Η Γεροσκήπου έχει το δικαίωμα να αισθάνεται περήφανη.
Ένα από τα παιδιά της σε καιρούς κρίσιμους για την ύπαρξη της Κύπρου, σε καιρούς που κάποιοι ενέσπειραν το μίσος μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και προετοίμασαν τη διαίρεση της πατρίδας μας, έπραξε το απροσδόκητο. Διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή του τις μέρες του πολέμου του 74, ο Ανδρέας Ευσταθίου έδειξε με την πράξη του το σωστό δρόμο της συνεννόησης για την Κύπρο.
Η πολιτιστική επιτροπή του Δήμου Γεροσκήπου καλεί τον κόσμο όπως παραστεί στην προβολή της σχετικής ταινίας, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στο Fitos Inn με θέμα ένα συνταρακτικό γεγονός που έλαβε χώρα στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία τις μέρες του πολέμου. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στην αληθινή ιστορία:
«Ιούλης 1974. Πόλεμος. Στον Άγιο Ανδρέα, στο κέντρο της Λευκωσίας γίνονται σκληρές μάχες. Τα αντίπαλα φυλάκια είναι στις δύο όχθες του ποταμού Πεδιαίου, το ένα απέναντι από το άλλο. Υπάρχουν νεκροί. Όταν γίνεται εκεχειρία ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ παίρνει δυο ώρες άδεια να πάει στο σπίτι του για να δει το νεογέννητο κοριτσάκι του. Βρίσκει την γυναίκα του απελπισμένη να πηγαίνει πάνω-κἀτω μέσα στο σπίτι. Το παιδί τους είναι άρρωστο. Δεν μπορεί να πίνει συνηθισμένο γάλα με λακτόζη και το απόθεμα του χωρίς λακτόζη γάλακτος που έπαιρνε από φαρμακείο της Λευκωσίας πριν τον πόλεμο, εξαντλήθηκε. Το μωρό πεινά και εξαντλημένο βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Ο Μεχμέτ προβαίνει σε μια ριψοκίνδυνη πράξη. Παίρνει το άδειο κουτί του γάλακτος και πάει κάτω από το ελληνοκυπριακό φυλάκιο εκλιπαρώντας για βοήθεια. Δείχνει το κουτί και φωνάζει: ”Μίλκ, η κόρη μου άρρωστη”! Ο ελληνοκύπριος στρατιώτης Ανδρέας πάει κοντά του με προσοχή και όταν καταλαβαίνει τι συμβαίνει αποφασίζει να τον βοηθήσει. Με ένα ποδήλατο περιφέρεται στην άδεια λόγω του πολέμου Λευκωσία αναζητώντας, με επιτυχία, ένα ανοικτό φαρμακείο για να αγοράσει το συγκεκριμένο γάλα. Για τρεις μήνες συνεχίζει να παίρνει γάλα στον Μεχμέτ. Το μωρό κατάφερε να ζήσει.
Η Μπιργκιούλ, το άρρωστο μωρό που σήμερα είναι 47 χρονών αναζητούσε πάντα τον «πατέρα του γαλάτου της», στον οποίο νοιώθει ότι χρωστά τη ζωή της. Τελικά τον βρήκε πέρσι. Είναι ο Ανδρέας Ευσταθίου από τη Γεροσκήπου. Η συναισθηματική συνάντηση έγινε σε ένα διάλειμμα της καραντίνας από την πανδημία».
Αυτή η όμορφη ιστορία ανθρωπιάς μέσα στον πόλεμο έγινε ταινία από τον τουρκοκύπριο σκηνοθέτη Τζεμάλ Γιλτιρίμ με τίτλο Süt Babam (Ο μπαμπάς μου του γαλάτου). Η ταινία παρουσιάζεται το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στο Fitos Inn στη Γεροσκήπου. Θα παρευρεθούν η Μπιργκιούλ, ο Ανδρέας και ο Μεχμέτ.
Η ταινία έχει ελληνικούς υποτίτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα σχετικά με την πανδημία Covid-19.
Αντώνης Τρακκίδης, Πολιτιστική Επιτροπή Δήμου Γεροσκήπου.