στην ζωή μας με έναν τρόπο βίαιο μεν αλλά με μεγάλα οφέλη. Φανταστείτε δηλαδή να μην είχαμε την τεχνολογία στην ζωή μας και σε περίοδο lock down να μην μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τα διάφορα συστήματα τεχνολογίας τα οποία μπήκαν στην καθημερινή μας ζωή πολύ πιο έντονα. Το Υφυπουργείο ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει ανεξάρτητα της πανδημίας, αλλά σίγουρα η ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας του Υφυπουργείου με την πανδημία ήταν μια ευλογία γιατί αξιοποιώντας με τις λύσεις του Υφυπουργείου που έχει υλοποιήσει για την πανδημία βοήθησε πάρα πολύ στην διαχείριση της πανδημίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να μείνουν αυτές οι λύσεις στην ζωή μας και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Υφυπουργείου τι κάνουμε από εδώ και πέρα.
Υπάρχει μια γκάμα δραστηριοτήτων και κυρίως αποτέλεσε και το μεγάλο στοίχημα και τίθεται σε εφαρμογή οι αλλαγές της τεχνολογίας στην ζωή μας κυρίως στην κρατική μηχανή. Ταυτόχρονα πέστε μας σε ποιους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας θα υπάρξει αυτός ο καταμερισμός της τεχνολογίας.
– Έχει ολοκληρωθεί ένας οριστικός σχεδιασμός για την ψηφιοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και μάλιστα μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ( ΣΑΑ) έχουμε προβλέψει ένα ποσό των 282 εκατομμυρίων ευρώ συν άλλα 150 εκατομμύρια τα οποία είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ψηφιοποίηση του Κράτους. Αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και θα μπουν ήδη σύντομα στην ζωή μας η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου αλλά και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη έχει ήδη ξεκινήσει , έχει υλοποιηθεί μαζί με κάποιες άλλες υπηρεσίες. Ολοκληρώνεται επίσης η ψηφιοποιηση των σχολικών μονάδων , το Σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και πάρα πολλά άλλα συστήματα. Άρα πρέπει να αναμένουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των υπηρεσιών, να δοθεί στους πολίτες τους επόμενους μήνες, μέσα στο 2021 και κάποια μέσα στο 2022 αλλά ο σχεδιασμός είναι πιο μακροπρόθεσμος. Τα 282 εκατομμύρια του Σχεδίου ανάκαμψης, πρέπει να ολοκληρωθεί η υλοποίηση τους μέχρι το 2026. Αυτό είναι και προϋπόθεση για να αξιοποιήσουμε και αυτά τα κονδύλια.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ψηφιακή μεταρρύθμιση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα μείνουν στην ζωή μας αυτά τα νέα δεδομένα ;
– Θα μείνει στην ζωή μας όχι γιατί το απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η ίδια η ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά όλες οι χώρες και οι ευρωπαϊκές αλλά και ανά το παγκόσμιο. Εστιάζουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό για να μπορέσουν οι οικονομίες της κάθε χώρας να είναι ανταγωνιστικές και να οδηγούμαστε σε κοινωνική ευημερία. Λόγω και της πανδημίας καταλαβαίνεται ότι η ανάγκη γίνεται και πιο επιτακτική. Το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία είναι να καταφέρουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες οικονομίες . Δεν είναι απλώς αν θα μείνει στην ζωή μας αλλά πόσο γρήγορα θα υλοποιήσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και “βαρίδια “ αν θέλετε, τα οποία θα πρέπει να ενσήψουμε αντικειμενικά να τα δούμε και να τα διαχειριστούμε για να υλοποιήσουμε αυτά που ήδη έχουμε σχεδιάσει και ξεκινήσαμε την υλοποίηση.
Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζεται καθημερινώς είναι και ο κεντρικός αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών με τους οποίους ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Είναι τα συχνά προβλήματα που παρατηρούνται , και οι καταγγελίες που γίνονται. Υπάρχει μια αλλαγή πλάνου σ’ αυτό ;Είναι από τα πράγματα που ασχοληθήκατε επισταμένα το τελευταίο διάστημα.
– Έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και ξεκίνησε η υλοποίηση μιας πύλης για εξυπηρέτηση των πολιτών για όλες τις υπηρεσίες και συναλλαγές του που έχει με το Κράτος. Eίναι μια νέα προσέγγιση , όπου όλες οι υπηρεσίες του Κράτους θα γίνονται κεντρικά από μια κεντρική πύλη . Αυτή η πύλη είναι στο πρότυπο του Ηνωμένου Βασιλείου , έχουμε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουμε φτιάξει μια ομάδα εργασίας με εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Κύπριους επιστήμονες, τους Τεχνολόγους, οι οποίοι ξεκίνησαν την υλοποίησή αυτού του εγχειρήματος και τα πρώτα αποτελέσματα αυτού θα τα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Παράλληλα μελετώντας τα του Υπουργείου σας είναι και το γεγονός ότι δημιουργούνται και πολλές θέσεις εργασίας ταυτόχρονα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα.
– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και γενικότερα η αξιοποίηση των τεχνολογιών δημιουργούν νέες ευκαιρίες καριέρας και νέες θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι που σπουδάζουν για να κάνουν καριέρα στον χώρο της Τεχνολογίας, Μηχανικής Επιστημών και Μαθηματικά σε σχέση και σε κατ’ αναλογία πληθυσμού είμαστε στο 70% του πληθυσμού κατά μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν πάνε πολλά παιδιά να σπουδάσουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αν το δούμε σωστά , και το αντιμετωπίσουμε, δημιουργείται η ευκαιρία για θέσεις εργασίας και καριέρας σε αυτούς τους χώρους και ταυτόχρονα επαναπατρισμό παιδιών τα οποία έχουν ξενιτευτεί. Άρα ένα βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι υπάρχουν ευκαιρίες καριέρας και ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους είτε αυτοί έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και υπό απασχολούνται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα που θα ανακοινώσουμε μέσα από την ψηφιακή ακαδημία για να αναθεωρήσουν τις δεξιότητες τους και να ασχοληθούν σε αυτούς τους τομείς που υπάρχει μεγάλη ζήτηση , αλλά ταυτόχρονα και στα παιδιά που αρχίζουν τώρα τις σπουδές τους ή προγραμματίζουν τις αποφάσεις τους για σπουδές να κατευθυνθούν στις θετικές επιστήμες γιατί εκεί είναι το μέλλον.