H Γεροσκήπου στοχεύει σε συμμετοχή στο δίκτυο υγιών πόλεων της Ευρώπης, υπάρχει ήδη η σχετική προέγκριση ενώ η αίτηση προβλέπεται να κατατεθεί σε λίγες μέρες. Η έννοια «Υγεία» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σωματική, ψυχική, πνευματική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική υγεία.
Στη Γεροσκήπου, η συντελούμενη φτωχοποίηση του τοπικού πληθυσμού, η συνεχώς διογκούμενη καταπόνηση του περιβάλλοντος και η έκθεση των δημοτών σε παντός είδους οχληρίες θέτουν το κεφάλαιο «Υγεία» σε κίνδυνο. Οι οχληρίες από βιοτεχνίες, από σκύλους ή από άλλα οικόσιτα ζώα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Υπολογίζεται ότι στη Γεροσκήπου διαβιούν σήμερα περίπου δυόμισι χιλιάδες σκύλοι, ενώ μόνο το ένα τρίτο είναι αδειοδοτημένοι! Σε κάποια υποστατικά παρατηρείται ύπαρξη μεγάλου αριθμού σκύλων. Αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αφού οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα των δημοτών πληθαίνουν και έχουν ξεπεράσει κάθε περιθώριο ανοχής που μπορεί να επιδείξει ένας λογικός άνθρωπος. Είναι μεν δεδομένο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προσφέρει ισχυρά νομικά όπλα εναντίον των παρανομούντων, είναι όμως από την άλλη αδικαιολόγητο να επιδεικνύεται ανοχή στην τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Θέματα όπως η καθαριότητα του χώρου διαβίωσης των σκύλων, η ύπαρξη κατάλληλων υγειονομικών συνθηκών στο χώρο τους, όπως είναι η τοποθέτηση κατάλληλου στεγανού πατώματος και η κατασκευή συστήματος αποχέτευσης για την απομάκρυνση των αποβλήτων των σκύλων, η υγεία των ίδιων των σκύλων, ο επιτρεπόμενος αριθμός σκύλων ανά κατοικία και ειδικότερα η πρόκληση ανησυχίας σε ώρες κοινής ησυχίας, επηρεάζουν τη ζωή πολλών κατοίκων της Γεροσκήπου και πρέπει άμεσα να τύχουν εποπτείας και αντιμετώπισης.
Ενώ μεγάλος αριθμός κατόχων σκύλων συμμορφώνεται ομολογουμένως με τη νομοθεσία που διέπει την κατοχή, την προστασία και την ευημερία των ζώων, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα ικανό αριθμό κατόχων σκύλων που προκαλούν δυστυχώς με τις ενέργειες τους το κοινό αίσθημα. Σκύλοι που αφήνονται να διαβιούν σε άθλιες ή σε υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής προκαλώντας αφόρητη δυσοσμία σε γειτονικά σπίτια, σκύλοι που γαυγίζουν συνεχώς, ειδικά σε ώρες κοινής ησυχίας, προκαλούν την υπομονή και επηρεάζουν την ψυχική υγεία των Γεροσσιηπιανών.
Δεν αποτελούν τα πιο πάνω σοβαρούς λόγους για άμεση δράση του Δήμου; Δεν αποτελούν μαρτύριο για ευυπόληπτους πολίτες, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές; Δεν δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας; Ποιος τελικά σε αυτή την «μπανανία» θα επιληφθεί αυτού του σοβαρού προβλήματος; Πού μπορούν τελικά οι πολίτες να βρουν το δίκιο τους; Ποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την ευημερία και την ασφάλεια των ανθρώπων σε μια πόλη που διεκδικεί την ένταξή της στο «δίκτυο υγιών πόλεων της Ευρώπης»;
Θεωρώ ότι δεν πάει άλλο στη Γεροσκήπου. Ο δήμαρχος είχε ανέκαθεν τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Υπάρχουν μόνο δυο επιλογές. Επιτέλους, είτε αναβαθμίζουμε τη Γεροσκήπου σε πραγματική πόλη είτε αιτούμαστε την επιστροφή της σε στάτους ενός χωριού, όπως ήταν πριν το 1994.
Ο Έλληνας νομπελίστας λογοτέχνης και ποιητής Γεώργιος Σεφέρης εκφραζόταν με τον πλέον παραστατικό τρόπο όταν έλεγε: «Τα αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες». Υποθέτω ότι αν ζούσε σήμερα και επισκεπτόταν το Δήμο μας θα αναφωνούσε: «Οι σκύλοι δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς στη Γεροσκήπου»!!!
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.